avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... tulburare de posesie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

tulburare de posesie

astazi am primit un telefon de la tara,prin care , mama,disperata, mi-a relatat faptul ca un vecin , a daramat gardul care constituia hotarul dintre cele doua proprietati si a plantat cativa stalpi de metal(susceptibili a fi luati tot din curtea noastra) in spatele casei noastre(casa fiind nelocuita de la decesul tatalui din 2004) cu pretentia (cred) ca aceasta noua delimitare topografica ar fi cea corecta.a constatat cele relatate cu o seara inainte cu ocazia unei vizite intamplatoare la imobilul cu pricina.astazi a fost la primarie sa se intereseze daca cineva de acolo are habar despre asta si...stupoare...nu se stia absolut nimic,dar a obtinut din partea domnului primar promisiunea ca se va interesa de ce s-a intamplat si ca va fi instiintata(asta pe la orele diminetii).in dupa-amiaza aceleeasi zile,concubinului mamei(care ridica pensia de la posta) i s-a inmanat un plic cu data postei-data de astazi-,plic in care era o instiintarre de la primarie precum ca mama ar fi fost instiintata (nu a mai primit niciodata nici un fel de notificare)asupra acestui demers si ca nu s-ar fi prezentat si ca date fiind acestea sa ne multumim cu ce ne-a mai ramas!.cum?...stimate doamna/domn avocat , in ce tara traim?in ce an suntem?vreau sa mai adaug,si cu asta inchei,ca aceste demersuri disperate ale cetateanului respectiv constituie o razbunare la adresa mea,care am ajutat o persoana din familia respectiva sa sustina si sa castige un proces de divort si unul de partaj,astfel indepartand-o dintr-o casa unde era violentata cu regularitate.m-ar interesa: 1.speta si procedura in cazul intrarii,zic eu,abuzive pe terenul mamei mele de catre vecinul respectiv 2.care sunt autoritatile competente ce pot controla acesti functionari publici ai primariei care nu tin cont de drepturile fiecarui cetatean(nu numai al anumitora)?3. politia comunala nu are nici o competenta in aceste cazuri? cui trebuie sa ma adresez ? si cine ma poate ajuta sa fac lumina inacest caz ?pentru ca nu mai pot tolera abuzul,coruptia si mizeria dintr-un sistem care dauneaza grav libertatii cetatenesti.va multumesc !X-(
nu este posibil asa ceva.
este bine sa faceti imediat o plangere la politie pt tulburarea posesiei- impotriva vecinului dar si pt distrugere de bunuri-gardul.
nu uitati ca nu primaria este indreptatita sa va imparta terenurile.
orice granituire are la baza niste acte doveditoare...asa ca nu va lasati pacaliti.

av. vasilescu
Ultima modificare: Marți, 10 Februarie 2009
MYRA CIMPEAN , Avocat
Infractiunea face parte din grupul infractiunilor contra patrimoniului (privat sau public) reglementate in t. III, art. 220, C. pen., partea speciala, si consta in ocuparea, in intregime sau in parte, fara drept, a unui imobil aflat in posesia altuia, fara consimtamantul acestuia sau fara aprobarea prealabila primita in conditiile legii ori refuzul de a elibera imobilul astfel ocupat. Aceasta infractiune poate fi savarsita de orice persoana, chiar si de catre proprietarul imobilului, daca imobilul se gaseste in posesia legitima a altei persoane. Infractiunea poate fi savarsita fie printr-o actiune de ocupare a unui imobil aflat in posesia altuia, fie prin refuzul de a elibera imobilul ocupat fara nici un drept. De mentionat faptul ca actiunea penala se pune in miscare din oficiu, insa impacarea partilor inlatura raspunderea penala.
va multumesc pentru ajutor! si - la politia localitatii mi s-a comunicat ca ancheta privind tuburarea de posesie de demareaza doar la o plagere prealabila a partii vatamate si numai cu expertiza.asta e foarte important,daca ar fi trebuit sa se sesizeze din oficiu sau la plangere?cel fel de expertiza este necesara?in ce speta as mai putea demara o ancheta?distrugere de bunuri etc...
Ultima modificare: Miercuri, 11 Februarie 2009
solferino, utilizator
solferino a scris:
1.speta si procedura in cazul intrarii,zic eu,abuzive pe terenul mamei mele de catre vecinul respectiv 2.care sunt autoritatile competente ce pot controla acesti functionari publici ai primariei care nu tin cont de drepturile fiecarui cetatean(nu numai al anumitora)?3. politia comunala nu are nici o competenta in aceste cazuri? cui trebuie sa ma adresez ? si cine ma poate ajuta sa fac lumina inacest caz ?

1. Speta ne-o spuneti dv., nu avem noi cum s-o stim. Procedura prin care vecinul a intrat abuziv pe terenul mamei dv. iar nu avem cum s-o cunoastem, caci numai cine a vazut derularea faptelor ne poate lumina.
2. Autoritatile sunt diferite in functie de functionarul la care va referiti: puteti sa faceti plangeri pe cale ierarhica sau in instanta, dupa caz.
3. Politia comunala are competente in parte, de exemplu in domeniul penal, pentru speta expusa de dv.
Va puteti adresa politiei cu plangeri (una sau mai multe, dupa caz), primariei (in functie de ce continea plicul ala, ca nu stim), unui avocat, instantei judecatoresti cu actiune in granituire si/sau revendicare...

Da, tulburarea de posesie, furtul stalpilor se demareaza la plangeri prealabile si nu din oficiu.
Expertiza este necesara unei plangeri de tulburare de posesie in cele mai multe cazuri ca sa se stabileasca exact care sunt proprietatile, daca s-au mutat garduri, cand s-a construit cel nou, care e suprafata fiecarei proprietati etc.
Daca exista cadastru, e mai usor si se poate renunta la expertize uneori!

Ar fi indicata o plangere pe mai multe infractiuni (aveti 2 luni sa faceti plangere de aseara), dar sa vorbiti inati cu vecinii, sa va asigurati martori, vedeti cine si ce a vazut intai... Vedeti cine efectiv afurat stalpii, a mutat gardul...
Poate ar fi buna o notificare a vecinului tulburator inainte, ca sa constatati clar refuzul acestuia de a parasi terenul in cauza... ar ajuta ca proba si in civil si in penal, in functie de ce alegeti...
va multumesc pentru acest raspuns avizat si va mai pot aduce unele lamuriri ,care, nu prea vin in ajutorul partii vatamate : fapta propriu-zisa, se pare ca nu a vazut-o nimeni,ori cel mai probabil nu vrea nimeni sa depuna marturie(nelocuind la adresa respectiva nu prea avem prieteni in zona,ba mai mult vecinii sunt in relatii bune cu persoana in cauza),asa ca nu prea putem beneficia de ajutorul unor martori reali.apoi , se pare ca la oficiu de cadastru
ar trebui sa dezbatem mostenirea(tatal decedat),pentru a putea beneficia de documentatia necesara(desi mama este sot supravietuitor,iar bunul imobiliar respectiv a fost achizitionat pe timpul cat au fost casatoriti).cat despre procedura primariei trebuie sa ajung maine in zona ,pentru a le cere informatii detaliate si voi reveni.intrebarea mea este:care sunt sansele de a castiga procesul penal pe tulburare de posesiune,daca nu am martori si nici documentatie cadastrala lamurita? noi,am avut dreptul de posesiune asupra acestui teren din 1990 si pana astazi in baza unui act de vanzare-cumparare si a unei schite. va multumesc!

Alte discuții în legătură

Daca esti mic si sarac ,legile nu te mai apara.... ymonik_k ymonik_k Trebuie sa inaintezi catre Parchet un caz rasunator, pt a avea parte de toata atentia legilor din Romania?...am inaintat catre Parchet acum un an o plangere de ... (vezi toată discuția)
Distrugere gard si ocupare abuziva de teren adicxu adicxu buna ziua.In septembrie 2014 mi-au iesit actele de la OCPI (mostenire dupa tatal meu pt un teren de 1800m2).Acuma 2 saptamani am urcat la munte unde am ... (vezi toată discuția)
Tulburare de posesie sau nu? TRAIAN78 TRAIAN78 Buna ziua, Ma confrunt cu urmatoarea problema si as dori cateva lamuriri, va rog In 2010 un vecin mi-a ocupat fara drept cca 400 mp, i-am facut plangere ... (vezi toată discuția)