avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1009 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Parte din sesizare ITM nerezolvata si modificare ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Parte din sesizare ITM nerezolvata si modificare salariu dupa intrarea in CCC

Buna ziua,
Am fost angajat la o firma de constructii cu salariul de 4500 RON. In data de 03-06-2010 am intrat in CCC pe o perioada de 2 ani pana la data de 23-04-2012. Intrucat angajatorul mi-a modificat salariul pana la 1500RON fara ca eu sa fiu de acord, fara sa semnez vreun act aditional si datorita faptului ca nu mi-a virat drepturile salariale am fost nevoit sa imi dau demisia si mi-am incetat contractul de munca la data de 28-05-2012. In data de 26-11-2012 am facut plangere la ITM impotriva fostului angajator cu urmatoarele sesizari:
-neplata drepturilor salariale,
-neinregistrarea orelor suplimentare efectuate in perioada de dupa CCC
-neintocmirea de angajator a actelor cu privire la sanatatea si securitatea in munca.
In urma sesizarii am primit urmatorul raspuns de la ITM :
-angajatorul a facut dovada constituirii drepturilor salariale dar nu a facut dovada achitarii acestor drepturi (termen pana la 31-01-2013 pentru achitare);
-nu au fost gasite dovezi scrise care sa ateste faptul ca am prestat ore suplimentare;
-modificarea salariului la 1500RON a fost facuta in 25-06-2010 prin actul aditional nr. 1 de la aceasta data si inregistrata la ITM cu nr. XXXX/25-06-2010.
Intrebarile mele sunt urmatoarele:
-Cum poate ITM sa inregistreze un act aditional la un CIM suspendat (CIM a fost suspendat in data de 03-06-2010 si operat in cartea de munca de catre ITM cu stampila si semnatura iar actul aditional a fost intocmit de catre angajator si inregistrat de ITM in data de 25-06-2010. Mentionez ca eu nu am semnat sub nici o forma un astfel de act).
-De ce ITM nu a raspuns si la a 3-a sesizare - neintocmirea de catre angajator a actelor cu privire la sanatatea si securitatea in munca > trebuie sa ma adresez altei institutii pentru a sesiza acest fapt?
-carei institutii pot sa ma adresez pentru a depune plangere impotriva inspectorilor ITM ce au solutionat aceasta sesizare sau pentru un supracontrol al acestei sesizari (din cate am aflat angajatorul are relatii la inspectoratul teritorial de munca iar controlul efectuat a fost mai mult de forma)?

In momentul de fata am deschis si proces pentru recuperarea sumelor restante si pentru dovedirea orelor suplimentare efectuate.

Cu deosebita stima,
Daniel L.

Ultima modificare: Vineri, 18 Ianuarie 2013
mdleica, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:32, 18 Ianuarie 2013
Aspectele in legatura cu controlul ITM-ului pot fi sesizate Inspectie Muncii si / sau Ministerului Muncii.

Un act aditional poate fi inregistrat la ITM, avand in vedere ca nu inspectorul care l-a vizat nu avea de unde sa stie ca dvs erati in CCC ... ITM-ul nu are competenta in stabilirea autenticitatii acelui act aditional ..

Sesizarea dvs trebuia repartizata si serviciului SSM din cadrul ITM-ului ... ceea ce ati primit este un raspuns din partea serviciului r.M - relatii de munca.
@freeelis : Mulțumesc pentru răspuns.
Autenticitatea actului aditional o sa o stabilesc în instanță. Normal ar fi ca atata vreme cat ITM-ul tine evidenta persoanelor angajate sa tina si evidenta stării in care se afla contactele de munca ale acestora si sa se sesizeze la nevoie pentru a nu se ajunge în situația penibila si ilegala din punctul meu de vedere de a înregistra acte adiționale la contracte suspendate sau incetate.
- ar trebui sa mai trimit inca o sesizare special pentru departamentul SSM sau ar trebui sa trimit o solicitare de raspuns si din partea acestui departament ? Nu ar fi trebuit ca sesizarea inițială sa fie directionata catre toate departamentele care intereseaza aceasta sesizare?
- in cazul in care solicit, ITM - ul ar putea sa imi puna la dispoziție o copie a actului aditional? ( de la angajator nu cred ca o sa il obtin vreodată avand in vedere ca nu este autentic).
Ultima modificare: Vineri, 18 Ianuarie 2013
mdleica, utilizator
Nu, cand s-a facut repartizarea petitiei trebuia sa se dea o copie si celor de la SSM .. astfel incat, trebuia ca raspunsul sa cuprinda si aceste aspecte legate de SSM.

REferitor la copia actului aditional sunt doua posibilitati :
- fie solicitati acest lucru de la angajator , potrivit art.8 alin.3 lit.a din HG nr.500/2011

- fie va adresati ITM-ului , mentionand aspecte legate de refuzul angajatorului de a va elibera un exemnplar de pe acest act.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act aditional Katalynna Katalynna Buna ziua, As vrea sa stiu daca este adevarat ca pe actele aditionale privind marirea nu se mai aplica stampila ITM, pt ca am primit un astfel de act si mi ... (vezi toată discuția)
Buna ziua am lucrat la negru la un fast-food , eu tot spuneam ... Tudor/Iosif Tudor/Iosif Buna ziua am lucrat la negru la un fast-food , eu tot spuneam la patron că vreau contract de muncă și spunea mereu mergem mâine și tot așa , mă pus să ... (vezi toată discuția)
Demisie, recuperare salariu MARIUS5 MARIUS5 Buna ziua, Am si eu citeva probleme referitoare la angatorul la care sunt. Cum pot sa imi recuperez drepturile salariale, angajatorul neplatind drepturile ... (vezi toată discuția)