avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 600 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... REABILITARE DE DREPT
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

REABILITARE DE DREPT

Cum să procedeze un fost condamnat la pedeapsa cu amendă penală de100.000 lei (vechi)-în anul 1996,pentru a obţine dovada reabilitării de drept ,dacă a pierdut chitanţa prin care dovedea că a plătit amenda respectivă către stat atunci imediat, în urmă cu aproape 17 ani ?
Poate sa o plătească din nou ?Cine îi face reevaluarea sumei?Cât să plătească?
Vrea să se angajeze şi îi trebuie cazierul "curat",iar această dovadă îi este cerută şi de poliţie,şide instanţa de judecată.
Mulţumesc mult pentru răspuns!
Nu aveti nevoie de chitanta, pentru ca si daca nu ati fi platit amenda, dupa 17 ani este oricum prescrisa.
Conform art. 134 cod penal, reabilitarea de drept are loc de drept în cazul condamnării la amendă sau la pedeapsa închisorii care nu depăşeşte un an, dacă în decurs de 3 ani condamnatul nu a săvârşit nici o altă infracţiune.

In mod normal, fiind reabilitare de drept, nu ar trebui sa faceti nimic, amenda ar fi trebuit sa dispara din cazier din oficiu.
Dar, verificati, poate s-a omis si va trebui sa faceti o cerere la seviciul de cazier judiciar.
Ultima modificare: Luni, 14 Ianuarie 2013
Marcel Mihalache, Avocat
Persoana in cauză tocmai a solicitat serviciului de cazier judiciar un certificat nou şi i s-a comunicat că amenda nu se şterge până nu face dovada plăţii acesteia.
In aceasta situatie trebuie sa se adreseze instantei sa constate ca a intervenit reabilitarea de drept,altfel nu-l radiaza cei de la cazier.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reabilitare pikker pikker am o antrebare. am o amenda penala din 2006 amenda e de 200 lei cand se sterge din cazier din oficiu ? va multumesc (vezi toată discuția)
Cazier judiciar habibic habibic in cat timp se sterge din cazier o condamnare la amenda penala ,cu suspendare? (vezi toată discuția)
Reabilitarea de drept ? inabledea inabledea in urma cu 8 luni am avut o amenda penala de 500 lei . In urma acestei amenzii am cazier. Intrebarea mea este : se poate face ceva dupa 1 an de zile ? adica ... (vezi toată discuția)