avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1128 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Apel la viciu de procedura
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Apel la viciu de procedura

Salutare tuturor,

Va solicit o opinie cu privire la urmatoarea situatie:

Am fost actionat in instanta de catre asociatia de proprietari al carui membru sunt, si doresc sa adresez o intampinare judecatoriei pentru a cere respingerea actiunii invocand, pe langa aspectele legate de suma cu care nu sunt de acord, urmatoarele:

1. Intampinarea depusa de avocat este redactata facand referire la articole din vechiul cod de procedura civila. Practic, la redactarea acesteia s-a folosit un formular standardizat de acum cativa ani;
2. In documentatia depusa la dosar se face referire la avizele de plata lunare, care insa, nu poarta toate semnatura cenzorului;
3. Consilierul juridic semnatar al intampinarii a folosit in semnatura denumirea unei uniuni din care, la data depunerii dosarului, nu mai facea parte;
4. Intre asociatia de proprietari si uniunea in numele careia a semnat consilierul juridic nu exista un contract la data inaintarii dosarului in instanta.

Pot solicita respingerea actiunii pe viciu de procedura, tinand cont de cele de mai sus: raportarea gresita la legislatie, lipsa semnaturii cenzorului pe toate avizele de plata, lipsa unui contract intre asociatiei si uniunea in numele careia semneaza juristul, titulatura gresita a juristului?

Va multumesc anticipat pentru raspuns.

Toate cele bune,
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 08:57, 15 Ianuarie 2013
Lucrurile sunt destul de complicate daca sunt adevarate cele enuntate mai sus. Pentru clarificarea unei astfel de situatii nu cred ca este suficienta invocarea unui viciu de procedura..., impunandu-se a fi efectuata o analiza atenta a starii de fapt si de drept, cu atat mai mult cu cat vorbiti despre APEL ?
@observator27,
Sa le luam pe rand:
1. Noul cod de procedura civila va fi aplicat de la 1 februariei 2013, sa ca avocatul a procedat foarte corect ca s-a folosit de codul de procedura care era si inca este in vigoare.
Dar cred ca incurcati rau termenii si spuneti ca acum dv vreti sa depuneti o intampinare la judecatorie si-apoi spuneti ca avocatul asociatiei ar fi facut intampinarea... Poate ca avocatul a facut actiunea prin care ati fost dat in judecata si nu intampinarea!
2. Poate se spune de listele de plata lunare si nu de avize de plata. Lipsa unor semnaturi nu anuleaza valoarea acestora.
3. Spuneti de un "consilier juridic semnatar al intampinarii"... Ce intampinare? Daca asociatia are un avocat, asa cum spuneti la punctul 1) acum de unde apare si un consilier juridic? Nu are nici o relevanta din ce organism face parte persoana ce reprezinta asociatia in proces. Important este ca aceasta persoana (avocat, consilier) sa prezinte instantei o delegatie, imputernicire, contract cu asociatia pe care o reprezinta in proces.
4. Nu are relevanta in proces. Judecatorii analizeaza dosarul, probele..., iar la fiecare termen poate veni altcineva din partea asociatiei (presedinte sau orice alta persoana imputernicita) ori dosarul se poate judeca si in lipsa reclamantului (asociatiei sau reprezentantului sau) daca a specificat acest lucru in actiunea depusa la judecatorie.

Concentrati-va pe dosar, pe solicitarile asociatiei si formulati intampinarea si sustinerile.
Chiar daca, sa presupunem ca undeva ar fi un viciu de procedura, judecatorul ar solicita remedierea situatiei sau in cel mai rau caz, daca ar respinge actiunea, asociatia ar depune imediat alta actiune cu toate semnaturile... Si tot ajungeti sa va judecati.
Domnule adriantot,

Personal sunt surprins cum la toate spetele din aria "Asociatii de proprietari" raspunsurile dumneavoastra contrazic sau il pun intr-o lumina nefavorabila pe cel care se afla in calitate de proprietar.

Legatura interesului fiind evidenta o sa ma opresc aici cu observatiile si o sa imi permit sa fac cateva adnotari la raspunsurile dvs.

1. Noul cod de procedura civila va fi aplicat de la 1 februariei 2013, sa ca avocatul a procedat foarte corect ca s-a folosit de codul de procedura care era si inca este in vigoare.

Gresit, noul cod de procedura civila a intrat deja in vigoare si orice act nascut dupa data de 1 octombrie 2011 intra sub incidenta noului cod, de aici si obligativitatea raportarii la el in orice document.

Dar cred ca incurcati rau termenii si spuneti ca acum dv vreti sa depuneti o intampinare la judecatorie si-apoi spuneti ca avocatul asociatiei ar fi facut intampinarea... Poate ca avocatul a facut actiunea prin care ati fost dat in judecata si nu intampinarea!

Asa este, avocatul a depus actiunea, a fost o exprimare ambigua din partea mea.

2. Poate se spune de listele de plata lunare si nu de avize de plata. Lipsa unor semnaturi nu anuleaza valoarea acestora.

Nu anuleaza valoarea acestora, insa naste obligativitatea efectuarii unei expertize.

3. Spuneti de un "consilier juridic semnatar al intampinarii"... Ce intampinare? Daca asociatia are un avocat, asa cum spuneti la punctul 1) acum de unde apare si un consilier juridic? Nu are nici o relevanta din ce organism face parte persoana ce reprezinta asociatia in proces. Important este ca aceasta persoana (avocat, consilier) sa prezinte instantei o delegatie, imputernicire, contract cu asociatia pe care o reprezinta in proces.

Asa este, grav este cand avocatul, consilierul semneaza ca facand parte dintr-un organism din care la data depunerii actiunii nu mai facea parte - uzurpare de calitati.

4. Nu are relevanta in proces. Judecatorii analizeaza dosarul, probele..., iar la fiecare termen poate veni altcineva din partea asociatiei (presedinte sau orice alta persoana imputernicita) ori dosarul se poate judeca si in lipsa reclamantului (asociatiei sau reprezentantului sau) daca a specificat acest lucru in actiunea depusa la judecatorie.

Are o relevanta majora, intrucat asociatia ma pune sa platesc cheltuieli de redactare, intocmire si depunere dosar ori aceste cheltuieli intra in sfera cheltuielilor judiciare e nu pot fi solicitate decat pe baza unui contract bine definit.

Pe scurt, cel care a depus actiunea a semnat ca si cum ar face parte dintr-un organism cu care asociatia nu are contract, fapt ce imi da dreptul sa invoc exceptia lipsei mandatului reprezentantului.
Personal cred ca, desi juridic vorbind, puteti avea dreptate, nu este bine sa invocati astfel de chichite avocatesti. Asa cum v-a spus domnul Adrian Tot asociatia va face o alta actiune si tot veti plati pentru intocmirea ei, daca instanta va hotara astfel.
Daca aveti sume de contestat este mai bine sa o faceti acum.
Desigur, puteti mentiona aceste abateri de la procedura si spuneti ca nu le veti invoca in semn de buna credinta si din dorinta de a lamuri litigiul dintre dumneavoastra si asociatie.
@observator27,
Am incercat sa raspund cat mai concret la intrebarile si nelamurile dumnaevoastra fara a avea un interes, cum spuneti, in a pune in lumina proasta pe cineva. Cei care vor adevarul, pot avea uneori nemultumirea de a nu le place.
Pentru a va lamuri cu privire la codul de procedura civila (CPC) de care spuneti ca ar fi intrat in vigoare in 2011, va rog sa consultati Monitorul Oficial, dar si cautant doar cu un clic pe avocatnet.
www.avocatnet.ro/content/art...
Probabil ca ati confundat CPC cu Noul Cod Civil. Acesta da, a intrat in voigoare in 2011, dar Noul Cod de Procedura Civila, inca nu a intrat in vigoare.

Asupra actiunii introdusa de asociatie, ca si asupra intampinarii pe care dumneavoastra o veti formula, judecatorul se va pronunta. Tot judecatorul se va pronunta si asupra necesitatii efectuarii unei expertize, la cererea dumneavoastra sau chiar a judecatorului, asupra cheltuielilor de judecata soliciate de asociatie...
Si, sper sa nu va suparati ca incercam, chiar daca prezentarea si intrebarile dumneavoastra sunt
confuze, incercam sa lamurim problemele.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reprezentare consilier juridic buna ziua, am trimis prin posta ... cas23 cas23 Reprezentare consilier juridic Buna ziua, Am trimis prin posta intampinare la o cerere de apel, semnata de directorul societatii. Prin citatie, instanta de ... (vezi toată discuția)
Intampinare fara semnatura paratului matekevin matekevin Paratul a depus intampinarea prin fax in ziua dezbaterii. Intampinarea a fost semnat numai de avocat care avea inputernicire numai pentru redactare. Ce ... (vezi toată discuția)
Termenul de depunere a întâmpinãrii Lungu Constantin Lungu Constantin Daca parata a depus intampinarea in data de 12.10.2012 iar ziua procesului a fost in data de 16.10.2012 se poate invoca exceptie pe procedura deoarece nu a ... (vezi toată discuția)