avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 596 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Nerespectare preaviz somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Nerespectare preaviz somaj

Buna ziua,

S-a emis catre un angajat instiintare cu privire la desfiintarea locului de munca si imposibilitatea acordarii unui alt loc de munca in cadrul societatii, cu preaviz de 20 zile lucratoare. Acesta nu se prezinta la servici pe durata preavizului, anuntand societatea ca nu poate venii din cauza nedecontarii transportului, societatea neavand aceasta obligatie.
In acest caz, cum procedeaza societatea?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:35, 11 Ianuarie 2013
Angajatului respectiv i se poate desface cim disciplinar pt. absente nemotivate.
In mare, alternativele sunt doua:

1. Il pontati nemotivat (= fara salariu) si, la incetarea preavizului, incetati contractul in baza desfiintarii de post.
Avantaje:
- nu il platiti
- nu va mai complicati cu alte hartii si masuri

2. Il pontati nemotivat si (dupa ce depaseste nr. de absente prevazut in regulamentul intern ca abatere disciplinara) demarati cercetarea disciplinara prealabila. Dupa cercetarea facuta ca la carte, veti inceta contractul pentru indisciplina.
Puteti concedia numai daca e cert ca abaterea e in totatlitate vina salariatului (sunteti siguri ca motivele lui de a absenta nu sunt intemeiate).
Avantaj:
- concedierea disciplinara nu da dreptul la salarii compensatorii si nici la somaj
Dezavantaje:
- mai usor de contestat in instanta daca nu indepliniti etapele ca la carte
- mai probabil de contestat in instanta de salariatul care nu ia somaj
- birocratie suplimentara.
@ ana_frincu


Sunt doua posibilitati :
- fie va trece la cercetarea disciplinara a salariatului si si se va aplica o sanctiune disciplinara, inclusiv desfacerea c.i.m.

- fie va fi pontat nemotivat pe perioada de preaviz si apoi incetarea c.i.m. se va face tot cu art.65 C.mun.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In caz de demisie neacceptata stwfan.razvan stwfan.razvan In cazul in care angajatorul nu accepta demisia....ce efecte negative imi poate aduce daca nu stau in preaviz...si daca stau...perioada de lucru e jumatate de ... (vezi toată discuția)
Refuzul da a efectua preavizul riana02 riana02 Buna ziua, Am un salariat care refuza sa isi mai efectueze preavizul de 15 zile calendaristice. Ce ii pot face din punct de vedere legal eu ca angajator. Va ... (vezi toată discuția)
Cercetare disciplinare in preaviz laura-jurist laura-jurist buna ziua pe perioada de preaviz, unui angajat i se poate face cercetare disciplinara pentru absente nemotivate? se poate ca angajatorul sa renunte la ... (vezi toată discuția)