avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1253 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Se suspenda permisul de conducere ?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Se suspenda permisul de conducere ?

Buna seara,
In cazul in care s-a produs un accident rutier (lovirea grava a unui pieton PE TRECEREA DE PIETONI),iar accidentatul a suferit diverse leziuni GRAVE, fiifnd internat la urgente,bagat in gips,etc.,se suspenda permisul de conducere al soferului?
In ce conditii,in speta expusa,se poate emite o "dovada" pe baza careia soferul sa poata,totusi,conduce nestingherit autoturismul ?
Politia,ar trebui sa intocmeasca un proces verbal de constatare la fata locului.
In acest proces verbal,ar trebui incluse si declaratii ale soferului sau ale martorilor,sau declaratiile sunt date separat si nu se face referire despre acestea in procesul verbal ?
Partea vatamata (sau rudele acesteia) poate primi o copie dupa procesul verbal de constatare ? Cum ? Dar dupa declaratiile soferului si martorilor ? Cum ?
Ce anume contine acest Proces Verbal de constatare ?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: gigelas , utilizator 10:40, 16 Ianuarie 2013
stimate domn,
1) pana in 11 zile de ingrijiri medicale (nu spitalizare ci ingrijiri care pot fi si ambulatorii daca se refera la o imobilizare a victimei) nu se considera caz penal, faptuitorul urmand sa raspunda doar contraventional
2) intre 11-60 zile de ingrijiri medicale dovedite, raspunderea penala a faptuitorului se poate face doar la cererea victimei, existand libertatea ca in acest interval victima sa se inteleaga cu faptuitorul asupra despagubirilor
3) peste 60 de zile, raspunderea penala a faptuitorului este obligatorie, aceasta insemnand ca procurorul va trimite dosarul in instanta
Asadar..exista acest termen de 60 de zile de la accident. In acest termen, in mod sigur victima va fi cautata de organele de cercetare penala.
In 9 zile intuiesc ca abia a fost timp sa se deschida dosarul penal si sa se administreze probele preliminare a politiei circulatiei. Acestea trebuie sa ajunga la procuror si acesta sa delege un politist care sa urmareasca cazul. In mod sigur victima va fi cautata in curand de catre politia judiciara.
Sper ca ati inteles.
@shomo:
La peste 60 de zile de ingrijiri medicale sesizarea se face din oficiu nefiind necesara plangerea prealabila dar si in aceasta situatie impacarea partilor inlatura raspunderea penala si stinge actiunea civila,deci nu este obligatoriu ca procurorul sa trimita trimita dosarul in instanta.
Am inteles.Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident pe trecerea de pietoni Hyzny Hyzny Care este procedura de cercetare in cazul unui accident de masina pe trcerea de pietoni?Mai concret:O masina a lovit o doamna pe trecerea de pietoni,victima ... (vezi toată discuția)
Accident rutier cu lovire pieton user551 user551 Am fost implicat intr-un accident rutier eu fiind vinovat de producerea acestuia. Mai exact am lovit din spate un autoturism care oprise la trecerea de ... (vezi toată discuția)
Accident rutier ContSters139791 ContSters139791 buna seara o cunostinta de a mea a fost implicata intr-un accident rutier, in apropierea trecerii de pietoni, victima are cateva julituri, nimic grav, s-a ... (vezi toată discuția)