avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 813 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Asociatie de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Asociatie de proprietari

Am cumparat in toamna un apartament. Pretul bun...toate ok.Chiar si instalatiile de la subsol. Acum 3-4 saptamani s-au spart(inexplicabil inca pt mine) toate coloanele de scurgere de la baie si de la bucatarie. In consecinta subsolul s-a umplut cu rahat(scuzati limbajul) si cu apa. M-am adresat asociatiei in speranta ca va remedia problema. Si de aici...stati sa vedeti circ....Raspunsul a fost sec: "nu avem bani in asociatie pentru a remedia problemele de la scara dumneavoastra....de fapt bani ar fi bani dar nu ne permitem sa-i blocam si sa asteptam sa-i recuperam":sorry:Mi-au sugerat sa bat din usa in usa...sa strang cam 6000 ron si sa reparam pe cont propriu. (Nici nu au vrut sa auda de strangerea unui fond de reparatii.)Zis si facut...doar ca am inceput sa-mi cunosc vecinii#-o. Cei de la et 4 au refuzat sa contribuie pe motiv ca si-au facut singuri izolatia.Just din punctul meu de vedere.Cei de la parter(4 spatii comerciale) nici nu vor sa auda de contributie. Si uite asa am ramas doar 9 din 17.
Nu stiu ce sa fac si cum sa procedez...ultima data mai trebuiau 10 cm si iesea mizeria din subsol afara. Miroase ingrozitor X-(. I-am rugat pe cei care detin spatiile comerciale sa dea drumul la aerisirile prevazute din constructie dar nu vor pe motiv ca-si pierd clientii....seful de asociatie ne intoarce spatele (si scuzati expresia, il doare in basca) iar 4 vecini refuza sa contribuie financiar.
Va rog sa ne ne ajutati si sa ne dati cateva sfaturi...unde sa ne adresam...cum si ce trebuie sa facem!!!
Multumesc anticipat!
Cu respect Catalin
Cel mai recent răspuns: Catalin_Catalin , utilizator 22:11, 29 Ianuarie 2013
Repararea acelor tevi este in obligatia tuturor proprietarilor membri ai asociatiei. Si nu tine scuza cu nu sunt bani sau nu dorim. Este obligatoriu.

Prin urmare, adresati urgent o notificare asociatiei sa ia masuri pt repararea tevilor comune, in caz ca nu se rezolva in termen de 10-15 zile demarati prin instanta o procedura urgenta de incuviintare a efectuarii reparatiilor sau de obligare a asociatiei sub sanctiunea platii de daune pentru fiecare zi de intarziere.
1-Atat terasa imobilului cat si instalatia din subsolul tehnic reprezinta parte comuna,a carei intretinere si reparatie implica responsabilitatea exclusiva a asociatiei de proprietari
2-Sesizati oficial presedintele de asociatie care detine autoritatea si competenta sa se omplice concret,in interesul general al proprietarilor pentru buna functionae a instalatiilor parte comuna din imobil
3-Daca la nivelul asociatiei de proprietari va confruntati cu dezinteres sesizati oficial serviciul specializat din primarie ,solicitand in mod expres aplicarea prev art 32 al 2 din L nr 230/2007
Pentru neindeplinirea atributiilor ce le revin,membrii comitetului executiv,inclusiv presedintele asociatiei de poprietari ,raspund personal sau in solidar ,dupa caz,in fata legii si a proprietarilor pentru daunele si prejudiciile cauzate proprietarilor in mod deliberat
Doamna avocat are dreptate, pentru ca nu puteti sta ca porcii luati initiativa , strangeti de la vecinii care doresc sa contribuie cat puteti si demarati lucrarea. Dupa ce terminati, cheama in judecata pe toti vecinii, toti proprietarii de spatii comerciale si asociatia de proprietari reprezentata de presedinte. Onorariul avocatului si taxele se vor imparti la toata lumea in functie de suma de achitat de pe sentinta.
Haideti sa vedem cum putem sa-i dam niste sfaturi de ordin practic d-lui Catalin. Observ ca nu sunteti chiar ”nou” pe forum, asa ca va sfatuiesc ca macar de acum inainte, inainte de a lansa un topic nou sa incercati sa accesati butonelul ”Cautare in forum - cautare personalizata”. Scrieti acolo ceva de genul: defectiuni subsol, inundatre subsol, reparare tevi subsol sau orice legat de repararea subsolului - si o sa va mirati care raspunsuri va intoarce prietenul nostru comun Google, pentru ca de-a lungul timpului multi alti useri au patit ca si dvs. si au solicitat ajutor/sfaturi.
In alta ordine de idei, va recomand sa lecturati prev. Legii nr. 230/2007 si GH nr. 1588/2007 - legislatie specifica as. prop. - in vigoare la aceasta data. Spun acest lucru deoarece in mod sigur daca o sa stiti ce drepturi si obligatii au proprietarii si mai ales conducerea as. prop., nu o sa le mai permiteti acestora sa va trateze cu dispret si lipsa de raspundere.
Si d-na avocat si ceilalti colegi v-au sfatuit bine, insa precizez ca daca as.prop. cuprinde mai multe scari si blocuri, defectiunea fiind in blocul/scara dvs., acest lucru priveste strict pe acei proprietari, dar si conducerea as. prop. care trebuie sa i-a toate masurile sa rezove problema aparuta (atentie ca nu cumva stricaciunea sa fie autoprovocata de prop. de la parter - aici incluzandu-i si societatiele comerciale, care din cate stiu eu au subsolul comun cu proprietarii - in conditiile in care se infunda o conducta de evacuare si in cateva minute ”cadoul” deverseaza prin vasul WC exact in baia romanului, acesta nu stie cum sa scape de problema, merge la subsol, nu stie care-i teava lui, pune mana pe o ranga si le sfarma pe toate; dintr-o data scapa de mizeria care curge liber in subsol, dar umple de respect toata scara...).
Bun, in legatura cu proprietarii spatiilor comerciale, conform prev. legii, asociatia de prop. trebuie sa incheie niste conventii de furnizare a utilitatilor - deci pe contractul as. prop., precum si modalitatile de plata , drepturi si obligatii ale acestora in relatiile cu as. prop. Daca nu aveti aceste conventii, acestia isi permit sa va trateze cu flit, asta este!
Pretul despre care vorbiti este de-a dreptul prohibitiv, chiar daca ati inlocui toate instalatia sanitara a subsolului si tot nu ar costa atat de mult, dar mai stii?
In primul rand as. prop. trebuie sa anunte furnizorul de apa - canal sa vina cu o masina speciala pentru a desfunda caminul colector de ape uzate de langa bloc - de unde acestea trec in conductele stradale de canalizare. Cu aceasta ocazie muncitorii de la canal desfunda si conducta care face legatura cu subsolul blocului care in mod sigur este infundata cu cine stie ce. Aveti grija, nu lasati sa plece masina inainte de golirea totala a subsolului (dureaza ceva timp si vor fi discutii...) Odata desfundat subsolul trebuie sa aveti pregatita o mica echipa de interventie - un instalator + unul, doi proprietari, sa curate subsolul (furtun cu apa, ceva lopeti, maturi) si sa faca o evaluare a dezastrului, observati ce materiale va trebuie.
Daca as. prop. nu se ”misca” incercati sa- stimulati prin anuntarea evenimentului - asa cum ne-ati povestit mai sus, la D.S.P. - Dir. Sanatate Publica - Sanepid. Baietii se deplaseaza rapid, constata, intocmesc un PV de constatare, traseaza sacini si termene precise de rezolvare sub amenintarea unor amenzi usturatoare (adevarul ca nu te poti juca cu sanatatea oamenilor).
Atunci se vor gasi si bani si oameni care sa intervina, dar atentie la costuri. Nu-i dracu' asa de negru cum zic unii...
Miscati-va repede si ne mai povestiti. Succes!
Multumesc pentru sfaturi!Si...pe viitor voi fi mai atent la postarea unui topic nou.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reparatii la instalatia de canalizare din subsolul blocului marinsandu marinsandu Buna seara! Va rog sa ma scuzati daca sunt prea insistent cu problemele pe care le ridic ,dar traiesc intr-o comunitate imposibila, nu din cauza neajunsurilor ... (vezi toată discuția)
Beci insalubru eu1982 eu1982 Buna ziua! Sunt locatara intr-un bloc cu patru scari,iar in scara mea sunt ; 15 apartamente din care 6 locuite.Avem asociatie de propietari si am cerut ... (vezi toată discuția)
Reparatii parti comune psimona22 psimona22 Pe scara noastra , de 10 apartamente , se fac frecvent ''reparatii'' pe spatiile comune , in special desfundare canalizare si inlocuire de fel si fel de tevi ( ... (vezi toată discuția)