avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 414 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Impozit cladiri
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Impozit cladiri

Buna ziua,
Am o dilema legata de impozitul pe apartament.Iata care e situatia: in 2009 am divortat iar sotul si-a schimbat domiciliul din luna iunie 2009 ,inainte sa se pronunte divortul.Din 2010 sunt unic proprietar ,in urma unei tranzactii facuta prin tribunal. Tribunalul a trimis la Cadastru sentinta de partaj si am primit acasa un act in care eram instiintata ca am devenit proprietara apartamentului(in dec.2009).Din 2009 pana in prezent nu am platit acest impozit pe cladiri ,nici habitatul deoarece 1 an am fost somera apoi am avut cheltuieli cu probleme de sanatate.Acum am luat parola ca sa platesc online si am vazut ca la proprietari este trecut si sotul,desi are mutatia facuta la alta adresa din luna cand a plecat de acasa.
Rugamintea mea este daca puteti sa-mi spuneti cum sa procedez ca sa platesc doar pentru mine aceste datorii si penalitati iar partea sotului sa fie platita de el.Ce acte trebuie sa duc la Fisc pt a-mi recalcula datoriile?
Va mutumesc .
Cel mai recent răspuns: danabi , utilizator 07:28, 23 Ianuarie 2013
Sotul figureaza ca proprietar pentru ca nici dvs nici sotul nu a depus nicio declaratie in vederea rectificarii rolului.
Inteleg ca, potrivit sentintei de partaj, dvs sunteti unica proprietara a apartamentului din decembrie 2009. in termen de 30 de zile dvs trebuia sa declarati aceasta modificare.

Dvs trebuie sa va duceti la primarie la serviciul de impozite si taxe unde veti completa declaratia fiscala pentru stabilirea impozitului pe cladiri pentru persoane fizice- formular tip-, cu sentinta judecatoreasca definitiva si irevocabila si o copie a cartii dvs de identitate(buletinului).
Cereti sprijinul inspectorilor pentru completarea corecta a declaratiei.
Cand am facut partajul,avocatul mi-a spus ca nu trebuie sa fac nimic pt ca tribunalul va trimite sentinta la Cadastru si acestia vor face restul. Neavand posibilitate sa platesc atunci, a fost greseala mea ca nu m-am informat .
Dupa ce voi depune aceasta declaratie,datoriile se vor imparti? Adica mi se pare normal sa platesc doar partea mea(ma refer la taxa de habitat) .Majorarile se impart si ele?Ma intreb daca nu era de datoria fostului sot sa anunte ca si-a schimbat domiciliul caci toata corespondenta de la banci si citatii tot la adresa veche vin.Eu am informat pe cine am putut dar sanatatea si timpul nu mi-au permis sa merg peste tot(am contactat tribunalul si anumite banci prin mail).
Imi puteti spune ,daca si dupa cat timp se prescriu datoriile sau penalitatile ,in conditiile in care nu am primit nicio somatie in toti acesti ani?
Va multumesc mult pt raspuns.


Deci, daca datoriile la impozit sunt din decembrie 2009, de cand ati devenit unic proprietar, acestea va apartin in totalitate. Ca sotul figureaza pe Rol, asta nu inseamna ca ii apartin datoriile. Faceti cum va zis @Carmen, pt inregistrarea Declaratiei de impunere, atunci veti vedea cui apartin datoriile. Daca aveti copie dupa buletinul sotului, puteti merge la bancile care ii trimit corespondenta la dvs, sa lasati o copie, daca nu aveti, puteti lasa chiar copie dupa sentinta, pt ca acolo este mentionata adresa actuala.

Referitor la prescriere, conform legii dupa 5 ani, dar cum statul recupereaza intotdeauna totul, exista cateva proceduri prin care statul are la dispozitie in jur de 15 ani ca sa recupereze debitul, aici vorbesc de somatie, insolvabil. Nu as merge pe ideea asta deoarece penalizarile sunt 2% pe zi. Interesati-va daca exista somatie pe rolul dvs, posibil sa nu fie, pt ca se poate soma la termenul de prescriptie de 5 ani, adica pana in 30.12.2014, la care calculati 5 ani pt somatie si 5 ani insolvabil, asta daca nu va vor executa silit intre timp.

Sanatate multa, va doresc?
Va multumesc mult pt lamuriri.Da,datoriile impozitului pe cladire sunt ale mele insa habitatul lui nu,din moment ce el nu mai era coproprietar(probabil si-l plateste la adresa actuala desi ma indoiesc la cate nereguli are peste tot).Sper sa le scada pe acelea .Sper sa le rezolv si sa nu fiu plimbata pe drumuri...am uitat sa va spun ca anul trecut am vrut sa platesc si nu mi s-au primit banii ...avea fostul sot ceva in neregula (nu inteleg ce legatura am eu ).
Am intrebat de prescriere cu gandul ca va iesi 2009 din discutie si nu voi trebui sa platesc datoriile lui ...dar m-am obisnuit deja sa-i rezolv eu problemele .
Cat despre adresa lui...la tribunal nu am nicio sansa sa-i actualizez eu datele si am hotarat sa nu-l mai anunt cand primeste corespondenta deoarece ne face mult rau si acum si nu vad de ce trebuie eu sa am grijile lui.E datoria lui sa anunte schimbarile din buletin ,e viata lui.
O zi linistita va doresc si va multumesc,inca o data ,pentru raspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriere amenda circulatie eugenia36 eugenia36 Sotul meu a avut o masina pina in 2008 pe care a vandut-o fara sa isi faca radierea de pe numele lui.In perioada 2004-2008 a primit amenzi de circulatie pe ... (vezi toată discuția)
Preiau datoriile la taxe si impozite de la fostul sot dupa partaj? rokxana rokxana buna ziua, situatia mea: a avut loc un proces de divort si apoi unul de partaj. în anul 2006-2007 am declarat la taxe si impozite faptul ca fostul sot nu ... (vezi toată discuția)
Impozite locale- termen de prescriptie ammazon ammazon Buna ziua. As vrea sa stiu si eu daca impozitele pe cladiri si terenuri, mai vechi de 5 ani, se prescriu. Multumesc. (vezi toată discuția)