avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... dovada de conducere - refuzata de tribunal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

dovada de conducere - refuzata de tribunal

buna ziua,
fratele meu a fost implicat acum 2 ani si 2 luni intrun accident rutier ( a intrat cu masina intr-un copac de pe margine adrumului dupa ce i-a explodat un cauciuc) in urma cariua sotia lui a murit si un prieten (acum nu se mai poate numi asa) a fost ranit destul de grav (fractura la sold). Pana acum cateva zile a putut conduce cu o dovada de la conducere pe care o reinnoia la fiecare 30 de zile. sapt trecuta i-a fost refuzata prelungirea spunandu-i-se ca dosarul e la tribunal si ca urmeaza sa inceapa prcesul in februarie. s-a dus insotit de avocat la tribunal, s-a prezentat in fata unei instante care printre altele a intrebat avocatul partii vatamate daca are ceva de contestat la cererea de prelungire a dovezii de conducere- el a spus ca nu. astazi a fost informat ca instanta a dispus sa nu ii prelungeasa dovada de conducere.
intrebarea mea este:
-de ce acum trebuia sa se prezinte in fata unei instante pt aceasta dovada?
-de ce instanta a cerut parerea partii vatamate?
-se poate contesta aceasta decizie sau va trebui sa stea pe toata perioada procesului fara posibilitatea de a conduce (meseria il obliga sa conduca)?
-care sunt pasii urmatorii inceperiiprocesului.....presupun ca acum vorbim de un proces penal in care este acuzat de ucidere din culpa si vatamare corporala din culpa...si abia dupa ce se termina acest proces va incepe un altul cu partea vatamata pt daune..nu?
-ezista posibilitatea ca pedeapsa sa fie cu executare?:(

Multumesc
Ultima modificare: Joi, 17 Ianuarie 2013
lory_cki, utilizator
Cel mai recent răspuns: lory_cki , utilizator 09:51, 28 Ianuarie 2013
Pentru a putea fi vorba de deschiderea unui proces penal referitor la un act ce intra sub incidenta codului de procedura penala asa cum sustineti dv. ( ucidere din culpa), mai intai ar fi trebuit sa se faca o expertiza masinii pe care fratele dumneavoastra o conduce, pentru a se determina ce factori de risc externi au existat, daca a fost vorba de temperatura de afara, daca a fost vorba de un obiect pe partea carosabila ce ar fi putut provoca explozia sau daca a fost vorba de neglijenta fratelui dv. privind controlul starii anvelopelor, daca acestea erau uzate peste limita admisa de lege sau daca aveau o vechime pestea cea stabilita de reglementarile in viguare.
aceasat expertiza a fost facuta acum 2 ani si dupa partea vatamata a cerut si o contraexpertiza...rezultatul a fost acelasi...explozie de cauciuc
din ce am ijnteles s-a constatat ca accidentul putea avea urmari mai putin grave daca viteza ar fi fost mai mica (circula cu mult peste viteza legala)
lory_cki, utilizator
daca s-a constatat ca avea o viteza mult mai mare peste cea legala iar comisia de expertiza a cosiderat ca aceasta este cauza exploziei, imi pare rau sa va anunt ca atunci se poate numi ucidere din culpa, vina datorandu-se fratelui dv.
DOTZ, utilizator
lory_cki a scris:

intrebarea mea este:
-de ce acum trebuia sa se prezinte in fata unei instante pt aceasta dovada?
-de ce instanta a cerut parerea partii vatamate?
-se poate contesta aceasta decizie sau va trebui sa stea pe toata perioada procesului fara posibilitatea de a conduce (meseria il obliga sa conduca)?
-care sunt pasii urmatorii inceperiiprocesului.....presupun ca acum vorbim de un proces penal in care este acuzat de ucidere din culpa si vatamare corporala din culpa...si abia dupa ce se termina acest proces va incepe un altul cu partea vatamata pt daune..nu?
-ezista posibilitatea ca pedeapsa sa fie cu executare?:(

Multumesc

1. Raspunsul il gasiti in OUG 195/2002
Art. 111.
(4) Permisul de conducere al conducătorului de autovehicul sau tramvai, implicat într-un accident de circulaţie din care a rezultat uciderea sau vătămarea corporală gravă a unei persoane, se reţine de către poliţia rutieră dacă autorul accidentului a încălcat o regulă de circulaţie dintre cele prevăzute la art. 102 alin. (3), eliberându-se dovadă înlocuitoare fără drept de circulaţie. Dacă regula de circulaţie încălcată este una dintre cele prevăzute la art. 100 alin. (3) şi la art. 101 alin. (3), dovada înlocuitoare a permisului de conducere se eliberează cu drept de circulaţie pentru o perioadă de 15 zile.
(6) Pentru cazurile prevăzute la alin. (4) teza a II-a şi alin. (5), dreptul de circulaţie se poate prelungi, din 30 în 30 de zile, pe toată perioada urmăririi penale de către şeful poliţiei rutiere pe raza căreia s-a comis fapta, la propunerea procurorului care efectuează urmărirea penală sau care exercită supravegherea cercetării penale ori la propunerea instanţei de judecată care soluţionează cauza penală ori plângerea introdusă împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei, până la rămânerea definitivă şi irevocabilă a hotărârii judecătoreşti.

2. Cererea a fost pusa in discutia partilor.

3. Nu

4. Va inceoe procesul penal si totodata se va judeca si latura cicila adiacenta (daune materiale si daune morale)

5. In cazul in care nu are antecedente penale, pedeapsa va fi cu suspendare.
va multumesc pt raspunsuri, dar nu inteleg ..
1. de ce acum instanta a recomandat sa nu i se mai prelungeasca dovada
2 de ce era necesar sa intrebe partea vatamata....eu nu stiu nimic despre drept..dar atata timp cat pana acum nu a fost intrebata nimic legat de prelungire...de ce acum... ce legatura are?
4 pe langa ce iiva plati asiguratorul (atat rca cat si casco) exista posibiliattaea sa ii ceera ceva in plus fratelui meu?

Multumesc

Alte discuții în legătură

Omor si vatamare corporala din culpa lory_cki lory_cki buna ziua, fratele meu a fost implicat acum 2 ani si 2 luni intrun accident rutier ( a intrat cu masina intr-un copac de pe margine adrumului dupa ce i-a ... (vezi toată discuția)
Restituirea permisului de conducere in caz de accident cu victima Flori1609 Flori1609 Buna seara! In data de 17-11-2019 am fost implicat intr un accident rutier minor (avand o victima) politistul mi a spus ca imi ia permisul de conducere si imi ... (vezi toată discuția)
Permis retinut sub baza unor articole in care eu nu ma incadrez martzianu martzianu În fapt, la data de 26.07.2009, am fost implicat intr-un accident rutier, pe „sos Olteniţei” din care a rezultat decesul unei persoane, iar când ... (vezi toată discuția)