avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 768 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... amenda penala neplatita se prescrie?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

amenda penala neplatita se prescrie?

Salut!Am primit in 20.10.2010 o amenda penala si pana acum nu am platito.Acum cateva zile am fost la Finante sa vad ce se mai intampla cu amenda..ma cautat pe calculator si ma gasit cu amenda respectiva.
Am citit pe net mai multe pareri chiar si de la avocati cum ca o amenda penala neplatita se prescrie in 3 ani de la data sentintei judecatoresti.am mai intrebat si un prieten politai si tot asa mia zis ca se prescrie in 3 ani.
Amenda mia fost aplicata prin ordin judecatoresc cum spuneam la data de 20.10.2010 si cum ar veni la data de 20.10.2013 ar trebui sa se prescrie daca este asa cu astea 3 ani de prescriere.
Astept raspuns si va multumesc celor care imi veti raspunde.
Cel mai recent răspuns: ContSters278981 , utilizator 14:17, 24 Ianuarie 2013
trei ani eventual de la data instiintarii. nu va lasa finantele "balta". dif dintre amenda penala si contraventionala este ca amenda penala se transf in puscarie daca nu executati pedeapsa in bani. amenda chiar penala e de mai multe tipuri si nu v-ati exprimat clar astfel ca nu va pot da un rasp complet. s-a dat scoatere de sub urmarire penala cu aplicare art 18" si amenda de...x lei sau care e decizia din ce-ati primit?
NU se prescrie ci se transforma in puscarie, pardon in condamnare la munca in folosul comunitatii. Nu asteptati termenul de prescriere...... plus ca de fiecare data cand vi se comunica (si implicit luati la cunostinta de faptul neachitarii acesteia ), incepe sa curga un nou termen de prescriptie, sau cu alte cuvinte - juridic vorbind prescriptia se intrerupe.
Ultima modificare: Joi, 24 Ianuarie 2013
ContSters98997, utilizator
Bineinteles ca se poate prescrie conf.art 126 alin.1 lit.c cod penal, daca in termen de 3 ani de la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare nu s-a trecut la executarea ei sau nu a fost intrerupt cursul prescriptiei prin inceperea executarii sau savarsiriri unei noi infractiuni.
Totusi ar fi fost indicat sa o platiti pentru nu a avea surprize,instanta din oficiu sau organul care executa amenda ar putea sesiza instanta de executare,care poate dispune inlocuirea acesteia cu pedeapsa inchisorii in limitele prevazuta de lege pentru infractiunea savarsita in cazul in care constata ca v-ati sustras cu rea credinta de la executare.
In cazul in care acest lucru se intampla dupa trecerea celor 3 ani ,puteti face contestatie la executare conf.461 c.p.p. invocand prescriptia.
va multumesc tuturor pentru raspunsuri.... mam hotarat sa o platesc zilele astea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescrierea faptei penale kip kip vreau sa stiu dupa cat timp se prescrie o condamnare de trei 3 ani definitiva pentru furt calificat (vezi toată discuția)
Prescrierea RANYAtrans RANYAtrans Daca faptele sant 2007 Prima sentinta 2016 Incadrarea pana la 6 ani condamnare In ce data se prescriu faptele (vezi toată discuția)
Prescrierea pedepsei laubalaur139 laubalaur139 buna ziua . am o mare problema, o condamnare de 7 ani, cu executarea pedepsei din sept 2001. au trecut cei 7 ani, au trecut si cei 5 ani, termen de prescriere ... (vezi toată discuția)