In cazul in care acuzarea ar dori sa probeze lipsa discernamantului minorului (14-16 ani pt care exista prezumtia relativa a lipsei discernamantului), ar putea sa o faca prin orice mijloace de proba ca in civil sau se impune o expertiza psihiatrica?
Asa cum ai spus, in cazul minorului de 14-16 ani exista prezumtia relativa a lipsei discernamantului. Prin urmare, se prezuma ca minorul nu are discernamant. In toate cazurile, pentru a raspunde penal, trebuie dovedit ca minorul a savarsit fapta cu dicernamat, deci trebuie rasturnata aceasta prezumtie relativa...dovada se poate face numai printr-o expertiza medico-legala psihiatrica.
In primul rand in cazul minorului cu varsta cuprinsa intre 14-16 ani legea atat cea civila cat si cea penala stabileste o prezumtrie relativa de prezenta a discernamantului prezumtie ce poate fi rasturnata prin proba contrara ,de preferinta expertiza psihiatrica, in materie penala, sau in materie civila atat expertiza cat si orice alt mijloc de proba (atitudinea minorului, cmportamentul acestuia etc.) In materie penala in cazul minorulul in varsta de pana la 14 an codul penal stabileste o prezumtie absoluta de lipsa a discernamantului (art50CP) iar in materie civila minorii cu varsta de pana la 14 ani numai daca se dovedeste ca au lucrat cu discernamant.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
2 minori
Dingo25
Daca 2 minori de 13 ani au avut relatii sexuale (in care amandoi au fost de acord) si politia a intrat pe fir ce risca? Amandoi risca dosar penal pentru ... (vezi toată discuția)