avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1047 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... act de vinzare-cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

act de vinzare-cumparare

se poate ataca de frate actul de vinzare incheiat intre sora lui si mama acestuia decedata?
este contract de vinzare cumparare cu uzufruct viager deoarece persoana in cauza a murit si era nevaatoare si a facut fara sa stie fratele ei
se mai poate face ceva
va rog raspuns
multumesc
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 16:10, 10 Februarie 2009
Ceva mă determină să cred că mama a decedat după încheierea contractului... :)

Da, contractul poate fi atacat, adică fratele poate invoca gratuitatea actului în temeiul art.845 Cod civil. Sigur, în condiţiile în care a acceptat succesiunea după mama sa, urmînd ca actul să fie supus reducţiunii dacă dobînditoarea nu răstoarnă prezumţia de gratuitate făcînd dovada plăţii preţului şi dacă actul încalcă rezerva succesorală.

Mai poate fi atacat şi pentru motive de nulitate - dacă notarul care a încheiat actul nu a făcut menţiunea că i-a citit personal actul nevăzătoarei şi că aceasta a confirmat că actul reflectă voinţa ei precum şi faptul consimţirii la autentificarea lui.
va rog sa-mi spuneti cum sa procedez la ce sa mai fac succesiunea decit la lucrurile din casa si la groapa?
nu stiu va rog sa ma indrumati cum sa procedez
si credeti ca am cistig de cauza?
va multumesc
astept raspuns
Înţeleg că sunteţi fiica, sora celui de care vă temeţi că ar putea ataca actul? Aveţi toate bunurile în posesie? Atunci nu trebuie să faceţi nimic. Cel mult o declaraţie de acceptare a succesiunii (dacă mai sunteţi în termenul de 6 luni de la moartea mamei; dacă nu, veţi invoca acceptarea tacită). Dacă fratele are pretenţii, va trebui să facă el ceva. Deocamdată, asupra casei sunteţi proprietar.
Da poate fi atacat deoarece si fratele este mostenitor legal si are rezerva succesorala.
Cerere instanta de judecata pentru anularea contractului de vanzare cumparare .
Iar pentru asta luati legatura cu un avocat .
Nu poate fi o cerere în anulare. Cel mult una în reducţiune.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act de vanzare - cumparare Georgi_eu Georgi_eu Buna seara! Poveste mea este urmatoarea: bunica mea are o casa la tara.Ea are 2 fete(pe mama si matusa mea). Bunica vrea sa faca act de vanzare -cumparare ... (vezi toată discuția)
Act de vanzare cumparare ionut_alex ionut_alex Buna ziua as dori sa trec casa de pe numele parintilor pe numele meu dar nu stiu ce act sa fac ca in caz in care una di surori lar ataca sa nu aiba castig de ... (vezi toată discuția)
Contestare contract vanzare cumparare uzufruct gerea gerea CONTRACTUL DE VANZARE CUMPARARE CU UZUFRUCT POATE FI CONTESTAT DE NEAMURILE CELUI CARE A VANDUT,DUPA MOARTEA ACESTUIA? (vezi toată discuția)