avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1068 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... amenda administrativa
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

amenda administrativa

acum vreo 4 ani am primit o amenda administrativa o prietena a furat si eu stiam la politie mau bagat ca tainuitor si mia trimis amenda acasa nu am platito dar am fost sami scot cazieru pt permis si mia zis ca am avut o problema mi la dat dar mie frica ca numi inregistreaza dosaru va rog sami ziceti daca cumva aceasta amenda a putut fi trecuta in cazier
Ultima modificare: Vineri, 11 Ianuarie 2013
34eduard, utilizator
Cel mai recent răspuns: klewos , utilizator 13:52, 12 Ianuarie 2013
va rog zicetimi daca ma afecteaza la scoala de soferi si daca este bagata in cazier sau de ce mia zis cand am scos cazieru ca am avut o problema
Dacă nu există nicio menţiune în cazier de spre problema din trecut, nu veţi întâmpina dificultăţi.Amenda administrativă nu trebuie să figureze în certificatul de cazier judiciar.
In cazierul judiciar nu se inscriu amenzile administrative. Faptele care se inscriu in cazierul judiciar sunt prevazute in art. 9 din legea 290 / 2004.
Ceea ce în vorbirea curentă se numeşte "amendă administrativă" în Codul penal poartă o denumire ceva mai pompoasă: "sancţiune cu caracter administrativ" (v. articolul 91). Aceasta poate avea şi forma unei amenzi (v. litera c)).

Legea nr. 290/2004 în forma actuală prevede la articolul 9:
În ceea ce priveşte persoanele fizice, în cazierul judiciar se înscriu date privind:
b) începerea, întreruperea şi încetarea executării pedepsei închisorii, a măsurilor de siguranţă şi educative, liberarea condiţionată şi revocarea acesteia, sancţiunea cu caracter administrativ a amenzii stabilite conform Codului penal, achitarea amenzii penale;


Cazierul judiciar este de fapt, un registru, o evidenţă a persoanelor împotriva cărora s-au luat măsuri cu caracter penal sau administrativ (v. articolul 2 din lege). Certificatul de cazier judiciar este doar un document referitor la datele înscrise în cazierul judiciar.
Potrivit legii, în certificatul de cazier judiciar "se înscriu sancţiunile penale din hotărârile judecătoreşti rămase definitive" (articolul 17), deci, teoretic, chiar dacă sancţiunile cu caracter administrativ în forma amenzii sunt înregistrate în cazier, ele nu ar trebui să apară în certificat.

Legea prevede, însă, că anumite categorii de instituţii au acces la copia de pe cazierul judiciar (v. articolele 20-21) în care "se trec datele înscrise în cazier şi notările provizorii care nu au fost şterse". Aşa se poate explica de ce funcţionara ştia despre sancţiunea înscrisă în cazierul judiciar.

Cât priveşte şcoala de şoferi şi posibilitatea obţinerii permisului de conducere, certificatul de cazier judiciar este într-adevăr cerut de legislaţie (ex. articolul 6:2.b din OMAI nr. 268/2010 privind procedura de examinare pentru obţinerea permisului de conducere), însă menţiunile din acesta pot fi un obstacol pentru solicitant numai dacă se referă la interzicerea unor drepturi (ex. dreptul de a conduce un autovehicul; v. articolul 64:c din Codul penal) stabilită prin hotărâre penală definitivă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda administrativã figureazã în cazierul judiciar? marian2222 marian2222 vreau si eu sa stiu daca o amenda administrativa apare in cazier.am sustras un odorizant auto dint un supermarket si am fost prins si politistul dupa ce am dat ... (vezi toată discuția)
Cazier anca33a anca33a buna ziua daca sunt amenzi neplatite se elibereaza cazierul? multumesc (vezi toată discuția)
Sanctiune cu caracter administrativ ion minca ion minca Intr-un dosar penal s-a terminat urmarirea penala si procurorul a dispus solutia urmatoare: - netrimiterea in judecata (fapta nu prezinta pericol social ... (vezi toată discuția)