Buna seara,
Din punct de vedere fiscal, ati procedat corect tratand rezerva ca element similar veniturilor si impozitand-o la momentul scaderi din gestiune a cladirii, avand in vedere prevederile art.24, alin.5'1 din Codul fiscal.
Similar ar fi trebuit sa procedat si pe masura amortizarii de la data reevaluarii si pana la data instrainarii, daca rezervele din reevaluare au fost deduse la calculul profitului impozabil prin intermediul amortizarii fiscale.
In ce priveste repartizarea acestor sume ca dividende, asa cum reiese din OMFP 3055/2009, acest tip de rezerve are caracter nedistribuibil, nici o parte din rezerva din reevaluare neputand fi distribuita, direct sau indirect, cu exceptia cazului in care activul reevaluat a fost valorificat, situatie in care surplusul din reevaluare reprezinta castig efectiv realizat, caz in care este capitalizat direct in rezerve(cont 1065).
Cel putin teoretic(deoarece in practica, personal nu am intalnit acest caz), aceste sume aflate in contul 1065 si care reprezinta castig efectiv realizat si care mai mult decat atat sunt libere de sarcina fiscala, fiind impozitate la data scaderii din gestiune a cladirii, ar putea face obiectul unei repartizari catre asociati sub forma dividendelor, cu respectarea prevederilor Legii 31/1990.
Poate totusi colegii de pe forum cu mai multa experienta sa intervina in aceasta discutie si sa-si expuna punctele de vedere. Este un subiect destul de sensibil, de aceea consider ca mai multe opinii ar putea ajuta la clarificarea acestei situatii.
Numai bine,