avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1092 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... termenul in care poti ataca in instanta concedierea
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

termenul in care poti ataca in instanta concedierea

daca s-a primit de angajat doar un preaviz fara ca actul respectiv sa fie denumit in nici un fel si fara sa aiba continutul unei decizii de concediere, cum pot sa atac si in ce termen aceasta "decizie" a angajatorului? Angajatul a primit "preavizul" respectiv in 8.12.2008 si are functie de conducere. Preavizul a expirat pe 8.02.2009. Mai sunt in termen?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:19, 10 Februarie 2009
Buna ziua,

preavizul nu se poate ataca. Nu exista niciun motiv sa o faceti. O asemenea actiune va fi respinsa la primul termen. Numai decizia de concediere se poate ataca in 30 de zile de la comunicare.
Daca veti ataca mai devreme, veti pierde procesul si veti suporta cheltuielile de judecata. In plus, va trebui sa faceti un nou proces, atunci cand vi se va comunica decizia de concediere.

avocat Boncu
Deja ceva nu este clar aici. In acel preaviz, care este articolul din codul muncii invocat. In primul rand fiind vorba de o concediere pe motive care nu tin de persoana salriatului , preavizul este de 20 de zile lucratoare.....fara a se face vreo deosebire intre functiile de executie si cele de conducere. Aceasta deosebire de 15 zile calendaristice in cazul functiilor de executie, respectiv 30 de zile calendaristice in cazul functiilor de conducere se face in cazul demisiei.
Am inteles ca dumneavoastra ati primit un preaviz de 60 de zile (8.12.2008 - 8.02.2009), dar eu nu inteleg care a fost baza legala pentru acest preaviz. Eu consider un abuz al angajatorului.
In mod normal trebuie sa primiti decizia de incetare a CIM. In termen de 30 de zile de la comunicare aveti dreptul sa faceti contestatie.
Si daca este concediere pe motive ce nu tin de persoana salariatului aveti dreptul si la cel putin un salariu compensator.
delia andreea navrotescu a scris:

daca s-a primit de angajat doar un preaviz fara ca actul respectiv sa fie denumit in nici un fel si fara sa aiba continutul unei decizii de concediere, cum pot sa atac si in ce termen aceasta "decizie" a angajatorului? Angajatul a primit "preavizul" respectiv in 8.12.2008 si are functie de conducere. Preavizul a expirat pe 8.02.2009. Mai sunt in termen?

In practica unor angajatori , in situatia concedierii unor persoane cu functii de conducere preavizul este de 30 de zile lucratoare . Este posibil ca in situatia angajatului respectiv sa se fi acordat acest termen.
CCMN nu face distinctie intre persoane cu functii de executie si persoane cu functii de conducere cand se refera la termenul de preaviz acordat in cazul concedierii.
Ceea ce a primit angajatul este doar instiintarea privind termenul de preaviz. Decizia de concediere se va emite dupa expirarea termenului de preaviz.
Dupa comunicarea deciziei, salariatul are la dispozitie 30 de zile calendaristice pentru a contesta aceasta decizie in instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen preaviz impact impact Buna seara, Am nevoie si eu de o lamurire . Preavizul in cazul demisiei este de 15 zile [b]calendaristice[/b] pentru functiile de executie si 30 zile ... (vezi toată discuția)
Decizie incompleta? laurentiusergiu_33 laurentiusergiu_33 Aceasta este decizia de desfacere a contractului de munca pe care am primit-o ieri.Ce sanse credeti ca as avea intr-un eventual proces?Trebuie sa mai primesc ... (vezi toată discuția)
Perioada preaviz a001122 a001122 am o nelamurire: in contactul colectiv de munca pe unitate e prevazut durata preavizului de 30 zile calendaristice. in contractul colectiv national este ... (vezi toată discuția)