avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1837 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de vanzare -cumparare intre tata -fiu?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de vanzare -cumparare intre tata -fiu?

Tata, copil unic , este singurul mostenitor al casei si terenului parintilor lui . El are 4 copii dar pentru ca doar unul este cel care are grija de el( si a avut si de parintii lui pana la moartea acestora )vrea sa-i dea acestuia tot dreptul fara ca ceilalti fii ai lui sa -i poata contesta decizia si fara sa le ceara celorlalti copii sa renunte la partea c e le-ar reveni la moartea lui . care este cea mai buna solutie? Spre ce ar trebui sa se orienteze : donatie ,testament, vanzare -cumparare? multumesc
Cel mai recent răspuns: asmedcor26 , utilizator 20:28, 30 Ianuarie 2013
In primul rand tatal trebuie sa-si faca mostenirea dupa parintii lui, si mai apoi sa ii lase casa si restul de bunuri copilului care il ingrijeste prin contract de vanzare-cumparare.
In acest caz, vanzarea-cupararea intre tata si fiu se poate face la un pret mult mai mic decat valoarea reala a imobilului? (pentru a plati mai putin pe acte). Va multumesc.
Exista niste grile notariale cu niste preturi care stabilesc un minimum de valori ale unor imobile functie de zone, materiale de constructie, etaje, facilitati, etc. Mai jos decat acel minim nu se poate. Pana la acela ---orice !
Atentie: orice contract de vanzare - cumparare intre rude de gradul I este considerat donatie! Orice contract poate fi atacat in instanta, indiferent de tipul lui!
Pentru ca am oferit un raspuns gresit, revin cu urmatoarele completari:

1. Vanzarea intre rude de gradul I nu este considerata donatie! Sunt anumite conditii insa care trebuiesc respectate: se plateste pretul real si se face dovada platii. (pentru a nu fi considerata o simulatie)

Art. 1664 Cod Civil
(1) Vânzarea este anulabilă atunci când prețul este stabilit fără intenția de a fi plătit
(2) De asemenea, dacă prin lege nu se prevede altfel, vânzarea este anulabilă când prețul este într-atât de disproporționat față de valoarea bunului, încât este evident că părțile nu au dorit să consimtă la o vânzare.

2. Eu unul va recomand incheierea unui contract de vanzare cu clauze de intretinere, la un pret real si sa faceti dovada platii imobilului prin transfer bancar!

Alte discuții în legătură

Conventie matrimoniala apoi contract vanzare ovidiumol ovidiumol Tatal meu are o fiica din prima casatorie si pe mine din a doua casatorie. Tata a mostenit o casa+teren => bun propriu, desi e mostenita in timpul ... (vezi toată discuția)
Mostenire mel 75 mel 75 buna ziua!tatal meu a murit acum cateva luni.eu sunt fiica lui el fiind divortat de mama mea, iar inainte de decesul lui a murit si copilul lui dintr-o alta ... (vezi toată discuția)
Mostenirea unei proprietati gheorghebosneag gheorghebosneag Buna ziua.Sunt nou pe acest forum si as avea si eu o intrebare la care v-as ruga sa-mi raspundeti ,daca se poate.Un act de vanzare-cumparare intre mama si ... (vezi toată discuția)