Va rog frumos sa ma ajutati cu o problema.Tatal meu a decedat acum 2 ani iar locuinta in care a stat a fost a bunicului lui si nu are nimeni titlu de proprietate asupra ei doar tata are rol,vreau sa va intreb daca fratele tatalui meu are vreun drept asupra locuintei noastre si cum poate mama sa obtina titlu de proprietate.va multumesc
Tatal dumneavoastra avea un drept exclusiv de proprietate asupra acestui bun, doar daca l-a primit prin donatie, donatie facuta cu scutire de raport. Altfel, ambii copii ai defunctului bunic proprietar au dreptul la cate 1/2 din acest bun. Mama si dumneavoastra alaturi de ea, poate solicita dezbaterea succesiunii bunurilor bunicului, la notar daca si fratele este de acord, sau in Instanta daca nu se inteleg.Dupa succesiunea bunurilor bunicului veti face succesiunea bunurilor lasate mostenire de tata. Succes!
Dacă a fost donaţie, chiar cu scutire de raport, celălalt descendent nu are, teoretic, dreptul la rezerva succesorală? Eu afirm că are. Donaţia cu scutire de raport nu exclude reducţiunea liberalităţilor.
Care ar fi atunci temeiul scutirii de raport?
edit - am reusit sa inteleg :) Aidreptate. Mea culpa! teoretic este posibila reductiunea chiar daca este cu scutire de raport.
Scutirea de raport şi reducţiunea liberalităţilor sunt chestiuni absolut distincte, iar existenţa scutirii de raport nu echivalează cu exheredarea totală. Nici n-ar avea cum, dacă avem în vedere caracterul imperativ al rezervei succesorale.
Scutirea de raport este datorată doar de descendenţi între ei şi de soţul supravieţuitor cînd vine în concurs cu descendenţii.
Donaţia fără scutire de raport este prezumată ca fiind doar un avans asupra moştenirii iar instituţia raportului are ca substrat ideea că defunctul ar fi avut, faţă de toţi descendenţii săi, aceeaşi afecţiune şi că nu ar fi dorit ca prin donaţie să avantajeze pe vreunul dintre ei.
Dimpotrivă, atunci cînd cel care lasă moştenirea a instituit scutirea de raport, actul evidenţiază dorinţa de a avantaja pe cel gratificat, de a-i lăsa mai mult decît celorlalţi. Or, dacă aici nu ar fi incidente normele privind reducţiunea, autorul succesiunii ar fi putut ca prin actul de donaţie cu scutire de raport să procedeze la exheredarea totală a celorlalţi rezervatari donînd cu scutire de raport toate bunurile sale. Ceea ce, evident, ar fi inadmisibil din cauza imperativităţii rezervei succesorale. Aşa fiind, donaţia cu scutire de raport este supusă reducţiunii la cererea oricăruia dintre ceilalţi descendenţi, aşa cum este supusă orice liberalitate.
PS
No, m-aţi prins pe picior greşit. Scriam de zor cînd aţi reeditat. :)
nu am inteles nimic sau nu m-am facut eu inteleasa.pe timpul lui ceausescu tatal tatalui meu (deci bunicul meu)avea deja o casa pe numele lui iar casa in care locuim este facuta de tatal bunicului meu si nu a avut decat un copil adica bunicul meu dar nu putea sa-i faca acte lui ptr ca nu aveai voie sa ai 2 locuinte pe numele tau asa ca i-a facut rol nepotului adica tatalui meu.vreau sa stiu de ce fratele tatalui meu zice ca are dreptul la casa noastra.multumesc
MA SCUZATI dar acum am aflat ca de fapt tata are rol pe casa de la tatal lui care si el la randul lui a mostenit casa prin testament de la tatal lui deci de la bunicul tatalui meu.Oricum sunt 28 de ani de cand locuim aici si cred ca ne avantajeaza.
Va multumesc mult pentru tot.