avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1386 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatia de crestere a copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatia de crestere a copilului

D-le avocat as dori sa ma ajutati cu un raspuns la doua probleme.
1.Sotia urmeaza cursuri la zi la o scoala postliceala si vreau sa-mi spuneti va rog daca poate beneficia de indemnizatia lunara de crestere a copilului si ce pasi ar trebui urmati pentru a beneficia de aceasta?
2.Sotia mea beneficiaza in prezent de pensie de urmas pentru ca inca nu am oficiat cununia civila.Are in prezent 22 ani.Mai poate beneficia in continuare de aceasta pensie dupa oficierea cununiei civile?? Va multumesc anticipat si astept un raspuns de la d-voastra.
Cel mai recent răspuns: Chrys25 , utilizator 21:48, 13 Ianuarie 2013
1. - Poate beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) daca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului este eleva, la zi, la scoala postliceala.
- Deoarece nu poate beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) va putea beneficia de indemnizatie pentru CCC incepand cu data nasterii acestuia.
- Solicitati la Primarie lista cu actele necesare (specifice situatiei sale) acte pe care le va depune tot la Primarie.
- In afara de indemnizatia pentru CCC de 600 lei lunar va mai primi si alocatia de stat pentru copii de 200 lei lunar.

2. - Pensia de urmas o va primi pana la 26 de ani daca in aceasta perioada urmeaza cursurile unor forme de invatamant recunoscute de Ministerul Educatiei, indiferent daca este casatorita sau nu si daca are sau nu alte venituri.
- Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice nu prevede interdictii de acest gen pentru beneficiarii de pensie de urmas.
Ultima modificare: Duminică, 13 Ianuarie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Va multumesc foarte,foarte mult d-le avocat pentru informatia oferita,imi este de foarte mare ajutor.Cu respect Cristian

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie prenatal si postnatal (ccc) pe perioada studiilor postliceale laurentiu-77 laurentiu-77 Buna ziua... Sunt eleva in anul 3 la postliceala sanitara particulara (Carol Davila), invatamant de zi...Sunt in ultimul an si voi naste la sfarsitul ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pentru cresterea copilului s.stefan s.stefan Buna ziua Sotia mea a terminat in luna iulie a anului 2013, cursurile de zi a unei forme de invatamant superior. In toamna aceluiasi an, a inceput cursurile ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pentru ccc in cazul mamei studente beamedrom beamedrom Eu sunt o studenta la zi, dar am intrerupt cursurile mele dintre liceu si universitate, dar nu am intrerupt niciodata universitatea. Mi-se poate gasi bani ... (vezi toată discuția)