avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 999 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara major
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara major

Sunt un tata a trei copii. Unul major, provenit dintr-o casatorie anterioara,elev la un liceu privat la care mama lui plateste circa 5000 euro pe an. In sentinta de divort scrie ca nu sunt obligat la plata unei pensii alimentare. In toti anii de la divort si pana in prezent i-am dat anumite sume de banii fie lunar fie la o anumita perioada de timp. am inca doi copii minori in varsta de 9 luni pentru care primesc in prezent indemnizatie de crestere in valoare de 1800 ron. Intrebari:
1. Daca sunt obligat sa platesc pensie alimentara majorului ?
2. In ce cuantum?
Cel mai recent răspuns: ruxandra67 , utilizator 23:14, 23 Ianuarie 2013

daca aveti un copil major, legea spune ca aveti obligatia de a plati pensie de interetinere pe toata etapa scolarizarii acestuia, pana ce el implineste 25 de ani.
totusi, daca nicio instanta nu a stabilit cat trebuie sa platiti, atunci nu aveti nicio obligatie legala.
asa s-a stabilit in urma divortului pronuntat in urma cu 15 ani.
daca asa s-a stabilit, nu poate fi altfel decat daca o alta instanta decide altceva.
pentru asta trebuie sa fiti dat in judecata.
fiind vorba de un copil major, acesta trebuie sa va intenteze proces pentru a va obliga la plata indmenizatiei ce i se cuvine.
din cate stiu, legea spune asa: Pentru un singur copil, suma nu va depasi un sfert din venitul parintelui obligat la plata pensiei, pentru doi va fi cel mult egala cu o treime din venitul parintelui care nu a primit custodia, iar pentru trei sau mai multi copiii, pensia nu trebuie sa depaseasca jumatate din venitul parintelui obligat la plata.
Cunosc si eu putina legislatie. Mersi mult, dar astept cateva raspunsuri punctuale la speta mea de la un avocat care se ocupa de dreptul familiei. Inca o data multumiri.
Din moment ce nu aveti o hotarare judecatoreasca prin care sa fiti obligat la plata, va trebui sa asteptati ca fiul major sa va dea in judecata mai intai.

Avand in vedere ca minorul pentru care primiti indemnizatie are 9 luni si faptul ca indemnizatia este in cuantum de 1800 lei, dv ati optat pentru CIC pana la 1 an, corect?

Daca veti fi dat in judecata si primul termen va fi stabilit inainte ca minorul sa implineasca 1 an, iar procesul va fi solutionat de la primul termen, va trebui sa invocati in fata instantei faptul ca va aflati in CIC, iar indemnizatia pentru cresterea copilului, conform legii, nu poate fi urmarita pentru nicicun fel de datorii. Pensia va fi stabilita raportat la venitul minim pe economie.
Numai ca e putin probabil ca speta sa fie solutionata de la primul termen, vor trebui facute anchete sociale la domiciliile partilor, reclamantul poate solicita un termen pentru angajare aparator, se mai pot ivi motive de amanare, instanta poate sa amane pronuntarea si apoi sa repuna cauza pe rol, vine vacanta judecatoreasca din vara, posibil ca procesul sa dureze un pic mai mult si sa va prinda toamna pe la judecatorie. Daca pe parcursul procesului va veti relua activitatea, suma datorata cu titlu de pensie pentri copilul major va fi de maxim 1/6 din venituri, avand in vedere ca mai aveti si un minor in intretinere.

Daca dupa expirarea concediului pt ingrijirea copilului veti intra in somaj, sau veti renunta la locul de munca, pensia va fi stabilita tot raportat la venitul minim pe economie.

In oricare dintre variante nu are relevanta faptul ca majorul frecventeaza un liceu particular care costa 5000 euro pe an. Singurul aspect relevant este ca isi continua studiile si atat.

In schimb, puteti proceda cum ati facut-o si pana acum, va intelegeti, ii dati cat puteti.

Alte discuții în legătură

Procent pensie alimentara scap.cm scap.cm Buna ziua ! As dori o lamurire pentru urmatoarea situatie: sotul meu a mai fost casatorit si are o fetita pentru care plateste un procent de 25 % din ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentară din indemnizație crestere copil 2020user2020 2020user2020 Buna ziua! Plătesc pensie alimentara pentru un copil dintr-o relație anterioară. Aceasta mi-a fost stabilită acum 7 ani din salariul minim pe economie. ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara tata strain camelianna camelianna copil in afara casatoriei,recunoscut,ce pensie alimentara poate sa primeasca de la tata,in cazul in care acesta este cetatean strain si este student,adica nu ... (vezi toată discuția)