avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... calitate procesuala
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

calitate procesuala

consiliul local al unei comune poate intenta o actiune in numele catorva locuitori din comuna respectiva.
exemplu: exista o serie de proprietari de o suprafata de teren padure, asupra careia s-a inceput abuziv defrisarea de catre ocolul silvic. Ca si consiliu local pot cere in numele proprietarilor sistarea defrisarii?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 08:29, 13 Februarie 2009
Desigur, raspunsul meu a fost scolaresc.

Revin la calitatea procesuala activa: este consiliul local titular al dreptului dedus judecatii? Eu zic ca nu!

Probleme ridica si afirmarea unui drept!
aeti dreptate, dar se pune problema interesului nu?
Consiliul local nu poate avea calitate procesuala activa, in speta. Unitatea administrativ teritoriala este persoana juridica de drept public, cu capacitate de folosinta si exercitiu, iar aceasta e reprezentata in justitite de catre primar. Dar avind in vedere ca dreptul dedus judecatii apartine unor persoane fizice, doar acestea pot sa si-l exercite sau sa-l apere inclusiv prin promovarea unei actiuni in justitie. Exceptia lipsei calitatii procesuale active a consiliului local va fi foarte usor de demonstrat.
oanaralooka a scris:

aeti dreptate, dar se pune problema interesului nu?

Stimata colega, se pune problema, in primul rand, a indeplinirii cumulativ a celor patru conditii aratate mai sus!

Ce importanta are daca institutia are capacitate procesuala si poate justifica un interes, din moment ce nu are calitate procesuala si, in opinia mea, nu poate "arata" dreptul?

De altfel, eu, dupa ce m-am uitat inca odata prin Tratatul lui Ciobanu si v-am citit mesajele, inclin sa cred ca nu poate justifica nici interesul. Dar nu are importanta, intrucat Consiliul Local nu poate avea calitate procesuala activa intr-o cauza avand obiectul aratat de dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proces omniasig MAXIMMUSS MAXIMMUSS am obtinut la fond castig de cauza , prin care OMNIASIG BUCURESTI, a fost obligata sa-mi plateasca suma de 15.000 lei diferenta prima de asigurare neachitata, ... (vezi toată discuția)
Calitate procesuala aser aser Cum poate afla instanta ca paratul pesoana juridica are sau nu capacitate procesuala de folosinta?daca paratul se prezinta la proces si participa activ? (vezi toată discuția)
Exceptie peremtorie otto2007 otto2007 Buna seara, As avea o intrebare: Angajatorul introduce o actiune impotriva angajatului avand ca temei de drept art. 270 Codul muncii. Actiunea e completata ( ... (vezi toată discuția)