avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... societate in insolventa, cerere admitere creanta in ...
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

societate in insolventa, cerere admitere creanta in incertitudine

Am fost angajat la o societate, care din octombrie 2011 a inceput sa aiba dificultati. A platit partial salariile muncitorilor, pana la 29 oct. 2012, cand a desfacut toate contractele de munca, fiind declansata insolventa.
Eu, ca sef de santier, am fost amanat cu salariul - pe motiv ca nu se ajung banii si trebuie sa platim oamenii sa nu plece.
Am facut o intelegere cu patronul, in sensul ca imi face factura pe masina care o aveam "de serviciu", in schimbul salariilor neincasate in perioada septembrie 2011 - aprilie 2012 (cu factura si chitanta de 5000 lei), factura incheiata in mai 2012. Masina urma sa o folosesc si in interes personal, si in interesul firmei (un fel de comodat fara contract scris), iar firma deconta cheltuielile.
In luna august masina se defecteaza, condusa fiind la acel moment de o colega de-a mea, si ramaneundeva in oras, intr-o parcare publica (unde se afla si acum - cheia masinii este la mine, dar actele au fost luate de colega mea si se afla la firma. Eu am numai ex.1 - albastru al facturii si chitanta aferenta).
Dupa intrarea firmei in insolventa (procedura simplificata) si desfacerea contractelor de munca la toti angajatii, aflu ca pe masina este pus sechestru, intrucat patronul a sustras exemplarele rosu si verde ale facturii incheiate cu mine si nu a fost inregistrata in contabilitatea firmei.
Am depus la tribunal o cerere de admitere a creantei mele provenita din neplata salariilor (timbrata si in termen rezonabil - admisibil pentru inscriere in tabloul creditorilor).
Judecatorul sindic dispune ca cererea sa fie analizata si luata in calcul de lichidator. In incheiere se dispune doar "amana termenul pentru data de ...."
Lichidatorul spune ca momentan nu au fost depuse statele de plata si nu poate sti daca am incasat sau nu salariile, dar ca patronul a spus ca nu are nicio datorie fata de angajati (cu toate ca sunt multe persoane cu salarii neincasate).
Mai mult, lichidatorul imi trimite o adresa prin care ma someaza sa predau masina si niste aparate de sudura pe care fostul patron a declarat ca le avea in portbagajul masinii (pe care de fapt le-a ascuns - si eu stiu sigur la cine - sa nu ii fie luate si valorificate).
In cererea de admitere a creantei eu am cerut si ridicarea suspendarii prev. la art. 36 din L 85/2006, si valorificarea imediata a bunului (adica recunoasterea mea ca proprietar al masinii).
Vad ca si lichidatorul, si judecatorul sindic si fostul patron tot tergiverseaza lucrurile.
Ce ma sfatuiti sa fac sa imi recuperez drepturile? Am intrebat mai multi avocati, dar nu au reusit sa imi dea un raspuns. Niciunul nu a intalnit o asemenea speta incalcita. Si mai ales ca eu am aflat de deschiderea procedurii de insolventa la aproape 30 de zile de la primul termen de judecata. Cu 4-5 zile inainte de publicarea tabelului provizoriu al creditorilor am depus cererea de admitere a creantei.
Sper ca intelegeti ce am explicat. Va multumesc si astept sa va exprimati opiniile.
Ultima modificare: Luni, 21 Ianuarie 2013
BogdanNick, utilizator
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 15:23, 26 Ianuarie 2013
Sa inteleg ca nu are nimeni nicio solutie?
Multumesc
Da, este un pic incalcita situatia, mai ales ca intelegerile pe care le-ati avut cu administratorul statutar au fost verbale si daca acesta nu recunoaste ce spuneti dvoastra, atunci dvoastra trebuie sa dovediti ca aveti dreptate ... cu posibilitatile pe care le aveti.
Oricum ... un salariu acordat in natura (auto) complica si mai mult situatia din toate punctele de vedere (este o alta discutie).
Opinia mea este ca:
- in primul rand tine de lichidator, sa va admita inscrierea in tabelul creditorilor, intr-o BAZA LEGALA (dincolo de explicatiile dvoastra), ... care nici nu imi dau seama acum care ar fi aceea baza legala.
- in al 2-lea rand tine de judecator, sa va admita favorabil eventualele contestatii. La fel intr-o baza legala.
In ambele situatii primeaza legalitatea actelor din punct de vedere juridic, cu alte cuvinte chiar daca omeneste sa zicem aveti dreptate, in fapt se iau in considerare actele in conformitate cu legea.
Probabil ca avocatii pe care i-ati consultat au sesizat sansele mici pe care le aveti in ceea ce v-ati propus si de aceea nu v-au dat solutii concrete sau promisiuni.

P.S. Inainte ca sa intrati in posesia facturii pentru auto, trebuia sa existe certificat fiscal (cum ca firma are voie sa vanda acel auto). Exista acel certificat fiscal? Daca NU exista certificatul, factura nu trebuia intocmita. Ca atare factura este nula (de aia nici nu a fost inregistrata in contabilitate, pentru ca a fost nelegal intocmita).
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Ianuarie 2013
trandafir2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tabelul preliminar al creditorilor v_florina v_florina Buna ziua, In afara de buletinul procedurilor de insolventa (pt care nu detin abonament), unde se mai publica tabelul preliminar al creditorilor? Am ... (vezi toată discuția)
Am de recuperat de la o firma o suma mare de bani nina_2005ro nina_2005ro Buna ziua, sunt administratorul unui srl si am de recuperat de la o firma o suma de bani. Firma a intrat in faliment anul trecut, am depus documentele ... (vezi toată discuția)
Recuperare datorii IONICA VADUVA IONICA VADUVA BUNA ZIUA, am o problema legata de o societate care aintrat in insolventa iar lichidatorul nu a comunicat catre societatea mea acest fapt, nu am stiut si nu ... (vezi toată discuția)