Pe scara noastra , de 10 apartamente , se fac frecvent ''reparatii'' pe spatiile comune , in special desfundare canalizare si inlocuire de fel si fel de tevi ( cam la 2 luni).
Problema este ca niciun locatar nu stie cine a solicitat asa ceva , nu a auzit vreun zgomot ,cand a fost facuta acea reparatie , presedintele doar ne aduce la cunostinta ca vom plati.
Ne-am certat de atatea ori cu presedintele pe tema asta , nu vrea sa ne arate cine a cerut schimbarea acelor tevi si de ce nu anunta macar pe unul din proprietari ,ca sa fie de fata
Intrebarea este : nu ar trebui sa cheme un locatar cand face acele reparatii , sa vada efectiv ca e ceva defect si ca s-a lucrat? Cum il putem obliga?
Noi il suspectam ca face reparatiile pe hartie si imparte banii cu cel care repara ( a folosit si bani din fondul de reparatii) .
In temeiul disp art 10 din L nr 230/2007 proprietarii au dreptul sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei si la cerere,au acces la documentele acesteia
Solicitati oficial presedintelui de asociatie documentele justificative ale reparatiilor care ridica suspiciuni
Alegeti-va un presedinte in care sa aveti incredere. Presedintele nu este singur, nu gestioneaza singur asociatia pentru ca pe langa el ati ales membrii comitetului executiv, comisia de cenzori si probabil ca aveti si un administrator. Cu toti acesti oameni ati discutat?
I-am cerut documente justificative si ne-a fluturat o factura pe care era chiar suma platita de noi .
Nici nu ne indoim ca facturile sunt in regula, totul e legal , taxe la stat si tot , problema noastra este cum "identifica" presedintele "defectiunile'' din blocul nostru si mai ales cum le repara in asa mare liniste ,de noi nu aflam ??
M-am gandit sa-i cerem sa ne arate o solicitare scrisa a locatarului care cere reparatia , dar nu stiu in baza carei legi sa cerem asta , poate sa spuna ca e de ajuns sa i se ceara verbal sa remedieze ceva.
Am intrebat si administratorul , da din umeri si ne spune sa vorbim cu presedintele , ca el decide.
Asta nu stim cum sa facem , conform carei legi , sa-l obligam cumva sa ne arate ce repara , nu factura pe care el o face legal , in baza unei reparatii care nu exista , reparatie pe care noi nu o cerem.
1. E legal sa se faca reparatii la spatiile comune fara o cerere scrisa din partea unui locatar ?
(e de ajuns unul sau trebuie 50% +1) ?
2.E legal sa platim doar in baza unei facturi , fara a dovedi in vreun fel ca a desfundat acel canal sau a schimbat acea teava ?
Noi astazi am efectuat o reparatie destul de mare - practic tot subsolul era infundat, conducte cazute si toate dejectiile curgeau in subsol. Caldura mare care a fost in saptamana trecuta a facut ca mirosul sa devina insuportabil, astfel incat toata lumea " a aflat " ca ceva este putred in Danemarca".
Am insistat ca macar 1-2 proprietari sa intre in subsol sa vada exact despre ce este vorba. Nu am avut niciun succes. Totusi am facut cateva zeci de fotografii, inainte de reparatie si dupa. Am sa merg la un PIM sa descarc fotografiile, sa fac un dosar unde am pus deja referatul, factura, chitanta, bonurile fiscale si PV de receptie...
Vedeti ca eu (administratorul) vreau ca proprietarii sa fie informati, la dvs. este invers, proprietarii vor sa fie informati, dar conducerea nu o face... Cum sa faci sa fie bine?
Eu stiu ce o sa patesc: cum, ati reparat de 241 de lei? Da' ma rog, ce-ati reparat acolo? Chiar asa de rau a fost? Asat in cel mai bun caz...
Intrebari sunt si au sa mai fie. Este nevoie de colaborare. Nu se poate ca, chiar presedintele unei as. prop. poate sa vina la mine in bloc si sa pretinda, sa ne informeze ca avem probleme la subsol - in special desfundare canalizare si inlocuire de fel si fel de tevi ( cam la 2 luni). Chiar nu pot concepe asa ceva!
Nu se poate asa. Sunteti 10 proprietari si nu va intelegei, dar daca aveti 200, ce mai ziceti?
Nu trebuie sa va certati, ci sa discutati la modul cel mai serios, alegeti-va un asa-zis responsabil de bloc si in aceste conditii nu o sa mai aveti discutii in contradictoriu.
Nu inteleg de unde ati dedus ca ne certam ! Si nu inteleg ce nu puteti concepe !
La subsol inundat , conducte cazute si dejectii in tot subsolul platiti 241 lei ??? Si va fac scandal ??
Noua ne-a cerut si ne-a luat peste 1100 de lei pentru mai putin de 2 metri de teava !!!
Poate nu am explicat clar : in aceasta noapte presedintele de asociatie viseaza el ca la noi in bloc s-a infundat canalizarea . Maine se duce la amicul lui cu firma de instalatii sanitare (doar cu el lucreaza) si face factura pentru desfundat canalizare , pe care luna viitoare o vom plati ( cu banii jos pt. ca deja a terminat fondul de reparatii)
Avem o scara mica , se aude daca se lucreaza undeva , noi suntem putini si ne ingrijim subsolul , nici vorba de inundatii sau conducte cazute.
Atunci ce naiba repara , asta nu intelegem !
Chiar sunteti persoana potrivita (fiind administrator) sa ne ajutati cu raspunsul la cele doua intrebari puse mai sus si va rog daca vreti sa o faceti ! Noi va multumim pentru ajutor !