avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 656 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Reabilitare cu inundatii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Reabilitare cu inundatii

Buna seara,

Va supun atentiei urmatoarea speta: in blocul in care locuiesc au inceput lucrarile de reabilitare pe data de 8 noiembrie 2012; s-a lucrat sustinut la izolarea fatadei cu polistiren dar mai lent la acoperis, ajungandu-se cu polistirenul la acoperis cam cand se scoteau vechea streasina a blocului si burlanele; aceasta se intampla la inceputul lui decembrie.
Au inceput sa toarne sapa, pe acoperis, peste polistirenele termoizolante dar...'surpriza': a venit ploaia torentiala din 8-9 decembrie, urmata de ninsoare, iar apa din precipitatii s-a infiltrat printre polistirene pe peretii de caramida ai blocului, fiind inundate mai multe apartamente de la ultimul etaj, printre care si al meu.
Inainte de Craciun lucrarile la acoperis s-au sistat din cauza vremii, apa continuand sa ne inunde ulterior la fiecare ploaie sau topire a zapezii depuse pe acoperis.
Situatia a facut de altfel obiectul unei stiri la Focus-ul de la ora 18.00 , la Prima TV, ieri, 20.01.2013.
Firma care se ocupa de reabilitare de abia ieri a reactionat si a pus, ca solutie de avarie, folii de plastic dintr-o margine in alta a acoperisului, pana se vor apuca din nou de lucru, probabil in aprilie.
Am contactat, verbal, seful de santier al firmei de reabilitare si l-am rugat sa trimita inspectorul de daune de la compania de asigurari pentru evaluarea daunelor din apartament si mi-a spus ca nu au incheiat, odata cu contractul de executie a reabilitarii, vreun contract de asigurare pentru daune aduse tertilor!
Este oare posibil asa ceva (blocul este in sectorul 3)?
De asemenea, mi-a spus ca a incheiat o intelegere (fara acordul meu), cu administratorul si presedintele blocului prin care se angajeaza sa repare stricaciunile produse.
Referitor la aceasta intelegere, am mai multe intrebari:
- in ce calitate poate asociatia incheia intelegeri cu executantul, cand, la reabilitari nu exista contract intre asociatie si firma, existand doar doua contracte: de mandat, intre primarie si asociatie, si de executie, intre firma si primarie?
- in ce calitate a semnat administratorul intelegerea, el nereprezentand asociatia in relatia cu tertii, ci doar presedintele?
- prerogativa legala a presedintelui asociatiei, de reprezentare a asociatiei in relatiile cu tertii, ii da dreptul acestuia sa negocieze, in aceasta speta, in numele meu, cel pagubit, fara acordul meu?
- daca DA, eu mai pot sa ma indrept cu pretentii impotriva firmei care m-a pagubit?

Cu multumiri!

Cel mai recent răspuns: ContSters69500 , utilizator 16:48, 25 Ianuarie 2013
In situatia necunoasterii concrete a clauzelor asumate in raportul juridic incheiat intre cele 3 parti implicate in proiect,se pot realiza discutii la nesfarsit cu exprimarea de posibile opinii referitor la neclaritatile cu care va confruntati

Art 10 din L nr 230/2007 Proprietarii au dreptul sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei,si au acces,la cerere,la orice document al acesteia

Solicitati oficial presedintelui de asociatie sa clarifice aspectele care va suscita interesul
Jeff a scris:

De asemenea, mi-a spus ca a incheiat o intelegere (fara acordul meu), cu administratorul si presedintele blocului prin care se angajeaza sa repare stricaciunile produse.
Referitor la aceasta intelegere, am mai multe intrebari:
- in ce calitate poate asociatia incheia intelegeri cu executantul, cand, la reabilitari nu exista contract intre asociatie si firma, existand doar doua contracte: de mandat, intre primarie si asociatie, si de executie, intre firma si primarie?
- in ce calitate a semnat administratorul intelegerea, el nereprezentand asociatia in relatia cu tertii, ci doar presedintele?
- prerogativa legala a presedintelui asociatiei, de reprezentare a asociatiei in relatiile cu tertii, ii da dreptul acestuia sa negocieze, in aceasta speta, in numele meu, cel pagubit, fara acordul meu?
- daca DA, eu mai pot sa ma indrept cu pretentii impotriva firmei care m-a pagubit?

Presedintele asociatiei a semnat acea intelegere si este legal, iar faptul ca a semnat si administratorul este iar normal si corect. Multe acte, contracte, adeverinte, document se meneaza de presedinte si administrator in conformitate cu legea. Cititi legea 230/2007 si HG 1588/2007 si o sa aflati acest lucru.
Faptul ca au incheiat o intelegere fara acordul dumnaevoastra, nu stiu cata relevanta are, deoarece au facut-o ca sa se asigure ca executantul va remedia stricaciunile ori va suporta cheltuiala pentru aceste nu numai pentru apartamentul dumneavoastra ci pentru toate cele afectate.
- Conducerea asociatiei "poate incheia intelegeri" cu tertii in calitate de reprezentant al proprietarilor.
- Administratorul semnaeaza alaturi de presedinte aproape toate actele, documentele, contractele s.a.m.d., asa cum prevede legislatia.
- Presedintele asociatiei reprezinta asociatia de proprietari in relatia cu tertii si negociaza contracte cu acestia. Nu poate negocia presedintele un contracty in numele dumneavoastra decat daca-l imputerniciti dumneavoastra. Dar poate negocia un contract in numele tuturor proprietarilor.
- Da, dumneavoastra puteti cere despagubiri de la firma ce face reabilitarea. Puteti chiar sa va folositi de "intelegerea" incheiata intre conducerea asociatiei si firma respectiva, demonstrand astfel ca acea firma a recunoscut, s-a angajat, este vinovata s.a.m.d.
Probabil ca dumneavostra personal nu aveti nici o "intelegere", nici un contract sau document incheiat cu firma si-atunci este cu atat mai bine ca asociatia a facut acea "intelegere". Folositi-va de ea, de actul incheiat de firma cu asociatia, stabiliti pagubele si solicitati despagubiri firmei. In cazul unui raspuns nefavorabil sau a unui refuz, actionati in instanta, singur sau impreuna cu alti proprietari si solicitati despagubiri.
Puteti chiar sa actionati in instanta reprezentati fiind de asociatie, de presedinte, de un avocat angajat de asociatie si in aceasta situatie sunteti scutit de taxe de timbru...
Aveti acelasi interes ca si vecinii dumneavoastra (printre care sunt si membrii comitetului, presedintele, cenzorul...) sa recuperati valoarea pagubelor si firma sa execute lucrarea de calitate.
Multumesc!
Intre timp am aflat ca este obligatorie asigurarea doar in cazul in care blocul este reabilitat cu bani din fonduri europene, ceea ce nu este cazul blocului nostru!
Cu stima!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inundatii dupa reabilitare - cine raspunde ? Vranceanud Vranceanud Buna ziua, locuiesc intr-un bloc de 7 etaje, la etajul 5. In urma reabilitarii proaste, cand ploua foarte tare apartamentul de la etajul 7 este inundat in ... (vezi toată discuția)
Acoperis bloc filotie filotie buna ziua,am o mare dilema si nu stiu cum sa procedez. Locuies intrun bloc cu 10 etaje la ultimu etaj!cum in perioada asta,ploua ffff mult,imi ploua si mie in ... (vezi toată discuția)
Reclamatie lucrare executata la terasa blocului Mirelaa Mirelaa Buna seara, Va rog mult ajutati-ma intr-o problemna! Acum aproximativ o luna asociatia blocului (5 scari fiecare a cate 9 etaje) a contractat o firma ... (vezi toată discuția)