avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 616 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... nelamuriri legate de iesirea din indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

nelamuriri legate de iesirea din indiviziune

Buna ziua,
Am cateva intrebari legate de iesirea din indiviziune:
1. daca toate cele 3 persoane care fac iesirea din indiviziune se pun de acord privind suprafata care urmeaza a fi primita de fiecare, mai este nevoie de avocat pentru a face iesirea din indiviviziune? daca da, de ce e necesara angajarea unui avocat?
2. care sunt cheltuielile necesare iesirii din indiviziune?
3. daca pentru suprafata care urmeaza sa fie impartita nu s-a facut "parcelarul" - expresie folosita de topometrist - care varianta e mai buna (mentionez ca nu intentionez sa vand terenul in urmatatorii 2-3ani):
a)sa fac fisa cadastrala pentru intreaga suprafata (9,5ha)?
b)fac fisa cadastrala imediat dupa ce se face iesirea din indiviziune pentru suprafata care imi va reveni, de 3,16ha?
c)fac fisa inainte de a vinde terenul (peste 2-3ani)?
d)care-s etapele iesirii din indiviziune

avand in vedere ca am auzit o multime de variante din partea unor persoane mai mult sau mai putin avizate, recunosc ca sunt confuza si am mare nevoie de ajutor.

multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: MYRA CIMPEAN , Avocat 23:52, 9 Februarie 2009
Nu puteţi ieşi din indiviziune prin atribuirea de loturi în proprietate exclusivă fără o documentaţie cadastrală pe baza căreia fie notarul, fie instanţa (dacă nu vă înţelegeţi asupra parcelelor) va dispune încetarea stării de coproprietate şi întabularea parcelelor atribuite.

În cazul partajului prin înţelegere, nu aveţi nevoie de avocat, ci de notar.

Costurile depind de modalitatea de partaj - notarială sau prin instanţă - şi de valoarea terenului.

Primul pas este acordul coproprietarilor, urmat de întocmirea documentaţiei de către un expert. Dacă nu vă înţelegeţi, primul pas este la avocat.

themis a scris:

Nu puteţi ieşi din indiviziune prin atribuirea de loturi în proprietate exclusivă fără o documentaţie cadastrală pe baza căreia fie notarul, fie instanţa (dacă nu vă înţelegeţi asupra parcelelor) va dispune încetarea stării de coproprietate şi întabularea parcelelor atribuite.

În cazul partajului prin înţelegere, nu aveţi nevoie de avocat, ci de notar.

Costurile depind de modalitatea de partaj - notarială sau prin instanţă - şi de valoarea terenului.

Primul pas este acordul coproprietarilor, urmat de întocmirea documentaţiei de către un expert. Dacă nu vă înţelegeţi, primul pas este la avocat.

Daca am intels bine, chiar si in conditiile in care cei implicati sunt de acord, se poate face iesirea din indiviziune pe doua cai: in instanta si la notar. Prima varianta e mai putin costisitoare decat a doua.. Acesta e motivul pentru care am ales sa facem iesirea din indiviziune in instanta... S-a schimbat procedura intre timp?

In cazul in care coproprietarii au ajuns la un acord si aleg sa mearga in instanta pentru a iesi din indiviziune, mai este nevoie de avocat sau nu?. Ne putem sustine singuri cauza in instanta?

Referitor la pasii ce urmeaza, inteleg ca ordinea e urmatoarea:
1. acordul coproprietarilor - care este deja obtinut
2. intocmirea documentatiei - si aici am o intrebare:
- in aceasta faza se face intabularea suprafetei ce urmeaza a fi impartita (mai ales ca pentru aceasta suprafata nu a fost facut "parcelarul") sau acest lucru nu e necesar pentru a iesi din indiviziune (fiind necesara doar delimitarea parcelelor)?
3. ...depunem dosarul la Judecatorie...sau ce se intampla mai departe?

Mi-ar fi de mare ajutor raspunsurile la aceste intrebari.
Multumesc!
Buna ziua,

in principiu nu este imposibil sa va sustineti singuri cauza la instanta.
Exista riscul sa nu iasa chiar cum v-ati propus dar macar va fi ieftin.
In ce priveste documentatia, la instanta se va numi un expert care va face o lotizare conforma cu dorintele dvs.
Cat despre faptul ca va fi mai ieftin la instanta ...este gresit. Exista o taxa de legalizare care echilibreaza costurile.

av. Boncu
daca aveti suficiente cunostinte juridice, puteti sa va reprezentati si singuri- fara avo.
daca va inteleti intre dvs puteti termina mai repede procesul printr-o tranzactie

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anulare titlu proprietate ioanabozgan ioanabozgan Bunici decedati;Mostenitori pe titlul de proprietate:mama si matusa; Pe baza unei adeverinte de punere in posesie de la primarie,matusa vinde un bucata teren ... (vezi toată discuția)
Indiviziune aledical aledical BUNA ZIUA; AVEM UN TEREN SI VREAU SA FACEM IESIREA DIN INDIVIZIUNE ,CE ACTE AVEM NEVOIE ? CIT DUREAZA? CIT COASTA? UN DE SE FACE? (vezi toată discuția)
Cadastru - gardul vecinilor imi incalca proprietatea sch sch O proprietate(jud. Prahova) este delimitata de vecini in urma unei Hotarari definitive din 1975.Vecinul a construit acum 10 ani un gard , care , incalca in ... (vezi toată discuția)