avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1070 soluții astăzi

Marți, 18 februarie, are loc evenimentul: Procedura de negociere colectivă de la A la Z. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... abuzurile societatilor comerciale fata de angajati
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

abuzurile societatilor comerciale fata de angajati

Buna ziua! am si eu o problema la firma la care inca mai figurez ca angajat,pe care as dori s o expun in fata dvs intr-un mod cat mai coerent si explicit. Sunt angajat ca agent de interventie la o firma de paza si protectie unde acum cateva zile in timp ce imi desfasuram serviciul de paza,am avut o alarma tip ,,test abonat cu politia" . Am ajuns la obiectiv in timp util, dar fara sa am la mine o parte din echipamentul din dotare si anume tomfa si vesta. in urma acestei abateri(mentionez ca este prima in aproape 2 ani de cand sant angajat in aceasta firma),mi s-a intocmit un raport de catre agentii de politie care a fost trimis la sediul firmei unde e fost sesizat de seful departamentului interventie. De aici problema mea consta in faptul ca nu mi se mai permite sa intru in servici(tura),desi inca nu s-a luat inca nici o decizie vizavi de abaterea mea,contractul meu cu firma respectiva este inca activ,adica nu m-a concediat nimeni,figurez ca angajat,ba mai mult de atat mi au adus la cunostinta verbal,ca ma transfera la un hipermarket in postul de agent de paza pe un salariu mult mai mic si anume de 700 lei#-o,si ca urmeaza sa incep munca in acel post peste 2 zile. Avand in vedere ca abaterea mea, comform consemnului de paza, se sanctioneaza in cel mai rau caz cu o penalizare de 10% din salariu,consider ca decizia firmei vizavi de mine este abuziva,mai ales in conditiile in care, nu s-a luat nici o decizie oficiala fata de abaterea comisa de mine,s-a facut un transfer ilegal pt ca eu am un contract cu dansii unde scrie ca sant angajat in functia de ag interventie,nicidecum ag paza pe 700 lei,si plus de alta n-am semnat nici o hartie,decizie,,etc care sa ateste acest transfer. Am incercat sa lamuresc problema la sediul firmei, fara nici un rezultat ,acestia avand fata de mine o atitudine de genul ,,nu- ti convine da-ti demisia;,vrei cam multe ,cine esti tu,unde te crezi?''etc...genul de atitudine pe care o au multi romani,care cred ca asta e tara nimanui,legea e numai pt cei mici si slabi si nimeni n are ce face in privinta asta. Intrebarea mea este,ce pot face in situatia aceasta,care este procedura pas cu pas,mai ales ca timpul trece,au trecut deja doua ture de cand nu mai intru in serviciu,si cine pierde?,bineinteles eu ,pentru ca aceste ture nu mi le plateste nimeni,ba mai mult de atat,ma mai trezesc si cu desfacerea contractului de munca,pe motiv de ...absente nemotivate:O, si atunci e ,,nasol'' pt mine avand in vedere ca nu pot justifica absentele,neputand dovedi faptul ca nu sant lasat sa intru in tura,ei sant acoperiti si bineinteles tot fraieru de roman cinstit si muncitor pierde! Va multumesc anticipat pentru timpul acordat si astept raspuns de la dvs cat se poate de repede !
,
Ultima modificare: Duminică, 20 Ianuarie 2013
yahym, utilizator
Cel mai recent răspuns: yahym , utilizator 17:49, 20 Ianuarie 2013
Singura posibilitate pentru dvs este sa contestati decizia de sanctionare a angajatorului, precum si decizia acestuia de modificare unilaterala a c.i.m. - schimbarea locului de munca si a salariului.

pai dupa cum v-am mai spus ,nu prea am ce sa contest,tocmai asta e problema... nu am primit pana acum nici o decizie de sanctionare,si nici vreuna de modificare a c.i.m,care sa justifice asa zisul transfer,si totusi desi eu figurez ca ag ent int. in c.i.m ,de luni sant obligat (verbal si doar atat) sa incep activitatea ca ag paza cu salariul de 700lei ,doar pt ca asa vor ei,fara nici un fel de forma legala. din punctul meu de vedere, sant doua lucruri care se bat cap in cap,adica eu oficial ,legal ,sant angajat in aceasta firma pe un post cu un salariu de x lei,dar in realitate prestez o alta activitate fata de cea stipulata in contractul de munca pe un salariu mult mai mic de ,,n '' lei. Vizavi de aceasta problema nu stiu cum sa procedez.
Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

In acest sens, depuneti o cerere in scris la angajator prin care ii solicitati sa va comunice decizia de sanctionare sau de incetare a c.i.m. .ori cea de modificarea a c.i.m..
va multumesc pentru raspuns !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Abuz sau greseala? adrian_huned adrian_huned am o intrebare, un prieten de al meu lucreaza ca si mine la o firma de paza si este agent interventie la un combinat, intr-o zi a venit la lucru si colegii lui ... (vezi toată discuția)
Schimbare din functie fara motiv vacariu111 vacariu111 buna ziua.in 2012 m-am angajat la o firma de paza ca agent de paza.dupa un anumit timp am fost avansat ca sef de tura de catre seful de obiectiv.dupa cateva ... (vezi toată discuția)
Angajare loredana b loredana b Sunt şofer la distribuţia unei firme care tocmai a fost preluata de către o alta. Administratorul a vrut să ne dăm noi demisia ca să nu ... (vezi toată discuția)