avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 856 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Problema inchidere hol de bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Problema inchidere hol de bloc

Am achizitionat cu mult timp in urma un apartament a carui usa de intrare se afla in capatul coridorului (holului) de acces. Propietarul blocului in care se afla apartamentul mi-a dat voie la acel moment sa inchid holul cu 1m mai in fata pana in usile celorlalte doua apartamente de pe coridor insa nu mi-a intabulat si acest spatiu. Insa ca proprietar a imobilului mi-a dat in schimb un act la notar prin care imi dadea in folosinta acest hol de 2mp pe toata durata constructiei. Timpul a trecut si proprietarul a vandut si celelalte apartamente. Acum apare problema ca vecinii s-au "trezit" ca au fost furati de acest spatiu si-mi cer sa demontez usa si sa eliberez holul. Trebuie sa precizez ca acest hol nu ma deserveste decat pe mine fiind calea de acces in propriul apartament si nu incomodeaza cu nimic accesul pe celelalte proprietati. Sunt si eu proprietar pe cota parte din spatiile comune. Imi pot sustine in justitie acest drept? Merita sa intentez o astfel de actiune pentru a-mi pastra spatiul care la un moment dat mi-a fost dat si garantat ca imi va ramane in folosinta pe toata durata constructiei? Va multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 18 Ianuarie 2013
socrates1, utilizator
Cel mai recent răspuns: johnpescar , utilizator 14:55, 29 Ianuarie 2013
Va rog sa precizati cateva aspecte, ca sa putem intelege corect problema.
Spuneti ca "proprietarul blocului" v-a dat un spatiu in folosinta.
Dar el a vandut niste apartamente, inclusiv dv., asa-i?
Inseamna ca el nu mai este "proprietar al blocului".....asa-i?

Deci sunteti proprietari ai apartamentelor, dar aveti si o proprietate comuna pe care o stapaniti in comun, asa-i?
Asa-i, ati inteles bine. Propietarul vilei (bloc) a construit mai multe apartamente in aceasta casa si apoi le-a vandut. La momentul in care am achizitionat eu apartamentul nu vanduse nici 50% din spatii. In acel moment mi-a facut contractul de folosinta pe hol fiind proprietar majoritar. Intre timp situatia s-a schimbat si dupa ce a vandut si restul apartamentelor a aparut situatia pe care am descris-o in primul post.
Trebuie sa precizez ca apartamentul meu avea usa de intrare pe lateralul coridorului. Din acest motiv am vrut sa inchid holul cu 30cm mai in fata de usa mea de intrare si acum am usa de intrare chiar in capatul coridorului.
In acest caz vecinii dv. au dreptate,teoretic si juridic. Adica in bucatica pe care ati inchis-o au si ei o cota-parte indiviza.
De principiu un spatiu inchiriat, dat in folosinta, nu se modifica constructiv.
Daca acel proprietar al blocului ramanea ca atare - proprietar - iar dv., ceilalti, ati fi fost chiriasii lui, atunci, da, avea dreptul sa va dea in folosinta un spatiu.
Cred ca a fost de buna-credinta, numai ca v-a creat o problema. Daca va vindea acel spatiu, acum nu mai aveati aceasta problema.

Totusi, incercati sa vorbiti cu vecinii dv. pentru ca acea bucatica de spatiu sa va ramana in folosinta, eventual contra unei chirii.
Practic lor nu le foloseste la nimic, dupa cum inteleg ca exista amplasarea apartamentelor.
Multumesc pentru raspuns. Din pacate printre proprietari se gaseste de obicei unul care sa nu fie de acord din motive subiective. Am sa vad cum reusesc sa rezolv situatia daca nu cel mai probabil va trebui sa fiu dat in judecata pentru eliberarea spatiului.
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Ianuarie 2013
socrates1, utilizator
Mergeti, cu acel contract de folosinta a holului, sa va sfatuiti cu un jurist. In afara de ceea ce ati scris aici, specialistii pot citi si altceva in contract si pot sa-l interpreteze in multe feluri. Orice prevedere, orice cuvant, termen, data, perioada..., conteaza intr-un contract.
De exemplu un spatiu comun a fost dat in folosinta unui vecin de-al meu, pe o perioada de 49 de ani. Dar pentru acel spatiu, vecinul a platit la incheirea contractului o suma ce acopera chiria lunara pe toata perioada (49 de ani). A platit intreaga suma si-acesti bani s-au repatizat atunci tuturor proprietarilor in fondul de reparatii. Suma platita atunci era consistenta si reprezenta cam 70% din valoarea spatiului daca-l cumpara, dar formalitatile de cumparare erau anevoiase.
Omul are contractul de folosinta, are chitanta ca a platit suma conform acestui contract...

Alte discuții în legătură

Buna ziua, am o intrebare la dvs referitor la inchidere coridor ... Anne Banieli Anne Banieli Buna ziua, am o intrebare la dvs referitor la inchidere coridor etaj 1 dintr-o cladire din Piata Unirii,Timisoara. Eu am in coproprietate de 40 % un coridor ... (vezi toată discuția)
Modificari apartament-mutare usa bujuu bujuu salut cazul meu este urmatorul: Ne-am mutat usa de la intrare cu 2,5 m in afara apartamentului...in sensul ca la fiecare etaj coridorul scarii este foarte ... (vezi toată discuția)
Bloc- usi montate care nu respecta regulamentul isu locatar_abuzat locatar_abuzat Buna ziua, In blocul in care locuiesc vecinii au instalat pe holul comun inca o usa. La fiecare etaj este o astfel de usa, care sa protejeze \"mai bine\" ... (vezi toată discuția)