themis a scris:
Nu puteţi ieşi din indiviziune prin atribuirea de loturi în proprietate exclusivă fără o documentaţie cadastrală pe baza căreia fie notarul, fie instanţa (dacă nu vă înţelegeţi asupra parcelelor) va dispune încetarea stării de coproprietate şi întabularea parcelelor atribuite.
În cazul partajului prin înţelegere, nu aveţi nevoie de avocat, ci de notar.
Costurile depind de modalitatea de partaj - notarială sau prin instanţă - şi de valoarea terenului.
Primul pas este acordul coproprietarilor, urmat de întocmirea documentaţiei de către un expert. Dacă nu vă înţelegeţi, primul pas este la avocat.
Daca am intels bine, chiar si in conditiile in care cei implicati sunt de acord, se poate face iesirea din indiviziune pe doua cai: in instanta si la notar. Prima varianta e mai putin costisitoare decat a doua.. Acesta e motivul pentru care am ales sa facem iesirea din indiviziune in instanta... S-a schimbat procedura intre timp?
In cazul in care coproprietarii au ajuns la un acord si aleg sa mearga in instanta pentru a iesi din indiviziune, mai este nevoie de avocat sau nu?. Ne putem sustine singuri cauza in instanta?
Referitor la pasii ce urmeaza, inteleg ca ordinea e urmatoarea:
1. acordul coproprietarilor - care
este deja obtinut
2. intocmirea documentatiei - si aici am o intrebare:
- in aceasta faza se face intabularea suprafetei ce urmeaza a fi impartita (mai ales ca pentru aceasta suprafata nu a fost facut "parcelarul") sau acest lucru nu e necesar pentru a iesi din indiviziune (fiind necesara doar delimitarea parcelelor)?
3. ...depunem dosarul la Judecatorie...sau ce se intampla mai departe?
Mi-ar fi de mare ajutor raspunsurile la aceste intrebari.
Multumesc!