Buna seara. Nu mai lucrez din toamna 2012, iar acum sunt insarcinata in primul trimestru. As vrea sa stiu daca trebuie sa-mi fac asigurare medicala pt.momentul nasterii sau sunt din oficiu asigurata? Avand mai putin de 12 luni lucrate cu contract inainte de sarcina, care sunt beneficiile pe care am dreptul sa le obtin (acum sau dupa nastere)? Multumesc!
1. Pe perioada sarcinii si a lauziei sunteti asigurata la sanatate, fara plata contributiei, in conditiile prevazute de Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii:
Art. 213. - (1) Urmãtoarele categorii de persoane beneficiazã de asigurare, fãrã plata contribuţiei:
...
f) femeile însãrcinate şi lãuzele, dacã nu au nici un venit sau au venituri sub salariul de bazã minim brut pe ţarã.
2. Dupa nastere veti beneficia de alocatia de stat pentru copii de 200 lei lunar, pana implineste copilul 2 ani si apoi de 42 lei lunar pana la 18 ani.
Multumesc pentru raspuns. As mai avea o intrebare. Cum trebuie procedat daca la data nasterii tatal copilului este in strainatate, dar el recunoaste copilul fara probleme, chiar daca noi nu suntem casatoriti?
1. Daca la data nasterii copilului tatal aceastuia este in strainatate inseamna ca nu il poate recunoaste deocamdata iar in certificatul de nastere va aparea o liniuta.
2. Inainte de a scoate certificatul de nastere a copilului ar fi bine ca tatal acestuia sa fie si el de fata la starea civila sa recunoasca copilul.