avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 876 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intabularea aprtamentului la mansarda cu ipoteca de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intabularea aprtamentului la mansarda cu ipoteca de rang I si interzicere pentru instrainare si grevare

Buna ziua,
In urma cu 4 ani , am cumoarat in rate ( printr-un contract de antepriza in asteptare ) un apartament cu 1 camera la mansarda unui bloc . Constructorul a vandut apartamentele construite la mansarda (5 la numar ) mai multor familii (20 la numar ) cu acelasi tip de contract , apoi s-a facut disparut . Eu am castigat printr-o hotarare definitifa si irevocabila dreptul de proprietate asupra imobilului si totodata dreptul de a ma intabula ( este specificat expres in hotarare ) . Pe hotarare la final este si acea stampila cu " Ordonam organelor de stat...etc " . Terasamentul pe care sunt construite 5 apartamente cu tot cu al meu are specificat in CF "interzicere pentru instrainare si grevare" , pentru suma de 30.000 Euro , in favoarea unei firme , cu ale carei materiale a construit constructorul aprtamentele de la mansarda . Cand am fost in audienta la domnul registrator sef de la Oficiul de Cadastru , mi-a spus ca ma pot intabula doar daca despagubesc firma respectiva care are gaj pus si daca ei imi dau un "accept la notar " . Am alta solutie la problema , care nu implica sa platesc acea despagubire , care chiar nu vad de ce ma implica pe mine ? Hotararea mea cu acea stampila la sfarsit chiar nu are nici o valoare ?

Ma ajuta cu ceva Noul Cod Civil ( art.2384) ? Sau se refera strict la vanzare ?

Va multumesc

Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 15:04, 2 Februarie 2013
Multumesc pentru raspuns . Intrebarea care vine acum este daca pot rezolva situatia in felul urmator . Sa-mi dea reprezentatul firmei ce are pusa ipoteca , o declaratie notariala , prin care isi da acceptul ca EU , strict EU , fara vecini , sa ma intabulez si poate sa specifice in acea declaratie ca renunta la ipoteca pentru apartamentul MEU rezultat din dezmembrare si reapartamentare ? Vecinii nu sunt prea interesati , iar eu vreau sa intru in legalitate . Se poate in acest fel ? Va multumesc !
Oricum declaratia de radiere a ipotecii legale se da pentru fiecare unitate individuala, adica pentru fiecare nr cadastral si carte funciara. Daca va intelegeti cu reprezentantul legal al societatii adica administratorul societatii care are procura in acest sens de a semna si decalaratiile de radiere puteti face.
intabulare a scris:

Eu am castigat printr-o hotarare definitifa si irevocabila dreptul de proprietate asupra imobilului si totodata dreptul de a ma intabula ( este specificat expres in hotarare ) . Pe hotarare la final este si acea stampila cu " Ordonam organelor de stat...etc " . Terasamentul pe care sunt construite 5 apartamente cu tot cu al meu are specificat in CF "interzicere pentru instrainare si grevare" , pentru suma de 30.000 Euro , in favoarea unei firme , cu ale carei materiale a construit constructorul aprtamentele de la mansarda .

Mentionez ca teoretic apartamentele nu exista (nu exista numar cadastral individual si nici CF individual ), pentru ca suma de 30.000 euro reprezinta ipoteca pe terasament . Nu este facuta dezmembrare si nici reapartamentare , fiind un singur CF pentru terasament .
Care ar fii acum pasii de urmat ? Doar unul , toti ? Care este exact procedura ? As vrea sa evit expertii si avocatii pentru ca si asa am cheltuit mai mult decat aveam la dispozitie si imi puteam permite .

3. Acte necesare radierii ipotecii si a interdictiei de instrainare si grevare
1. Cerere tip
2. Declaratia creditorului/adresa bancii creditoare din care sa rezulte in mod explicit consimtamantul acestuia la radierea ipotecii si a interdictiei de instrainare si grevare, cu identificarea imobilului;
3. Dovada achitarii integrale a tarifului.

9. Acte necesare pentru inscrierea actelor de dezlipire/ apartamentare/ alipire
1. Cerere tip
2. Documentatia cadastrala;
3. Act autentic de dezlipire / apartamentare/ alipire;
4. Dovada achitarii integrale a tarifului.

12. Acte necesare pentru radierea dezmembramintelor dreptului de proprietate (uz, uzufruct*, habitatie, servitute, superficie)
1. Cerere tip
2. Actul prin care se justifica radierea - copie legalizata;
3. Dovada achitarii integrale a tarifului.
* Certificatul de deces se prezinta in copie legalizata!

Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Februarie 2013
intabulare, utilizator
In primul rand trebuie sa faceti dezmembrarea, propunerea de dezmembrare facuta de un cadastrist, act notarial de dezmembrare , intabulare pe fiecare apartament. Radierea ipotecii pe apartamentul dvs cu declaratia de radiere de la societate daca o obtineti. Pentru radierea unui dezmembramant se face fie cu declaratia de renuntare la dezmembramant , fie prin stingerea acestuia prin deces, declaratia de renuntare autentica , in al doilea caz copie legalizata dupa certificatul de deces.
Joha a scris:

In primul rand trebuie sa faceti dezmembrarea, propunerea de dezmembrare facuta de un cadastrist, act notarial de dezmembrare , intabulare pe fiecare apartament.

In concluzie nu pot face singur nimic ? Tot impreuna cu vecinii mei neinteresati de situatie se poate face ? E un caz dificil , pentru ca unii din cei care locuiesc nu au hotarari judecatoresti ca mine , refuza sa mearga in instanta din lipsa lichiditatilor .

Alte discuții în legătură

Intabularea unui apartament la mansarda intabulare intabulare Buna ziua, In urma cu 4 ani , am cumoarat in rate ( printr-un contract de antepriza in asteptare ) un apartament cu 1 camera la mansarda unui bloc . ... (vezi toată discuția)
Intrare in legalitate apartament cu terenul de sub el ipotecat intabulare intabulare Buna ziua, In urma cu 4 ani , am cumoarat in rate ( printr-un contract de antepriza in asteptare ) un apartament cu 1 camera la mansarda unui bloc . ... (vezi toată discuția)
Cum intabulezi o mansarda? Dancu_Gabriela Dancu_Gabriela Buna seara, as dori daca se poate sa imi spuna cineva ce se poate face in cazul in care partea de jos a mansardei este intabulata dar partea de sus nu, astfel ... (vezi toată discuția)