avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 838 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... HG privind salariul minim brut publicata in Monitorul ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

HG privind salariul minim brut publicata in Monitorul Oficial

Hotărârea nr.23 din 22.01.2013 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată
Act emis de: Guvernul Romaniei
Act publicat in Monitorul Oficial nr.. 52 din 23 ianuarie 2013

În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările ulterioare,Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.

Articolul 1
(1) Începând cu data de 1 februarie 2013, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte la 750 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 168,667 ore în medie pe lună în anul 2013, reprezentând 4,44 lei/oră.
(2) Începând cu data de 1 iulie 2013, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte la 800 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 168,667 ore în medie pe lună în anul 2013, reprezentând 4,74 lei/oră.

Articolul 2 Pentru personalul din sectorul bugetar, nivelul salariului de bază, potrivit încadrării, nu poate fi inferior nivelului salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată prevăzut la art. 1.

Articolul 3
(1) Stabilirea, pentru personalul încadrat prin încheierea unui contract individual de muncă, de salarii de bază sub nivelul celui prevăzut la art. 1 şi 2 constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei.
(2) Constatarea contravenţiei şi aplicarea sancţiunii prevăzute la alin. (1) se fac de către personalul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, prin inspectoratele teritoriale de muncă judeţene şi al municipiului Bucureşti, împuternicit, după caz, prin ordin al ministrului muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice.

(3) Prevederile alin. (1) şi (2) se completează cu dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

Articolul 4 La data prevăzută la art. 1 alin. (1), Hotărârea Guvernului nr. 1.225/2011 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 922 din 27 decembrie 2011, se abrogă.

PRIM-MINISTRU
VICTOR-VIOREL PONTA
Contrasemnează:
Ministrul muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice,
Mariana Câmpeanu

Viceprim-ministru, ministrul finanţelor publice,
Daniel Chiţoiu

Ministrul delegat pentru buget,
Liviu Voinea

Ministrul delegat pentru dialog social,
Adriana Doina Pană
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:11, 27 August 2013
Multumesc de raspunsuri.

Am sunat astazi la ITM Bucuresti sa intreb de ce acte am nevoie pentru modificare si doamna de la Biroul de CCM mi-a spus ca nu este nevoie sa modific CCM daca niciun salariat nu este incadrat sub 800 de lei.
Aici , totusi, este vorba despre stabilirea salariului minim la nivel de unitate si nu a salariilor, in general.
Buna ziua,
Am si eu o nelamurire, de la 1 iulie s-a modificat salariul minim brut garantat la 800 lei l-a care se adauga diverse sporuri.Societatea la care lucrez eu ne penalizeaza in fiecare luna pe motiv ca nu realizam indicatorii...pana acum 1 luni eu nu mai eram penalizat, in urma penalizarii salariul de baza devenea mai mic decat salariul minim brut garantat, in cepand de luna aceasta am avut o surpriza, am fost penalizat si eu spunandu-mi-se ca unitatea este obligata de lege sa-mi asigure lunar un salariu brut cel putin egal cu salariul minim brut garantat... eu avand sporuri de vechime si fidelitate ma pot incadra la penalizari, adica mi se ia din aceste sporuri...Stiu ca inainte unitatea era obligata sa asigure un salariu lunar brut cel putin egal cu salariul minim brut numai in situatia cand angajatul era prezent la unitate dar din motive neimputabile lui nu-si indeplinea activitatea, acum vad ca angajatorul poate face asta oricand...
as dori sa aflu daca este adevarat, adica s-a marit salariul minim brut garantat dar castig mai putin ca inainte? ce fel de lege este asta?numai pentru a castiga voturi? dar eu nu am auzit pe nimeni comentand pe la tv, oare sa fie o scapare a presei?
Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Luni, 26 August 2013
lucianviorel, utilizator
Nu este vorba despre lege si despre actiunea angajatorului de a gasi o modalitatea de a va diminua salariul.

Diminuarea salariului in ce mod se efectueaza? Decizie unilaterala a anagajtorului , acordul partilor ...

De asemenea, forma de salarizare in cadrul angajatorului este in salarizarea in acord?
Buna ziua,
Sunt de acord cu dvs ca angajatorul a cautat o modalitate de a diminua salariile, care pana acum 3 ani erau acordate in regie, dupa care pentru anumite categorii de personal s-au introdus niste indicatori, functie de realizarea sau nerealizarea lor acordandu-se salariile, diminuarea fiind in procent maxim de 12 %, realizarea sau depasirea acestor indicatori permite acordarea salariului de 100 %, s-au semnat niste acte aditionale, in fine, presupunem ca aici totul este ok.
Problema este ca aceasta diminuare se aplica la salariul de incadrare cu conditia ca in urma diminuarii, salariul brut rezultat sa nu fie mai mic decat salariul minim brut garantat in plata pentru fiecare categorie de personal, la care se aplicau sporurile legale.
De exemplu, daca salariul minim brut garantat in plata era de 1290 lei si salariatul avea salariu de incadrare de 1300 lei, suma maxima cu care putea fi diminuat salariul brut era de 10 lei, chiar daca procentul de diminuare era de 12 %, iar la salariul rezultat de 1290 lei se aplica sporul de vechime. Tocmai din acest motiv atat eu cat si alti colegi nu mai puteam fi penalizati deoarece salariul de incadrare era egal cu cel minim garantat, la care se adaugau sporurile legale.
Incepand cu aceasta luna, s-a modificat metodologia de acordare a salariilor, diminuarea de maxim 12 % se aplica la salariul brut lunar (salariul de incadrare plus sporurile legale) cu conditia ca in urma diminuarii salariul brut rezultat sa nu fie mai mic decat salariul minim brut lunar garantat in plata.Cu alte cuvinte, suntem penalizati toti, chiar daca avem salariile minime, sporul de vechime si de fidelitate permitand acest lucru.
Intrebarea mea se referea exact la acest lucru, s-a modificat codul muncii sau exista vreo lege intrata in vigoare de la 1 iulie care a permis angajatorului sa modifice acea conditie?
Angajatorul nu mai are obligatia asigurarii lunare in plata a salariului brut minim garantat acum trebuind sa asigure in plata un salariu brut cel putin egal cu salariul minim brut garantat?
Multumesc.
Ultima modificare: Marți, 27 August 2013
lucianviorel, utilizator

Alte discuții în legătură

Salariu mim ec 2013 ELENA2009 ELENA2009 Buna ziua, S-a publicat ceva in legatura cu salariu mim pe ecom pt. 2013? Trebuie sa fac o angajare cu 03.01.2013 si nu stiu ce salariu sa trec. Multumesc. (vezi toată discuția)
Coeficienti la salariul minim pe ec. de la 1 iulie 2013 alice53 alice53 Buna ziua, Se aplica coeficientii la salariul min pe ec. cu 1 iulie 2013 si cum se transmite in Revisal ? mai exact ce acte se intocmesc pt marirea ... (vezi toată discuția)
Salariu minim studii superioare (consilier juridic debutant) vali pintea vali pintea Sunt absolventa de drept promotia 2013 si la angajare la un privat mi s-a oferit doar minimul pe economie de 800 ron .Eu stiu ca pt studii superioare anul ... (vezi toată discuția)