avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 217 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Bun cumparat in nume propriu (art. 360)
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Bun cumparat in nume propriu (art. 360)

dragi colegi,
cum interpretati sintagma "in nume propriu" din textul art. 360 al. 1 din NCC:
"Fiecare dintre soti este proprietar exclusiv in privinta bunurilor dobandite inainte de incheierea casatoriei, precum si a celor pe care le dobandeste in nume propriu dupa aceasta data".
Cel mai recent răspuns: Alvaro Liniers , Avocat 18:49, 16 Ianuarie 2013
banuiesc ca bunurile care vin din mosteniri, donatii sau alte liberalitati si cred ca si cele de afectatiune.
Se refera fara dubio la posibilitate -si prin conventia matrimoniala- de a permite se cumpara si in numele sotului/sotiei fara o imputernicire special, doar verbal, permis la cumparare (nu asa la vanzare ce e interzis fara consintamantulexpres sau imputernicire special al sotului/sotiei). Asa cum se regula la regimul de conventiei legala la art 339 CC de un mod automatic si implicit, adica orice bun cumparat de oricaruia dintre soti, e comun, este aplicabil inclusiv la regimul de separatiei bonurilor daca se face aceasta manifestare relativa a ce se achizioneaza in numele ambii sotii si pe cuota parte (nu in devalmasie) fara imputernicire speciala doar expresand ce asa este mandatat verbal de sotul/sotia.
Ultima modificare: Miercuri, 16 Ianuarie 2013
Alvaro Liniers, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua - partaj Margaretta00 Margaretta00 Buna ziua..ma afecteaza foarte mult situatia fratelui meu care este in divort cu sotia,au un minor si o firma.intrebare mea este daca intradevar sotia poate ... (vezi toată discuția)
Cumparare casa de un sot Mara 30 Mara 30 Va rog sa ma ajutati cu un sfat: sunt casatorita de 4 ani si doresc sa imi cumpar o casa care doresc [b]sa fie doar bunul meu propriu[/b], deoarece banii imi ... (vezi toată discuția)
Bunurile proprii ale soților în noul cod civil Antoanela Geaman Antoanela Geaman Noul cod civil nu mai prevede ca bunuri propii ale sotilor bunurile dobandite inainte de casatorie. Ce consecinte apreciati ca va avea inlaturarea acestei ... (vezi toată discuția)