avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1124 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pot mosteni un teren dat cu renta viagera?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pot mosteni un teren dat cu renta viagera?

Mama mea care a murit in decembrie 2022 a avut in posesie un teren agricol extravilan pe care timp de 17 ani a incasat o renta viagera anuala.
Eu sunt unic mostenitor.
Cum pot intra in posesia acestui teren?
Cel mai recent răspuns: Mihaela Costica , utilizator 18:02, 21 Septembrie 2023
Vă referiți la rentă viageră agricolă pentru un teren vândut?
Dacă da, nu aveți drept de moștenire asupra lui, însă puteți încasa renta pentru 2022. Verificați dacă și-a vizat carnetul de rentier. Aveți detalii despre ce trebuie să depuneți la APIA aici, la finalul textului:
[ link extern ] /

Dacă nu e vorba despre rentă viageră agricolă, dați detalii.
Da daca era dat in arenda e una, daca e vandut contra unei rente viagere, e alta.
Ceva acte aveti ca sa vedeti ce scrie in ele?
Mergeti la registrul agricol la primarie si vedeti cine e proprietar.
Acum am aflat: pamantul de 3,6 ha a fost vandut in 2006 si de atunci si pana in 2022 cand a murit, mama mea a incasat o renta viagera de 360 euro pe an.
Intrebari: Aceasta renta viagera a fost incasata legal? Eu pot face succesiune pentru ultima renta neincasata, in 2023?
Pot prelungi contractul cu APIA in vederea incasarii unei rente viagere pana la decesul meu pe acest pamant?
Renta viagera agricola a fost incasata legal , este prevazuta de Legea 247/2005 . Iar in aceasta lege , la art. 7 este stipulat :” Renta viagera agricola este personala , netransmisibila si inceteaza la data decesului rentierului agricol “ . Deci , nu puteti prelungi incasarea ei pe durata vietii dvs.
Multumesc frumos!!!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acum am aflat: pamantul de 3,6 ha a fost vandut in 2006 si de ... Mihaela Costica Mihaela Costica Acum am aflat: pamantul de 3,6 ha a fost vandut in 2006 si de atunci si pana in 2022 cand a murit, mama mea a incasat o renta viagera de 360 euro pe ... (vezi toată discuția)
Renta agricola se poate mosteni? Marica_sz Marica_sz Buna ziua Sunt somat sa ma prezint pentru a viza carnetul de rentier agricol pentru acordarea rentei viagere agricole aferente anului 2014. Sora mea a murit ... (vezi toată discuția)
Renta viagera cameliadaj cameliadaj Buna ziua,bunicul meu a decedat in anul 2010,noiembrie.Unicii mostenitori au cedat mostenirea in favoarea mamei(bunicii).S-au depus actele la APIA si a primit ... (vezi toată discuția)