Buna,rog a ne sfatui cinevain urmatoarea situatie:
Tatal nostru are datorii la Anaf (impozit forfetar neplatit) de mai multi ani(daca este nevoie explic).
Astazi,printr-un caz nefericit a-m aflat ca datoriile lui s-ar putea transfera asupra noastra,ca succesori ai lui.Nu avem proprietati imobile,doar eu,ca fiu a-m o masina din 1996.
Poate cineva ne ajuta cu un sfat,respectiv cum putem evita aceasta neplacere pe viitor de a-i platii datoriile,avind in vedere ca singurele lui bunuri ramase actuale,si probabil mostenirea mea si a sorei mele sunt 2 bete de pescuit vechi si o masa cu 2 scaune.
Foarte multumesc...
Din postarea dvs inteleg ca tata e in viata. Daca va mai fi cazul, dupa decesul lui, mergeti impreuna cu sora la notar si dati o declaratie ca renuntati la mostenirea tatalui.
Va rugam,daca se poate sa ne spuneti ca,i cazul de mai sus,vom merge la notar si dam o declaratie ca renuntam la mostenire,este necesar sa deschidem succesiunea?
In cazul in care refuzam dezbaterea succesiunii din cele de mai sus a-m inteles ca ca creditorul nu ne mai poate executa pe noi.Refuzarea succesiunii se face tot la notar?dupa deschiderea unei succesiuni?
Dupa parerea Dvs.,in cazul nostru,care ar fi cea mai legala si simpla procedura ptr. noi?
Multumim.....
Succesiunea se deschide prin moarte.. deci mortul o deschide. Dvs refuzati succesiunea prin declaratie si atat, nu mai dezbateti si nu mai faceti nimic.
Daca tatal ar fi avut in proprietate bunuri de valoare, faptul ca dvs nu dezbateti succesiunea nu v-ar fi aparat de creditor, acela v-ar fi putut actiona in judecata pt a dovedi ca ati acceptat macar tacit succesiunea si a putea in final executa acele bunuri sau daca n-ati fi acceptat-o dvs, ar fi acceptat-o ei
Art. 1107
Acceptarea moştenirii de către creditori
Creditorii succesibilului pot accepta moştenirea, pe cale oblică, în limita îndestulării creanţei lor.