Buna ziua!
As dori sa ma lamuriti intr-o problema: soacra mea a decedat in luna dec. 2012 si are 3 mostenitori: sotul si doi copii.
Printre bunurile ce raman de pe urma defunctei se numara si renta viagera pentru un teren agricol aferenta anului 2012. Intrebarea mea este daca renta poate fi ridicata de mostenitori inainte de efectuarea succesiunii? Mai bine zis doar de sotul defunctei si in baza declaratiilor celor doi copii ca renunta la dreptul lor din renta viagera!
Insa, in cazul in care trebuie facuta succesiunea inainte, daca unul din copii nu renunta la partea de mostenire cuvenita poate avea dreptul si la o parte din renta viagera?
Va multumesc!
Renta viagera agricola este personala, netransmisibila si înceteaza la data decesului
rentierului agricol- spune art.7 din Legea 247 din 2004.
La art. 6 din aceaeasi lege se prevede ca:
"(1)Renta viageră agricolă se plăteşte într-o singură rată anuală, până la data de 31 august a anului următor celui pentru care aceasta este datorată.
(2)Renta viageră agricolă plătită de către Agenţia Domeniilor Statului, cu respectarea termenului prevăzut la alin. (1), care nu a fost încasată de beneficiari, va fi utilizată pentru reluarea procesului de plată către aceştia sau, în caz de deces, către moştenitorii acestora şi după termenul de 31 august al anului următor celui pentru care aceasta este datorată."
Rezulta ca toti mostenitorii au dreptul la aceasta renta!