avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 726 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Impartirea cheltuielilor de intretinere &reparatii lift
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Impartirea cheltuielilor de intretinere &reparatii lift

Mama mea locuieste singura intr-un apartament de 3 camere si plateste, la asociatia de proprietari, cheltuieli de intretinere si repartatii lift in functie de nr de camere. De la asociatia de proprietari, i s-a spus ca asa trebuie calculat Este normal plata cheltuielilor cu liftul sa fie in functie de nr de camere ?????. Asta inseamna ca pentru un apartament trei camere cu 1 persoana , se foloseste mai mult liftul decat intr-un apartament cu 2 camere in care locuiesc 5 persoane. Cel puti asa reiese din facturi . Dupa calculul asociatiei de proprietari, cu liftul nu se plimba persoanele, ci numarul de camere.#-o#-o
@cosstti,
Stai ca nu ati vazut totul. Eu am asistat la o discutie in AG in care unii proprietari vroiau ca factura de energie electrica pentru lift sa fie repartizata proprietarilor, proportional cu nr. de persoane - logic, nu, dar si in functie de etaj! Presedintele asociatiei le-a explicat prevederile legale, ce mai, 30 minute a fost o harmalaie de nedescris. Ca sa se schimbe legea, ca nu camerele folosesc liful, bazaconii dintr-astea.. Ce-i drept, la noi nu a venit nimeni cu ideea repartizarii costurilor, proportional cu greutatea...
Daca ati lecturat mesajele de mai sus, poate ati inteles ca, totusi legea, asa cum este acum, are prevederi corecte in ceea ce priveste repartizarea costurilor intr-o as. proprietari (vezi prev. art. 47 din L 230/2007 si apoi dezvoltat in Cap. III, sectiunile 1-7, din HG nr. 1588/2007.
Pai da... vad ca nu sant singurul care gaseste aceasta lege incorecta si cu o gramada de hibe.
Subsolul este absolut necesar sa fie spatiu comun la care sa contribuie toti locatarii.
Liftul poate fi considerat un lux, din acest motiv consider ca trebuie sa contribuie la intretinerea lui doar cel care il folosesc.
Se poate trai si fara lift, cu subsolul plin de dejectii NU!
Cu terasa se schimba treaba. Daca cel de la ultimul etaj isi face pod deasupra apartamentului si il foloseste personal, gasesc ca este o aberatie sa-l mai pui sa contribuie la hidroizolatia portiunii de terasa neacoperita de pod.
cosstti a scris:


Cu terasa se schimba treaba. Daca cel de la ultimul etaj isi face pod deasupra apartamentului si il foloseste personal, gasesc ca este o aberatie sa-l mai pui sa contribuie la hidroizolatia portiunii de terasa neacoperita de pod.



Noroc ca nu faceti parte din vreo comisie dintr-asta care se ocupa cu propuneri pentru modificarea legislatiei... dar nu-i tarziu.
Adica o lege a proprietarilor trebuie sa permita ca fiecare sa faca ce-l taie capul:
Eu vreau sa folosesc liftul si nu este vorba de lux, ci pentru ca, acum sunt batran si bolnav, deci platesc liftul, iar un altul mai tanar, nu foloseste liftul, urca pe scari (ale cui sunt scarile, cine le-a achizitionat, cine le intretine?), nu plateste liftul, dar plateste ”scarile”.
Deci administratorul nu ar avea de facut altceva decat, luna de luna, sa i-a nota despre proprietari cu ce vrea fiecare: lift/scari, apa rece cu canal, apa rece fara canal, unul vrea lumina, altul zice ca lui nu-i trebuie, cu sau fara femeie de serviciu, pe administrator de ce sa-l mai platesti, ca si-asa sta toata ziua in birou la rebus, si pot continua. Forumul este plin de tot felul de intrebari despre cum este bine si cum nu este bine, asa ca luati intrebarile de la inceput, le aranjati cam care ar fi bine sa fie cuprinse in legislatie si care sunt aberante.

Faza este ca acum toata legislatia romaneasca trebuie sa fie armonizata la legislatia europeana. Va intreb, ati lecturat ceva legislatie ”de-afara”, sa faceti o comparatie? Ca si ei au lifturi si scari, si ei au spatii comune, subsoluri, terase, etc.
In Italia de exemplu, un românaș de-al nostru, vroia și el sa ”prinda” PRO TV pe nuș ce satelit. A mers omul la pravalie si-a achizitionat tot ce trebuie si ce s-a gandit el, unde sa monteze antena... Pai unde, pe un perete exterior, era bine avea vedere pentru satelit, dar nu prea merge, pe langa faptul ca nu prea putea, s-a gandit el ca ceva nu-i in regula, nu mai este nici-o antena pe perete, ce naiba, nu-i ca la noi unde fiecare face ce vrea (concluzie - prosti si italienii ăștia), deci ia sa o montez eu in balcon. Se vede f. putin de jos, o vad doar vecinii de deasupra, dar ce conteaza, nu-i incurc cu nimic...
A doua zi administratorul blocului l-a somat sa-si demonteze instalatia, ba chiar i-a aplicat si o amenda... Nici acolo nu tine figura cu, nu stiam domle ca nu am voie...
@cosstti
Platiti pe cota parte pentru ca atunci cand ati cumparat apartamentul l-ati luat cu aceasta cota parte,vedeti in contract,v-ati asumat intretinerea si reparatiile pentru subsol,acoperis,lift,tevi...
La un bloc cu 4 etaje fara lift, scarile nu intra intr-un regim spacial. De ce ar trebui sa intre intr-un regim special la un bloc cu 10 etaje?
Consider ca este aberant sa platesc la intretinerea unui bun din moment ce nu il folosesc.
De ce trebuie sa ma framante pe mine sau pe altul urcatul cu liftul a celui de la et. 10 care este batran si bolnav? Chiar nu ma intereseaza confortul lui, nu cred ca am ajuns sa particip la programe de protectie sociala.
Daca si-a cumparat ap. ieftin la et. 10 il priveste. Acum sa plateasca reparatia liftului.
Sa vedem un caz real: La un bloc cu 10 etaje cei de la parter, et.1 si et 2 nu vor sa mai participe la reparatiile liftului ( in momentul de fata liftul este defect).
Cei de la et. 3 au blocat si ei usa liftului din acelasi motiv. Este posibil sa le ia exemplul si cei de la et.4.
Peste cateva zile va fi sedinta de bloc pe aceasta tema. Va voi tine la curent.
Eu il consider pe administrator un angajat al asociatiei de proprietari care trebuie sa vada de interesele si doleantele locatarilor, dar de cele mai multe ori administratorul se vede precum cocosul intre gaini, el taie si spanzura, este de cele mai multe ori comod si cand nu are chef sa faca ceva spune ca nu-i permite legea.

@elenazan
Eu va spun ca se poate si fara acea asumare si cota parte.
La blocul unde locuiesc au mai ramas 3 apartamente bransate la sistemul centralizat de incalzire, ceilalti locatari vroiam debransarea totala a blocului. Din cele trei apartamente doua au spus ca renunta la incalzire, doar la un apartament a fost o solicitare expresa pentru incalzire.
Doua zile mai tarziu au fost taiate toate tevile din subsol, mai putin coloanele ce duceau la apartamentul cu solicitarea expresa de caldura si cu obligatia prin semnatura ca se va ocupa de intretinerea bransamentului din subsol pana in apartament.
HOPAAAAA Deci se poate.

Alte discuții în legătură

Legea lifturilor ianniglx ianniglx Cea mai stupida lege din cate exista in romania legea privind lifturile: este normal sa platesti intretinere lift atata vreme cat stai la parter sau demisol ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli aplicabile apartamentelor de la parter cristinamariav cristinamariav Buna ziua, Am un apartament la parterul uni bloc de 8 etaje unde in prezent nu sta nimeni. Acest bloc are lift si pentru etajele superioare tronson de ... (vezi toată discuția)
Cum se distribuie costurile înlocuirii unui lift, și cum se împart cheltuielile în funcție de etaj? vasilica_f vasilica_f Buna ziua, La înlocuirea unui lift pe o scara a unui bloc de locuințe cum se distribuie costurile? Normal ar fi ca costurile sa se împartă pe numărul de ... (vezi toată discuția)