Am urmatoarea situatie. Am fost delegata sa lucrez la institutia careia institutia mea ii este subordonata.
Am doua probleme .Nu am primit decat o simpla delegatie cu data de inceput a delegarii.
De discutat am discutat sa merg pentru o prioada scurta. Dar am inteles ca la secretariat este un alt document in care este trecut 60 zile (maxim).
A doua problema este ca in biroul in care am fost trimisa se fumeaza.
Eu am mari probleme respiratorii.Am facur deja o criza.
Intrebarile mele sunt:Ce document exista in care este trecuta toata perioada (mi-au ascuns) si nu trebuia sa fiu si eu instiintat?
Pot aduce certificat medical (nu e prea tarziu?)sau sa-mi iau concediu medical (pentru ca sunt bolnava) ?Nu vreau sa fac rau fumatorilor.(e habitatul lor acceptat acolo). eu nu am prevazut aceasta situatie.
Astept raspunsul dumneavoastra si va multumesc.
Legea 188/1999
ART. 88
(1) Delegarea se dispune în interesul autorităţii sau instituţiei publice în care este încadrat funcţionarul public, pe o perioadă de cel mult 60 de zile calendaristice într-un an.
(2) Funcţionarul public poate refuza delegarea dacă se află în una dintre următoarele situaţii:
a) graviditate;
b) îşi creşte singur copilul minor;
c) starea sănătăţii, dovedită cu certificat medical, face contraindicată delegarea.
(3) Delegarea pe o perioadă mai mare de 60 de zile calendaristice în cursul unui an calendaristic se poate dispune numai cu acordul scris al funcţionarului public.
(4) Pe timpul delegării funcţionarul public îşi păstrează funcţia publică şi salariul, iar autoritatea sau instituţia publică care îl deleagă este obligată să suporte costul integral al transportului, cazării şi al indemnizaţiei de delegare.
Trebuie emis un act administrativ ( decizie, dispozitie) cu privire la delegarea Dvs in care se mentioneaza si perioada delegarii . Actul este semnat de conducatorul institutiei care a dispus delegarea.
Nu se intampla nimic , durata delegarii, ramane aceeasi, chiar daca in acea perioada, functionarul public s-a aflat in concediu medical.
Legea nr.188/2012 prevede ca , raportul de serviciu se suspendă de drept atunci când funcţionarul public se află în concediu pentru incapacitate temporară de muncă, pe o perioadă mai mare de o lună, în condiţiile legii.