Jeff a scris:
De asemenea, mi-a spus ca a incheiat o intelegere (fara acordul meu), cu administratorul si presedintele blocului prin care se angajeaza sa repare stricaciunile produse.
Referitor la aceasta intelegere, am mai multe intrebari:
- in ce calitate poate asociatia incheia intelegeri cu executantul, cand, la reabilitari nu exista contract intre asociatie si firma, existand doar doua contracte: de mandat, intre primarie si asociatie, si de executie, intre firma si primarie?
- in ce calitate a semnat administratorul intelegerea, el nereprezentand asociatia in relatia cu tertii, ci doar presedintele?
- prerogativa legala a presedintelui asociatiei, de reprezentare a asociatiei in relatiile cu tertii, ii da dreptul acestuia sa negocieze, in aceasta speta, in numele meu, cel pagubit, fara acordul meu?
- daca DA, eu mai pot sa ma indrept cu pretentii impotriva firmei care m-a pagubit?
Presedintele asociatiei a semnat acea intelegere si este legal, iar faptul ca a semnat si administratorul este iar normal si corect. Multe acte, contracte, adeverinte, document se meneaza de presedinte si administrator in conformitate cu legea. Cititi legea 230/2007 si HG 1588/2007 si o sa aflati acest lucru.
Faptul ca au incheiat o intelegere fara acordul dumnaevoastra, nu stiu cata relevanta are, deoarece au facut-o ca sa se asigure ca executantul va remedia stricaciunile ori va suporta cheltuiala pentru aceste nu numai pentru apartamentul dumneavoastra ci pentru toate cele afectate.
- Conducerea asociatiei "poate incheia intelegeri" cu tertii in calitate de reprezentant al proprietarilor.
- Administratorul semnaeaza alaturi de presedinte aproape toate actele, documentele, contractele s.a.m.d., asa cum prevede legislatia.
- Presedintele asociatiei reprezinta asociatia de proprietari in relatia cu tertii si negociaza contracte cu acestia. Nu poate negocia presedintele un contracty in numele dumneavoastra decat daca-l imputerniciti dumneavoastra. Dar poate negocia un contract in numele tuturor proprietarilor.
- Da, dumneavoastra puteti cere despagubiri de la firma ce face reabilitarea. Puteti chiar sa va folositi de "intelegerea" incheiata intre conducerea asociatiei si firma respectiva, demonstrand astfel ca acea firma a recunoscut, s-a angajat, este vinovata s.a.m.d.
Probabil ca dumneavostra personal nu aveti nici o "intelegere", nici un contract sau document incheiat cu firma si-atunci este cu atat mai bine ca asociatia a facut acea "intelegere". Folositi-va de ea, de actul incheiat de firma cu asociatia, stabiliti pagubele si solicitati despagubiri firmei. In cazul unui raspuns nefavorabil sau a unui refuz, actionati in instanta, singur sau impreuna cu alti proprietari si solicitati despagubiri.
Puteti chiar sa actionati in instanta reprezentati fiind de asociatie, de presedinte, de un avocat angajat de asociatie si in aceasta situatie sunteti scutit de taxe de timbru...
Aveti acelasi interes ca si vecinii dumneavoastra (printre care sunt si membrii comitetului, presedintele, cenzorul...) sa recuperati valoarea pagubelor si firma sa execute lucrarea de calitate.