Buna ziua mama mea a mostenti de la parintii o suprafata de teren de 9 hectare in zona rurala .Acum care este problema odata cu ea mai sutn trecute pe titulul de proprietate si alte 2 persoane rude ale mamei si desi am incercat sa discutam cu aceste rude sa le convingem sa facem acte [rion notariat si sa ne separam propunandu-le sa isi ia fecare cate 3 hectare de pamant desi propus asta ele au refuzat cu desavarsire.Au refuzat de asemenea sa platesca in vreun fel impozitul pe teren care eset pt fiecare hectar in parte de peste 50 lei total aproape 500 lei anual.
Intrebarea mea este urmatoarea cum pot sa ma separ de aceste rude caci nu imi convine sa detin in proprietate un teren care pe langa ca o mare parte din ele nu pot fi cultivate caci sunt pajisti deci fara profit in vreun fel plus ca nu le pot nici vnde sau chair renunta la ele din cauza ca sunt pe titlul de proprietate impreuna cu
aceste asa zise rude
problema se rezolva la instanta, printr-o actiune de partajare a terenului respectiv. La instanta unde este situat imobilul, se introduce o actiune de partaj, chemand in judecata toti ceilalti coproprietari.
Se va achita o taxa de timbru de 3% din valoarea terenului iar in cursul judecatii se va plati si un expert care sa lotizeze terenul. In final veti primi un lot de teren determinat si ii veti putea obliga pe ceilalti sa va plateasca 2/3 din cheltuielile achitate ( taxa de timbru si onorariul expertului).
Aceeasi problema ca si antevorbitoarea mea ce as mai dori sa stiu sunt 2 lucruri:
1.Ce se intamplam daca persoanele respective pur si simplu cand vor vedea ca vor trebui sa plateasca o sa zica "stiti noi nu mai dorim nimica" pot sa se scape asa de orice fel de cheltuieli lasand intreg bunul respectiv in proprietatea acelei persoane care deschide actiunea in instanta.
2.Tinand cont ca trebuiesc cheltuite sume considerabile atat pentru expertizare ( din cate am inteles si 500 ron pe hectar pentru expert ) plus acea taxa de timbru de 3% (de care nici nu stiam ) ar avea respectiva persoana posibilitatea pur si simplu sa renunte la acel bun fara efectuarea atator cheltuieli daca da mi-ati putea spune cum.
Va multumersc
Buna ziua,
teoretic ar putea exista aceasta situatie numai daca nu au acceptat deja succesiunea. Odata acceptata succesiunea ei nu mai pot iesi din dosar, care se va judeca indiferent daca ei vor sau nu.
Totusi, eu cred ca ceilalti coproprietari ar fi mai mult decat bucurosi sa ia bunul in intregime, caz in care procesul se poate incheia printr-o tranzactie.