avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 465 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... ANTECONTRACT PRESCRIS, SAU NU?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

ANTECONTRACT PRESCRIS, SAU NU?

Buna Seara. Numele meu este Adrian si doresc sa aflu si parerea dvs in legatura cu valabilitatea unui antecontract, mai exact, doresc sa stiu daca este prescris sau nu:

Inainte de a afisa partea esentiala a antecontractului, va aduc la cunostiinta urmatoarele lucruri:

1. Nu s-au facut acte aditionale sau plati la antecontract
2. Promitenta - Cumparatoare a lucrat terenul in toti acesti ani
3. Nu ne-a actionat in instanta pana in anul 2011


PARTEA ESENTIALA DIN ANTECONTRACT:

" Subsemnata vanzatoare-promitenta ma oblig sa vand cumparatoarei promitente intregul drept de proprietate asupra imobilului-teren situat in Soimus, judetul Hunedoara compus din teren intravilan in suprafata de 5200 mp (cincimiidouasute mp) cu urmatorii vecini L.A, P.I ce am dobandit prin mostenire. ……………………………………………..

Pretul vanzarii, stabilit de comun acord, este de 55.000.000 (cincizeci si cinci milioane) lei, din care la data redactarii s-a achitat 36.000.000 lei, iar restul de 19.000.000 lei urmand a se achita pana cel mai tarziu la data de 22.08.2003 urmand a se incheia contractul de vanzare cumparare in forma autentica. ……………………………………….

Preluarea in stapanire a imobilului de catre cumparatoarea – promitenta se face incepand de azi 22.05.2003, iar stapanirea de drept se face odata cu semnarea si autentificarea contractului de vanzare – cumparare sub conditia inscrierii acestuia in cartea funciara. ……………………………………………………………………………………………………………..

Subsemnata vanzatoare garantez pe cumparatoare de evictiune conform art.1337 Cod Civil si declar ca imobilul nu este ipotecat ori grevat de alte sarcini ori procese. …………………………………………………………………………………………………

Subsemnata cumparatoare – promitenta ma oblig sa cumpar imobilul descris mai sus, in conditiile si la pretul declarat in act. Cunosc starea acestuia asa cum a fost descris in act. ………………………………………………………………………………

Subsemnatele parti, declaram pe proprie raspundere, cunoscand consecintele ce privesc falsul in declaratii si cele cu privire la evaziunea fiscala, ca pretul declarat si mentionat in prezentul act este cel real. ………………………………………..

Subsemnatele parti, declaram ca inainte de semnarea actului am citit personal cuprinsul acestuia constatand ca el corespunde vointei si conditiilor stabilite de noi partile de comun acord, drept pentru care semnam mai jos. ……………"

Doresc sa ascult si opinia dumneavoastra, daca se poate! Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 18:15, 16 Ianuarie 2013
Predarea bunului ce formează obiectul antecontractului de vânzare-cumpărare în posesia celui ce urmează să îl cumpere echivalează cu o recunoaştere a dreptului acestuia de a cere încheierea contractului de vânzare-cumpărare, care întrerupe prescripţia.
romascanu a scris:

Predarea bunului ce formează obiectul antecontractului de vânzare-cumpărare în posesia celui ce urmează să îl cumpere echivalează cu o recunoaştere a dreptului acestuia de a cere încheierea contractului de vânzare-cumpărare, care întrerupe prescripţia.


Unde apare in lege ceea ce spuneti dvs!? Din cate stiu e o practica, dar nu e lege. Si atunci ma intreb, dupa ce judeca judecatorii?

In alta ordine de idei, reclamanta nu i-a achitat mamei mele suma de bani, care trebuia achitata pana cel tarziu in data de 22.08.2003, urmand a se incheia contractul de vanzare cumparare. Din lege stiu ca nu putea sa ceara in instanta o hotarare care sa tina loc de contract de vanzare cumparare in conditiile in care nu si-a indeplinit obligatiile din antecontract. Corect sau nu?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cred ca ati avea o problema daca ati scapa peste degetele de la picioare un singur Tratat de prescriptie extinctiva :)

Imi zambeste de pe raft unul cu coperti cartonate de 1288 de pagini. Si asta in conditiile in care toate cele 26 de articole ale Decretului privitor la prescriptia extinctiva nr. 167/1958 (din care pe dvs. v-ar putea interesa art 16 lit a) ar fi incaput bine mersi pe 2 foi A4.

De ce credeti ca ar mai fi nevoie sa JUDECE cineva, daca as fi destul sa citim legea. Calculatoarele s-ar pricepe mai bine la simpla citire a unui text de lege.

Dumneavoastra puteti invoca prescriptia, indiferent daca va place sau nu punctul meu de vedere. Dar nu-mi cereti sa va spun doar ce v-ar placea sa auziti ca nu sunt acel gen de avocat.

Ultima modificare: Miercuri, 16 Ianuarie 2013
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Antecontract si contract de vanzare-cumparare sannek sannek Buna ziua. Va cer si eu ajutorul in urmatoarea problema, sper sa ma pot face inteles si sper ca am postat in sectiunea corespunzatoare de pe forum: In ... (vezi toată discuția)
Valabilitate antecontract de vanzare-cumparare Petre_jun Petre_jun Poate promitentul vanzator sa -si retraga promisiunea de vanzare a unui imobil numai pentru motivul ca nu s-a incheiat contractul de vanzare cumparare a ... (vezi toată discuția)
Intrebari antecontract lilicrin lilicrin Se da urmatorul contract : \"Antecontract de vanzare cumparare incheiat astazi 07.06.2010 ... (vezi toată discuția)