avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Moștenire tacitã
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Moștenire tacitã

1. Care e termenul de prescripție pentru o moștenire tacită?

Defuncta a decedat în 1990.
În 2007 s-a dezbătut succesiunea, deși nici defuncta, nici succesorii acesteia nu au făcut dovada de buni proprietari asupra imobilului supus dezbaterii succesorale. (nu au plătit impozit aferent, nu s-au îngrijit de imobil, etc) Defuncta era doar '' intabulata'' în cartea funciara..
Cel mai recent răspuns: Popescu2012 , utilizator 07:13, 22 Ianuarie 2013
Stimat forumist,

Nu prea înțeleg ce doriți să spuneți invocând noțiunea de buni proprietari, noțiune care îmi scapă.

Din punctul meu de vedere, pentru a accepta tacit o succesiune, comportamentul trebuie să fie definibil ca de adevărat proprietar, o intabulare chiar asta însemnând.

Cel care manifestă vonța acceptării tacite poate fi și un rău proprietar, în sensul în care poate să-i dea și foc bunului moștenit, dacă o face ca proprietar.

Codul civil în vigoare în 2007 consacră, în art. 689, faptul că ,,este tacita cand eredele face un act, pe care n-ar putea sa-l faca decat in calitatea sa de erede, si care lasa a se presupune neaparat intentia sa de acceptare,,.

Or, repet, intabularea este, clar, un asemenea act.

Cu privire la termenul de acceptare a succesiunii, raportat la anul 2007, vedeți art. 700 Cod civil (vechi):

Dreptul de a accepta succesiunea se prescrie printr-un termen de 6 luni socotit de la deschiderea succesiunii.
In cazul cand mostenitorul a fost impiedicat de a se folosi de dreptul sau, din motive de forta majora, instanta judecatoreasca, la cererea mostenitorului, poate prelungi termenul cu cel mult 6 luni de la data cand a luat sfarsit impiedicarea.


Cu stimă.
Ultima modificare: Joi, 17 Ianuarie 2013
andreigrigoriu, moderator
Da! Oare ce înseamnă in România actuală noțiunea de bun proprietar?

În UE din secolul XXI sau XX, dacă un proprietar de imobil intabulat nu plătește impozitul aferent imobilului din 1939 sau din 1983, 1990, statul respectiv îi ia imobilul și îl radiaza din cartea funciara doar din motivul ca nu a plătit impozit aferent imobilului.... Fără drept de apel..

În România actuală, pare o aberație asa ceva... Si statul se miră de ce nu are fonduri..

Iar dacă mergi la fisc (care în acest caz e un susținător a evazioniștilor fiscal) și spui ca vrei să faci o cerere de urmarire fiscală împotriva cuiva ce nu a plătit impozit din 1939, se uită la tine ca la star trek..

Iar cu privire la data /termenul de acceptare a succesiunii,raportat la anul 2007, funcție de locul/data decesului in 1990 în străinătate unde și când s-a dezbătut prima data succesiunea fără bunurile din România trebuie să văd doar art. 700 Cod civil (vechi) raportat doar la 2007, dată când s-a dezbătut succesiunea la 6luni după decesul defuncttei din 1990, doar pentru bunurile din România?!?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acceptarea tacita a succesiunii Romică Stoica Romică Stoica acceptarea tacita a mostenirii decade pe ceilalti erezi din dreptul de a solicita dezbaterea succesiunii, daca solicitarea nu a fost facuta in termen de un ... (vezi toată discuția)
Drepturi mostenitori la proprietate anitzaa anitzaa Buna ziua, tatal meu locuieste de 30 de ani intr-o casa in care are mostenire 2/3 din casa. Cealalta treime este mostenita de 2 persoane care au plecat ... (vezi toată discuția)
Alt caz succesiune Ana Mocanu Ana Mocanu [b]X[/b] si [b]Y[/b] sunt casatoriti. Au impreuna doi copii (majori): [b]A[/b] si [b]B[/b]. Moare [b]X[/b]. Teoretic, mostenitori sunt: [b]Y[/b], [b]A[/b] si ... (vezi toată discuția)