avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 931 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident rutier soldat cu 2 victime, situatie ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident rutier soldat cu 2 victime, situatie speciala, solicit sfaturi!

Buna ziua!
In urma cu aproximativ o luna de zile veneam de la scoala impreuna cu 4 colegi de clasa, eu fiind soferul. Deci 5 persoane in masina.

Drumul fiind acoperit la suprafata cu zapada, iar dedesubt cu gheata, am alunecat (derapat), intrand in coliziune cu un tractor care circula aparent regulamentar.

In urma accidentului, eu si inca 2 persoane am suferit rani. Cei doi au ramas in spital 5, respectiv 21 de zile,eu fiind lasat acasa in acea seara.

In urma anchetei politiei s-a decis ca fapta mea se incadreaza la "neadaptarea vitezei la conditiile de drum", permisul fiindu-mi resituit, de asemenea, neinceperea urmaririi penale.

Problema este urmatoarea. Persoana care a fost mai usor ranita, mai precis cateva coaste fisurate, 5 zile de spitalizare, nu stiu cat i-a mai dat medicul in plus drept ingrijiri medicale (pentru stat acasa), insa de la bun inceput au avut o atitudine ostila, dorind exclusiv sa obtina sume fabuloase din partea mea. Problema este urmatoarea: acea persoana doreste 10.000 euro ca sa nu depuna plangere penala impotriva mea, eu nefiind dispus sub nicio forma sa ii platesc aceasta suma, considerand-o scandaloasa, avand in vedere atat atitudinea persoanei, cat si faptul ca doreste intentionat sa imi faca rau pe aceasta cale.

Mentionez urmatoarele: viteza nu aveam, alcolemie 0, in urma anchetei sunt practic nevinovat, nu am urcat respectiva persoana cu forta in masina, a venit de buna voie, de asemenea nu purta centura de siguranta.

Intrebarea mea este urmatoarea: In aceasta situatie prezentata mai sus, daca persoana mentionata mai sus ma da in judecata, sunt sanse sa castige procesul impotriva mea, implicit eu sa primesc inchisoare cu suspendare si sa fiu nevoit sa ii platesc sume fabuloase? Eu pot face ceva in aceasta situatie in afara faptului sa ii dau suma accea in schimbul declaratiei la notar cum ca nu are pretentii?

Multumesc pentru un posibil raspuns, indiferent cum este el. Am cautat pe net mult dar nu am gasit nicio situatie asemanatoare.
Cel mai recent răspuns: stefan866 , utilizator 17:39, 17 Ianuarie 2013
Depinde câte zile de îngrijiri medicale au fost stabilite de către medicina legală. Nu contează cât a stat în spital sau câte zile i-a mai prescris medicul să stea acasă. Numărul de zile de îngrijiri sunt acelea care au fost stabilite prin certificatul de la IML.
Dacă are certificat de la IML pentru mai mult de 10 zile de îngrijiri medicale poate face plângere penală.

Referitor la suma solicitată, după părerea mea este cam mare. Dacă ajungeți în instanță (ceea ce este puțin probabil) veți fi obligat la o sumă mult mai mică.
Pare intr-adevar o suma destul de mare, dar nu se stie numarul de zile de ingrijiri medicale asa incat o apreciere corecta nu este posibila.
In urma anchetei nu sunteti nevinovat. Nu are importanta nici ca acea persoana s-a urcat de bunavoie in masina.
Daca formuleaza plangere penala impotriva dumneavoastra si prin numarul de zile de ingrijiri se va incadra la infractiune, atunci veti fi cercetat, dar despagubirile vor fi platite de societatea de asigurare la care aveati RCA.
Multumesc pentru raspunsuri.
Domnule Ciprian Dinu, observ ca sunteti avocat. Ce ma sfatuiti dvs sa fac in aceasta situatie?
Se poate incadra de asemenea cererea victimei la santaj? Mi-a s-a spus clar din partea familiei ca doresc aceasta suma pentru a nu depune plangere.
Daca nu reusim in nicio situatie sa ne intelegem in niciun fel (suma e enorma), pot sa contraatac cumva acuzand-o de santaj?

De asemenea, inca o intrebare. In situatia mea, care e pedeapsa maxima macar cu aproximatie, in cazul in care ajungem in instanta si sunt declarat vinovat?
Nu se poate incadra la santaj.
La un dosar penal, cu trimitere a dumneavoastra in judecata, nu se poate ajunge decat daca victima are trecut in certificatul IML cel putin 10 zile de ingrijiri medicale.
Dar presupunand ca va aflati in aceasta situatie, veti obtine cu siguranta o pedeapsa de inchisoare cu suspendare. In orice caz, daca victima se va afla in situatia sa poate formula plangere penala, va sfatuiesc sa apelati la serviciile unui avocat.
Ok, multumesc mult pentru raspuns.
Ideea este ca a stat in spital 5 zile, dar nu stiu cate zile are pe certificatul de la IML. Probabil ca are mai mult de 10 zile de ingrijiri.
Persoana in cauza s-a refacut complet in cateva zile de la accident, insa acum imi forteaza mana pentru a-i despagubi personal o suma care mi se pare aberanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Help catamblin catamblin In urma cu cateva zile am fost implicat intru-un accident. Un bicilist a iesit in fata mea dupa o strada din partea stanga, a trecut de axul drumului si a ... (vezi toată discuția)
Dosar penal in urma unui accident elena 123 elena 123 Accidentul s-a produs ca urmare a neadaptarii vitezei la conditiile de drum(conform constatarilor politiei), cu alte cuvinte eu conduceam si din cauza vitezei ... (vezi toată discuția)
Vatamare corporala din culpa francesca_25 francesca_25 buna, as dori daca se poate un sfat cu privire la urmatoarea problema: in luna aprilie a.c. am tamponat un alt autovehicul iar raportul politiei m-a scos pe ... (vezi toată discuția)