avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Retrocedare Monument istoric
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Retrocedare Monument istoric

O cerere de retrocedare a unui monument istoric trebuie facuta pe legea 247/2005? Este cumva procedura de retrocedare diferita față de cea a imobilelor obișnuite?
Ultima modificare: Marți, 10 Februarie 2009
iriyna, utilizator
Cel mai recent răspuns: Avocat Alexandru Gheorghe , Avocat 17:58, 10 Februarie 2009
Nu ar trebui să fie. Natura de monument istoric a imobilului vă va impune obligaţii după ce veţi deveni proprietar. Printre altele, nu-l veţi putea vinde decît după exercitarea dreptului de preempţiune de către ministerul culturii şi, în subsidiar, de către autorităţile locale.
Ma refer la comisia de retrocedare. banuiesc că are o componență diferita de cea care se întrunește în mog regulat, pentru retrocedarea imobolelor neclasificate dpdv istoric.
Nu cred. Dar nici nu ştiu.
De regula monumentele istorice nu se retrocedeaza in natura, acordandu-se despagubiri la fondul Propietatea.
Daca nu ati formulat cerere de retrocedare in termenul prevazut de lege , la aceasta data nu mai sunteti in termen.
Cred ca cererea trebuia facuta la Legea 1.
Situatia juridica a monumentelor istorice din anexa legii 422/2006 care sunt de categoria B au acelasi regim ca si orice imobil, diferenta fiind obligatiile ce revin proprietarului.
Daca imobilul este din clasa A(ceea ce e putin probabil)-aici intra biserici, situri arheologice, cetati...etc- atunci se schimba situatia.

Av. Gheorghe Alexandru

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Teren privat - monument istoric cathy1220 cathy1220 Buna ziua, O ruda a mea este proprietarul unui teren pe care se afla o biserica veche declarata monument istoric, terenul a fost cumparat acum vreo 50 ani. ... (vezi toată discuția)
Conditiile incadrarii unui imobil in monument istoric ama ama buna ziua, m-ar interesa in ce situatie un bun imobil poate fi introdus pe lista imobilelor clasificate ca monument istoric. Care sunt criteriile si ... (vezi toată discuția)
Refuz scutire de impozit cladire monument istoric andrasnak andrasnak Buna ziua ! Am cumparat un apartament intr-o cladire monument istoric. Notarul a specificat in contract, vanzatorul a obtinut negatiile necesare asa ca am ... (vezi toată discuția)