avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 201 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... HOTARARE CARE SA TINA LOC DE ACT AUTENTIC
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

HOTARARE CARE SA TINA LOC DE ACT AUTENTIC

Va rog sa ma lamuriti cu o problema.

- Doua surori au incheiat un precontract de imprumut - antecontract de vanzare cumparare , prin care una din surori se obliga , ca in cazul in care nu achita suma de bani imprumutata " renunta la mostenirea dobandita prin testament , printr-un act de vanzare cumparare a unei case precum si drepturile care vor rezulta dupa decesul mamei noastre " care la acea vreme era in viata si este semnatara din pozitia de martor.
Poate instanta emite o hotarare judecatoreasca care sa tina loc de act autentic ? Se pot instraina drepturi succesorale ale unei persoane aflate in viata ,chiar daca in inscrisul sub semnatura privata este vorba de un imprumut cu titlu oneros ? Ce sanse sunt ca cel care a dat banii sa aiba castig de cauza ?
Va multumesc pentru amabilitate .
Cu stima
Cel mai recent răspuns: romex , utilizator 08:49, 25 Ianuarie 2013
Contractul de imprumut, antecontractul (promisiunea) de vanzare-cumparare si renuntarea la succesiune sunt trei acte juridice distincte.
1. Nu se poate accepta sau renunta la succesiunea unei persoane in viata. De asemenea, nu se poate vinde/cesiona un drept succesoral (o mostenire) in timpul vietii autorului (persoanei la succesiunea careia se presupune ca vanzatorul ar avea vocatie succesorala).

2. Antecontractul (promsiunea) de vanzare-cumparare nu este un act translativ de proprietate (cum este contractul de vanzare-cumparare). Prin antecontract partile se obliga sa vanda/cumpere, la termenul, pretul si in conditiile convenite unul sau mai multe drepturi (bunuri). Vanzarea-cumpararea (sau mai degraba darea in plata pentru stingerea unei datorii, in cazul dumneavoastra) nu este totuna cu renuntarea la mostenire. Pentru a vinde sau instraina un bun, parte componenta a unei mase succesorale, mostenitorul trebuie sa accepte succesiunea si, in calitate de proprietar, sa vanda/instraineze bunul respectiv.

Prin urmare, pentru a stabili in ce masura actul sau actele mentionate au fost incheiate cu respectarea sau nu a legii, ar trebui clarificata natura juridica exacta a acestora.
Va multumesc pentru amabilitate , in fapt situatia este foarte complexa : practic cealalta sora nici macar nu a semnat un asemenea document . Nu-si explica cum a ajuns semnatura pe un asemenea act , insa semnatura mamei lor este CONTRAFACUTA . Noi ne-am inscris in fals si parchetul trebuie sa-si faca datoria . Pentru a simplifica acest proces va rog sa-mi spuneti , daca se constata ca semnatura martorului e falsa , acest act se va considera ca fiind un fals , deci normal nu ar fi sa nu se mai judece ?
Multumesc inca o data
Actul poate fi desfiintat ca nul daca semnatura uneia dintre parti a fost falsificata. Martorul nu este parte contractanta iar prezenta acestuia si/sau semnatura sa la incheierea actului nu constituie o conditie de valabilitate. Prin urmare, rezumand, actul va putea fi anulat doar in cazul in care semnatura uneia dintre cele doua surori a fost falsificata.
Va multumesc , insa daca semnatura a fost aplicata prin inselaciune , practic , sora in perioada in care se precizeaza a declarat ca a semnat anumite hartii in alb intrucat neputandu-se deplasa intr-o alta cauza legata de o vanzare de pamant , la solicitarea nepotului sau a semnat , inducand-o in eroare ca trebuie sa amane termene de procese , iar sora a semnat . Actul , in totalitate , a fost scris de cea care sustine ca a dat banii , iar singurul lucru scris de sora este doar semnatura , nimic altceva si aplicata intr-un mod nefiresc. Practic acest act sub semnatura privata cuprinde toate cele 3 aspecte enumerate de dvs. , unde se prevede ca daca nu se inapoiaza banii asa zisi dati , sora pierde " drepturile care rezulta dupa decesul mamei noastre A.A." ( a carei semnatura sora a contestat-o iar in instanta s-a hotarat trimiterea actului ca "defaimat fals " pentru cercetarea parchetului . Practic actul avand o semnatura ( a unuia din martori,celalalt fiind chiar nepotul ) FALSA , parchetul cum poate aprecia acest act ? Nu se va incepe urmarirea penala pentru fals si uz de fals ? Si nu sunt singurele aspecte , lipsesc serii de buletin , lipseste inscrisul " bun de plata " scris de sora , martori sunt deci rude de gradul 1 si 2 ,semnatura sorei este cu alt fel de pix , etc. deci sunt si alte indicii , se specifica ca acest act a fost scris in doua exemplare , dar nu se poate dovedi existenta celui de al doilea intrucat nu s-a folosit niciun fel de indigo, asta ar insemna ca s-au scris doua foi la fel si amandoua semnate , dar sora a precizat ca nu a vazut in viata ei un asemenea document , care practic a iesit la iveala , dupa decesul mamei lor , martor trecut in act si , la aproape 3 ani . Se poate da o hotarare prin care sora sa piarda tot pentru o singura semnatura aplicata , pe o hartie alba , ulterior completata de cealalta sora ? In plus semnatura martorului falsa, plus ca se prevede ca daca nu se platea la o data in urma cu 2 ani , se cedau drepturile ; poate instanta da o asemenea hotarare ? Care ar putea fi dovezile care sa impiedice aceasta nedreptate ?
Multumesc pentru toata atentia acordata .

Cu stima

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lamurire cu privire la un act sub semnatura privata romex romex Va rog sa ma lamuriti daca in cadrul unei intelegeri de vanzare -cumparare scrisa intr-un act sub semnatura privata se pot instraina bunuri sau drepturi ... (vezi toată discuția)
Imprumut romex romex Va rog sa-mi spuneti , in cazul in care o persoana se imprumuta de la alta persoana intocmind un act sub semnatura privata este de ajuns doar semnatura ... (vezi toată discuția)
Act de imprumut - antecontract de vanzare cumparare. romex romex Va rog sa ma ajutati intr-o speta : - Poate fi combatut un act sub semnatura privata in care , o sora a intocmit un act de imprumut cu o alta sora ... (vezi toată discuția)