avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 812 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Probleme cu succesiunea
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Probleme cu succesiunea

Mama mea are o problema cu familia ei care nu ii recunoaste dreptul de mostenitor. Tatal ei a decedat acum 5 ani. El era proprietarul terenului despre care este vorba (casa + curte, vie, teren agricol). Nu s-a facut succesiunea. Mama mea mai are un frate (Liviu - care locuieste acolo) si o sora (care locuieste in acelasi sat). Aceasta din urma nu are pretentii la terenul din curte si din vie, cedandu-i-l lui Liviu. Liviu va fi in final cel mai avantajat. Nu avem nici o problema cu asta. Problema este ca sotia supravietuitoare, in frunte cu Liviu, nu vor sa ii dea mamei mele nimic din curte, casa si vie. Ii dau doar teren agricol, ata cat le revine si celorlati copii ( un ha jumate la fiecare). Astazi s-au intalnit la notariat cu avocatii (fara sa discute inainte) si, normal, s-au dus degeaba si s-au facut de ras, pentru ca nu au discutat problema in familie. Mamei mele i s-a impus sa renunte la "partea ei din curte". Pana joi trebuie sa avem un raspuns, pentru ca altfel au zis ca o dau in judecata pe mama. Este clar ca vor sa "o faca". Ei considera ca are tupeu mama sa isi ceara drepturile dupa 30 de ani (acum 30 de ani s-a mutat de acolo), in care ei au avut grija de gospodarie. Ce, venim noi sa ne bagam coada? Cam asa sta treaba in viziunea lor. Ar fi fost dispusa mama sa cedeze in curte, daca i-ar fi platit o sulta, sau sa ii fi dat mai mult teren agricol. Dar daca ei nu vor... Au zis sa ne hotaram, altfel o dezmosteneste pe mama ( a zis avocata lor, ceva de genul ca cere nerecunoasterea mostenitorului acceptat). Avocatul nostru a zis ca se documenteaza, dar poate ne puteti ajuta dvs. Este o problema ca nu s-a facut succesiunea in max 6 luni de la decesul proprietarului? Poate mama ei, in frunte cu Liviu, sa nu ii dea nimic? Daca da, atunci trebuie modificat ceva cu aceasta lege, pentru ca nu este normal sa fie dezmostenita pentru ca lor nu le convine de moaca ei. Si par atat de siguri pe ei ca vor castiga! Si cata aroganta pe capul lor. Si i-a deranjat faptul ca eu sint tupeist si ma bag. Normal ca ma bag si sint tupeist cand vor sa o "faca" pe mama! Este jaf la drumul mare! Cata lacomie! Au mai zis ca nu o sa ii mai dea nimic-nimic daca se ajunge la tribunal. Nu se poate negocia cu ei. Am incercat. Au zis sa zicem mersi ca ne dau teren agricol, ca o sa luam 2 miliarde pe el. Dar nu asta conteaza. Conteaza sa i se recunoasca dreptul de mostenitor in totalitate, nu doar partial, ca asa vrea Liviu. Pe ce se bazeaza avocata lor? Daca mergem in instanta, riscam totul? Sau riscam sa pierdem doar ce este in curte? Va multumesc ca mi-ati citit mesajul. Daca nu il veti selecta pentru a-mi raspunde, macar scrieti-mi pe e-mail daca vi s-ar parea normal cazul in care mama ar fi dezmostenita (parerea dvs. ca om, nu ca jurist, fara sa tinem cont de lege, perfecta sau imperfecta). Asta daca nu cer prea mult. Dar oare mama mea cere atat de mult?

Cu stima, Mihaita.
Cel mai recent răspuns: Tzake , utilizator 11:12, 23 Februarie 2005
mama dvs nu poate fi dezmostenita decat de decujus(adica de cel ce a decedat ) si nici acesta nu ar fi putut sa o exheredeze decat de cotitatea disponibila si nu de rezerva , deoarece mama dvs are calitatea de mostenitor rezervatar si nimeni nu-i poate lua aceasta rezerva. Mostenirea trebuie acceptata in termen de 6 luni de la deschiderea acesteia(de la data decesului) . daca nu este acceptata in acest termen, se considera ca a renuntat tacit la mostenire. Se poate in instanta sa faca dovada ca , desi nu a acceptat expres, a facut acte de acceptare tacita( acte de dispozitie sau acte de administrare definitiva). Ceilalti mostenitori(fratii mamei dvs ) nu o vor putea dezmosteni , ci probabil vor incerca sa dovedeasca in instanta(pt ca numai asa se va putea) faptul ca mama dvs nu a facut acte de acceptare tacita si deci este renuntatoare la mostenire. daca doriti alte relatii - 0744201309 - av. Apostu sau email anic@email.ro
Va multumesc ca mi-ati citit mesajul. Mama mea nu a facut nici un act de acceptare. Nimeni nu are vreun act de acceptare, pentru ca nu au stiut ca trebuie sa accepte mostenirea in max 6 luni de la deschiderea succesiunii. Totusi, ceva se bate cap in cap. La art. 686 Cod civil se prevede ca NIMENI NU ESTE OBLIGAT DE A FACE ACCEPTAREA UNEI MOSTENIRI CE I SE CUVINE. Aici nu mai inteleg. Pana la urma, daca invocam motivul in instanta ca nu am stiut ca trebuie sa intocmim acest act de acceptare, fie ea expresa sau tacita, avem vreo sansa de castig? Motivul pentru care nu s-a facut succesiunea este ca nimeni nu a dorit sa o faca. Si, mai mult decat sigur, nu s-a stiut de aceasta prevedere (6 luni) de nici o parte. Repet, nici Liviu nu are act de acceptare. La fel pot si eu sa il dau in judecata, nu? Plus ca avocata lor nu a dorit sa purceada la succesiune pentru ca ii contesta mamei mele calitatea de mostenitor. Asta oare nu trebuia sa se faca dupa succesiune? Cum vine asta? Ma dai in judecata ca vrei sa nu vrei sa imi dai? :)))
Fratele mamei mele s-a comportat ca un proprietar (deci a acceptat tacit), dar nu pe toata proprietatea. Pe titlul de proprietar al decedatului avem asa: teren agricol - o data, curte+constructii (unde a locuit fratele si a adus imbunatatiri), vie, teren arabil (situate langa curte). Faptul ca fratele mamei mele a adus imbunatatiri DOAR in casa si curte, si s-a folosit de vie si teren arabil de langa curte in interesul propriu (pt a beneficia de fructele sale) reprezinta acceptarea sa tacita pentru TOATA mostenirea, inclusiv aceea de la 5 km departare (terenul agricol), de care nu s-a atins niciodata, si nu l-a "lucrat"? Sau, de fapt, daca stau bine sa ma gandesc, fratele mamei mele a platit taxele pentru toata proprietatea, iar asta este o acceptare tacita. Dar nu trebuia sa ne consulte si pe noi, daca nu vrem sa ne platim noi partea ce ne-ar reveni in final? Sa apucam sa pateasca el pentru mama, de parka i-a cerut cineva sa faca asta! La mijloc este un viclesug, pt ca el stia ca daca plateste si se ocupa de tot, ii revine lui tot in final, si o da pe mama la o parte. Este un pic nedrept. Dar este greu de dovedit. Sau poate nu. Avem vreo sansa? Multumesc foarte, foarte mult.
"S-a apucat el sa plateasca pentru mama, de parca i-a cerut cineva asta!" Asta am vrut sa spun mai sus, scuze pt ortografie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme mostenire florin stefan florin stefan Tatal meu a decedat in urma cu trei ani ,suntem doi frati si mama mea ,cu ei eu nu pot locui deoarece nu ne intelegem si vreau sa stiu cum se imparte un ... (vezi toată discuția)
Pot renunta la mostenire? Carmen1980 Carmen1980 Stimati domni avocati, as dori sa cunosc niste opinii avizate in urmatoarea speta (si va multumesc anticipat). Bunicul meu a murit in anul 2001, lasand in ... (vezi toată discuția)
Succesiune proprietate la tara; mai multi frati ContSters52778 ContSters52778 Bun gasit! Intrebarile mele sunt legate de o mostenire din mediul rural. Situatia este urmatoarea: In urma decesului bunicului, acum aprox 10 ani, a fost ... (vezi toată discuția)