Sunt şofer la distribuţia unei firme care tocmai a fost preluata de către o alta. Administratorul a vrut să ne dăm noi demisia ca să nu trebuiască să ne plătească nici un fel de drepturi compensatorii. Eu şi colegii am refuzat să ne scriem demisia şi vrem să ni se dea preaviz şi posibilitatea să intrăm în somaj.
Intre timp m-am tot interesat si am cateva oferte de lucru atat in tara, dar si pentru comunitate. Ce vreau eu sa va intreb:
1. Avem dreptul la compensatii salariale de la firma la care, pe hartie, inca sunt angajat?
2.Noua nu ne-a spus nimeni nimic, în sensul că nu ştim ce se va întâmpla, dar activitatea firmei noastre s-a încheiat. Ce atitudine ar trebui să adoptăm?
3. Daca in perioada cat ma aflu in preaviz am posibilitatea sa ma angajez ce se intampla?Pot beneficia si de plata preavizului si de contract de munca cu un nou angajator?
Vă mulţumesc pentru timpul acordat şi pentru amabilitate!!!
Transferului intreprinderii, unitatii sau al unor parti ale acesteia,nu poate constitui un motiv de concediere individuala sau colectiva de catre societatea transferata(ceden..ta), nici de catre intreprinderea sau unitatea primitoare(cesionara)
Drepturile si obligatiile intrprinderii sau unitatii transferate care decurg dintr-un contract sau raport de munca existent la data transferului vor fi transferate integral intreprinderii sau unitatii la care s-a facut transferul (cesionarului).
Prin urmare, dv. ar trebui sa deveniti salariatii unitatii la care s-a produs transferul ( unitatea cesionara).
Daca, totusi, vreti sa puneti capat raporturilor de munca cu aceasta, nimeni si nimic nu va poate impiedica.
Stabiliti , inainte de toate, data la care sa incepeti activiatea la noul loc de munca si, in functie de aceasta puteti inceta cim ul existent, fie printr-o cerere cu acordul partilor, fie prin demisie,cu preaviz sau fara.Puteti discuta cu angajatorul si posibilitatea renuntarii sale totale sau partiale la preaviz.
1. Potrivit Codului muncii numai in cazul concedierii din motive care nu tin de persoana salariatului se pot obtine salarii compensatorii.... in acest caz, acordarea lor este posibila numai daca este prevazuta in c.c.m. aplicabil, in c.i.m. sau in reg.intern al angajatorului.
2. In cazul transferului intreprinderii, dvs veti deveni angajatul firmei cesionare ... situatie in care se poate inceta raportul de munca .
3. Nerespectarea de către salariat a termenului de preaviz reprezintă abatere disciplinară, care justifică sancţionarea sa disciplinară, inclusiv prin desfacerea contractului de muncă.
4. Orice salariat are dreptul de a cumula mai multe functii, la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea (art. 35 alin. (1) din Codul muncii ).
Fac exceptie de la aceste prevederi situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.
Asadar, puteti incheia un nou c.i.m. pe timpul cat sunteti in preaviz.
Puteti incheia un nou cim pe durata preavizului, sub rezerva prezentata la punctul 3 al raspunsului anterior:
"3. Nerespectarea de către salariat a termenului de preaviz reprezintă abatere disciplinară, care justifică sancţionarea sa disciplinară, inclusiv prin desfacerea contractului de muncă."