avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1903 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii indemnizatie ingrijire copil
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

indemnizatie ingrijire copil

Va rog sa-mi spuneti la ce se aplica procentul de 85% pentru ingrijire copil: la salariul brut sau net?
Si ce retineri voi avea (impozite,taxe)?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Rubia Rubia , Consultant resurse umane 14:30, 13 Octombrie 2009
se aplica la salariul net
monya a scris:

se aplica la salariul net



In urma aparitiei instructiunilor de aplicare a unor prevederi din Normele metodologice de aplicare a O.U.G. nr. 148/2005 prin ordinul nr.68 emis pe 4 febr 2009, baza de calcul a indemnizatiei de crestere copil se schimba?Nu se mai face media veniturilor pe ultimele 12 luni?Se face la ultimele 10 luni?
Baza de calcul a indemnizatiei pentru cresterea copilului stabilita se determina ca suma totala a veniturilor realizate in ultimele 12 luni anterior datei nasterii copilului si impartita la 12.
Cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului se calculeaza prin aplicarea cotei de 85% asupra bazei de calcul stabilite astfel.
elis a scris:

Baza de calcul a indemnizatiei pentru cresterea copilului stabilita se determina ca suma totala a veniturilor realizate in ultimele 12 luni anterior datei nasterii copilului si impartita la 12.
Cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului se calculeaza prin aplicarea cotei de 85% asupra bazei de calcul stabilite astfel.




Multumesc ptr raspuns.Totusi puteti sa-mi spuneti ptr cine se aplica acea medie la ultimele 10 luni la care face referire Ordinul nr.68 din 04.02.2009?
Se pare ca este o contradictie cu OUG nr.148/2005 :hm:

Art. 4 din Instructiuni din 04/02/2009 de aplicare a unor prevederi din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1.025/2006 prevede ca :
(1) In aplicarea prevederilor art. 302 alin. (2) din Normele metodologice si ale art. 24 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 7/2007, cu modificarile ulterioare, pentru recalcularea indemnizatiei pentru cresterea copilului, in cuantum de 85%, baza de calcul a indemnizatiei se determina ca suma totala a veniturilor realizate in ultimele 10 luni anterioare datei nasterii copilului impartita la 10.
(2) In situatia mentionata la alin. (1), la stabilirea cuantumului indemnizatiei pentru cresterea copilului se vor lua in calcul veniturile realizate in ultimele 10 luni anterioare datei nasterii copilului, respectiv veniturile din salarii calculate conform art. 2 alin. (1) lit. a) sau veniturile declarate conform contractelor de asigurare sociala individuale incheiate potrivit prevederilor Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare.
(3) In situatia prevazuta la art. 4 alin. (8) din Normele metodologice, la stabilirea indemnizatiei pentru cresterea copilului, in cuantum de 85%, perioada pentru determinarea bazei de calcul a indemnizatiei se diminueaza corespunzator cu perioada cuprinsa intre data nasterii si data prezumtiva a nasterii. Baza de calcul se determina ca suma totala a veniturilor realizate in aceasta perioada impartita la numarul de luni rezultate.

Chiar nu se mai intelege nimic din aceasta ordonanta???? Ori sunt 12 luni , or sunt 10 luni.... :(

Alte discuții în legătură

Calcul indemnizatie crestere copil Cristina Popesti Cristina Popesti Buna seara, As dori sa stiu cum se calculeaza indemnizatia pentru cresterea copilului pana la 2 ani, mentionez ca media aritmetica a ultimelor 12 luni ... (vezi toată discuția)
Concediu de crestere copil sweetlacry sweetlacry buna ziua. am si eu o intrebare concediu de crestere a copilului se calculeaza din momentul in care nasti pe 12 luni in urma sau de cand ramai insarcinata? si ... (vezi toată discuția)