Ce diferenta e intre un certificat de mostenitor si un certificat de calitate de mostenitor? Au amandoua aceeasi valoare din punct de vedere juridic?
Va prezint urmatorul caz:
Exista 4 mostenitori, unuia dintre ei ii revine intreaga masa succesorala, pentru ca ceilalti 3 au declarat in fata notarului ca renunta la succesiune. Acest lucru e consemnat intr-un certificat de atestare a calitatii de mostenitor..
Cel care a ramas cu mostenirea declara ca nu are nevoie de certificat de mostenitor pentru ca e mostenitor sezinar.
E corect?
Practic, ce inseamna mostenitor sezinar?
Buna ziua,
distinctia care se facea intre cele doua notiuni era urmatoarea : certificatul de calitate de mostenitor atesta numai vocatia succesorala pe cand certificatul de mostenitor reprezinta concretizarea dreptului de a mosteni.
Mostenitorul sezinar are deja posesia bunurilor, spre deosebire de mostenitorii nesezinari, care trebuie sa obtina posesia bunurilor de la ceilalti mostenitori.
In ce priveste certificatul demostenitor el este necesar pentru ca fara acesta nu se poate face inscrierea in cartea funciara daca este vorba despre imobile, nu se poate inscrie un autoturism etc. Numai daca este vorba despre bunuri mobile simple nu mai este necesar sa se scoata certificatul de mostenitor.
Certificatul de calitate de mistenitor atesta numaraul si calitatea mostenitorilor. Dupa eliberarea acestui certificat trebuie emis un certificat suplimentar de mostenitor in care vor intra bunurilor ce compun masa succesorala. De abia de atunci mostenitorii au drept de proprietate asupra bunurilor succesorale. Pentru anumite bunuri mobile nu este nevoie de certificat de mostenitor, insa de exemplu pentru actiuni, parti sociale, masini, aceste bunuri trebuie incluse in masa succesorala.