avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 650 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... teren colectivizare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

teren colectivizare

Am un titlu de proprietate pe numele tatalui meu decedat.
Acest teren a fost colectivizat si tatal meu in anul 2003 a primit acest titlu de proprietate prin retrocedare.
El a mostenit acest teren de la mama lui.
Mai exista copii fratelui tatalui meu care vor jumatate din acest teren.

Legal ce drepturi au atata timp cat pe acest teren figureaza ca titular tatal meu.

Ma intereseaza ca sa stiu pentru ca trebuie sa platesc niste taxe pentru succesiune si vreau sa-mi fie clara situatia.

Aceste teren poate sa fie revendicat si de verii mei sau nu?
Cel mai recent răspuns: Bogdan Muraru-Tatoiu , Consilier juridic 19:32, 29 Mai 2010
In mod sigur ar trebui sa consulti un notar, sau un avocat, care sa vada exact ce acte aveti, sa inteleaga exact ce doriti si sa va ofere sfaturi mult mai concrete, strict la cauza.

Daca actele pe baza carora s-a facut retrocedarea sunt pe numele tatalui dv nu inseamna, automat, ca nu pot exista probleme... Depinde ce acte se afla in acel dosar...

Trebuie sa existe un certificat de mostenitor – banuiesc ca (si) in baza acestuia a putut obtine tatal dv respectivul titlu de proprietate... Daca in acel certificat de mostenitor este trecut si unchiul dv, ceva nu e in regula cu titlul de proprietate: verii dv pot cere anularea titlului de proprietate. Din dosarul constituit cu ocazia retrocedarii puteti afla amanuntele care va intereseaza.
In alta ordine de idei, daca la vremea respectiva unchiul nu a intreprins nimic pt a beneficia de partea lui de mostenire s-ar putea intelege ca a renuntat.
Renuntarea la mostenire este un act solemn si nu poate fi decat expresa. Declaratia de renuntare poate fi valabil consemnata de notar si direct in certificatul de mostenitor .
Declaratiile verbale de renuntare la mostenire sau consemnate intr-un inscris sub semnatura privata nu sunt valabile.
Inscrierea declaratiei de renuntare la mostenire in registrul special completeaza formele cerute de lege.

In alta ordine de idei, daca incepeti procedura si verii nu isi exprima dorinta (printr-o cerere de chemare in judecata, de ex) de a cere anularea titlului (in ideea ca tatal lor ar fi avut si el dreptul la o parte din acel teren) ei nu au dreptul sa isi mosteneasca unchiul (pe tatal dv) cat timp existati dv...
Aflati, deci, daca exista o declaratie de renuntare a unchiului dv, data in fatza notarului (cel care a eliberat certificatul de mostenitor pt tatal dv).

Ar mai fi o varianta pt care sa apara numai numele tatalui dv pe titlul de proprietate... La vremea cand terenul a fost "dat la colectiv” sa o fi facut tatal dv si sa fi fost inregistrat in scripte (foaia agricola) numele sau (au mai fost cazuri), nu unul dintre parintii sai si, din acest motiv, el a putut face o cerere de retrocedare numai pe numele sau – ceea ce, din punct de vedere legal, nu e tocmai corect, daca nu si-a informat si fratele (sau mostenitorii acestuia) cu privire la demersurile pe care le incepe. In asemenea caz un certificat de mostenitor nu ar fi fost necesar... Dar, poate exista si varianta ca fratele sau (unchiul) sa nu fi semnat cererea de retrocedare (dar sa fi fost informat despre demers) – caz in care terenul a fost retrocedat celui care a facut cererea... si e legal.

Dupa cum observati, sunt multe motive pt care ar trebui sa vada actele cineva care stie ce sa va sfatuiasca.

Daca succesiunea se finalizeaza in termen de 2 ani de la data decesului, nu datorati Statului impozit; altfel, e 1% calculat asupra valorii masei succesorale.
Practic toata aceasta situatie exista pentru ca singurul care a alergat dupa acest teren pe la primarie a fost tatal meu.
Fratele lui era plecat in strainatate.Succesiunea parintilor a fost facuta in acelasi fel(totusi fratelui tatalui a primit mereu jumatate din ce mostenea impreuna cu tatal meu).
Inmormantarea parintilor in acelasi fel.De aceea tatal meu are toate actele.
Ba mai mult dupa ce a fost obtinut titlul de proprietate verii mei au vrut si ei o copie iar tatal meu a vrut jumate din banii cheltuiti pentru al obtine iar atunci verii mei s-au facut ca ploua.
Tatal meu a fost bolnav si merge in aceea localitate si platea impozite iar verii mei nu si-au batut capul o clipa.
Singura posibilitate era prin dezinteresul lor sa piarda acest drept altfel nu cred ca este cazul(prin renuntare).

Va multumesc frumos pentru informatii si am sa caut toate actele in baza la care s-a emis acest act de proprietate ca sa nu platesc eu iar bani iar verii mei sa se faca sa ploua iar apoi sa poata sa-mi conteste proprietatea.
Eu nu am nimic cu jumatatea lor dar sa participe si ei la tot ce inseamna o succesiune la alergatura dupa acte.Pentru ca aceasta pasivitate banuiesc ca la un momendat costa si asta vroiam sa le transmit.
Atata tot.

In privinta notarului am fost cu actele si mi-a spus ca ei nu au nici un drept desi am incercat in cateva randuri sa-i explic situatia.Ma gandesc ca un notar ia niste bani pentru comisionul dansului si in aceatsa situatie mai pierde obiectivitatea...

Va multumesc mult!
Ultima modificare: Luni, 9 Februarie 2009
ContSters78406, utilizator
Puteti cere de la primaria in a carei raza a domiciltat tatal dumneavostra Certificatul pentru sesizarea succesiunii (aneza 23) , in care vor fi trecute bunurile defunctului si mostenitorii acestuia.
Cu privire la Titlul de propietate , dispozitiile art 13 din Legea 18/1991, republicata sunt foarte cale si prevad ca dovada acceptarii calitatii de mostenitor pentru reconstituirea dreptului de propietate , se face prin insasi cererea de reconstituire depusa la comisiile locale de fond funciar . In acest sens puteti solicita de la comisia locala (primaria de unde a fost eliberat TP. ) actele care au stat la baza acestuia . Daca Fratete tatalui dumneavoastra nu a formulta cerere, atunci verii nu au niciun drept si nimeni nu poate sa va anuleze titlul de propietate , nici macar daca va dau in judecata nu vor putea sa va anuleze TP. Mai mult decat atat , daca tatal acestora nu si-a manifestat vointa cu privire la acceptarea calitatii de mostenitor privitoare la reconstituirea dreptului de propietate prin cerere adresata comisiei , atuncii actiunea prin care copii ar solicita aceste drepturi este inadmisibila.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restituire legea 18 magda popescu magda popescu Va rog, un sfat. Este vorba de un teren care a apartinut strabunicului meu (decedat in 1964). La succesiunea dupa strabunicul meu au ramas mostenitori ... (vezi toată discuția)
Cum pot obtine terenul, daca nu am facut cerere la legile fondului funciar, dar altcineva a facut acest lucru in mod ilegal? Dana1313 Dana1313 Sunt in proces cu primaria pentru ca nu a dorit sa imi puna la dispozitie actele in baza carora s-a constituit si s-a reconstituit dreptul de proprietate ... (vezi toată discuția)
Moºtenire daiana33 daiana33 Vă rog dacă puteţi sa îmi răspundeţi! Bunica mea a decedat în anul 1983 iar în anul 1984 s-a facut succesiune. Aceasta a avut doi fii, iar unul dintre ... (vezi toată discuția)