avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 824 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Haos la asociatia de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Haos la asociatia de proprietari

Asociatia noastra de proprietari se confrunta cu urmatoarea problema.Avem un datornic pe care l-am dat in judecata ptr restante la intretinere. Primul termen de judecata este in iunie.

Ieri s-a prezentat la asociatie un domn cu un document caare demonstreaza ca a cumparat apartamentul cu datorii, la licitatie. Asociatia nu a stiut ca ap fusese executat silit.

Din document rezulta ca persoana pe care noi asociatia am dat-o in judecata ptr restante la intretinere nu era adevarata proprietara a apartamentului.

Ne-am dus la ap respectiv si asa am aflat ca omul locuia acolo prin bunavointa proprietarului de drept (pe care nu l-am vazut niciodata la fata ) si fara contract de inchiriere declarat la administratia financiara.

INTREBARE

PE CINE TREBUIE SA DAM IN JUDECATA CA SA RECUPERAM BANII DATORATI ASOCIATIEI?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 14:06, 28 Ianuarie 2013
Dati in judecata pe proprietar, nu aveti nici o treaba cu acel chirias.
Cel care a cumparat apartamentul la licitatie a cumparat si cu datoriile pe care le are acel apartament.
Legea 230/2007 Art. 20. - (1) Proprietarii care isi instraineaza apartamentele sau spatiile cu alta destinatie decat aceea de locuinta sunt obligati ca la intocmirea formelor de instrainare sa faca dovada achitarii la zi a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari.
(2) Notarii publici nu vor autentifica actele de instrainare fara o adeverinta din partea sociatiei de proprietari, care sa reprezinte dovada achitarii la zi a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, eliberata in original sub semnatura presedintelui si a administratorului asociatiei de proprietari, cu precizarea numelui si prenumelui acestora, si cu stampila asociatiei de proprietari. Actele de instrainare incheiate cu nerespectarea acestei obligatii sunt nule de drept.
(3) In cazul existentei unor datorii catre asociatia de proprietari, instrainarea proprietatii se poate face numai daca se introduce in contract o clauza privitoare la preluarea datoriilor de catre cumparator.

Asociatia de proprietari detine raporturi strict cu proprietarul imobilului prin acordul de asociere
Notificati proprietarul cu obligatia achitarii debitului acumulat
In caz de nesolutionare,aplicati disp art 51 din l nr 230/2007 privitor la privilegiul imobiliar

Vom notifica vechiul proprietar care nici nu este inscris in asociatie (probabil nu intamplator)

.Dar cum putem noi sa mai aplicam privilegiul imobiliar daca deja casa e vanduta la licitatie.? Aici e buba!!!
Cinstit, nu avem sperante sa recuperam datoria !!!!!!
La executarea silita nu se cere nici o informatie de la asociatie in legatura cu datoriile.

Personal, credem ca de fapt banca nu are nici un interes sa apara si altii care sa se infrupte din banii rezultati din executarea silita, mai ales ca asociatiile se bucura de privilegiu imobiliar.Nu ne-ar surprinde sa aflam ca executorul insusi e instruit sa faca totul fara zgomot ca sa fie cat mai putini care isi cer drepturile.

In fapt, noul proprietar a venit sa ne spuna ca la 1 martie intra in posesia casei si nu va plati nimic retroactiv. Nu exista lege care sa il oblige la acest lucru.

Iar noi , asociatia, suntem in aceasta situatie ptr ca nu exista nici o lege care sa oblige proprietarul unui imobil sa depuna la asociatie contractul de vanzare -cumparare ca sa se stie cine e proprietarul adevarat.
Este o situatie nenorocita!
Cred ca ar trebui sa solicitam federatiilor asociatiilor de proprietari - doua dupa stiinta mea - sa faca o propunere de modificare a legii 230/2007 in sensul adaugarii obligatiei de a nu se putea vinde nici prin licitatii a locuitelor decat cu adeverinta de la asociatie, asa cum nu se poate vinde in mod normal prin notar.

Poate ca aceste federatii ar lasa ceva util in urma trecerii lor pe pamant si ar aduce salvarea multor asociatii din aceste situatii nefericite.
Va multumesc ptr initiativa dvs

Legea trebuie modificata.

Timpurile sunt grele. Daca o asociatie are 4-5 astfel de cazuri, da faliment. Se poate intelege faptul ca un om care e aruncat in strada sa se considere nedreptatit si sa devina indiferent la nevoile celorlalti.

Dar cel care cumpara o casa la jumatate de pret trebuie sa aiba decenta sa recunoasca datoriile.

In fapt , si in privatizarile care s-au facut la nivel de tara, investitorii au preluat obiectivele cu datoirii cu tot si au prevazut programe de investitii ptr dezvoltare ulterioara si asigurare de locuri de munca.

Alte discuții în legătură

Se respecta privilegiu imobiliar ca prioritate in fata unei datorii ipotecare in cazul unei vanzari la licitatie? legal23 legal23 Suntem o conducere noua in cadrul asociatiei de proprietari. Am aflat accidental ca un apartament care are mari datorii la intretinere a fost adjudecat la ... (vezi toată discuția)
Ipoteca de rang 1 versus legea 230 / 2007 art 51 max36 max36 La mine in bloc a existat un proprietar de apartament care a avut un credit la banca ipotecat cu apartamentul in catre avea sediul firmei.Nu a mai platit si e ... (vezi toată discuția)
Privilegiu imobiliar instituit dupa intrarea in executare silita igaby2003 igaby2003 Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti asupra urmatoarei situatii: Intr-o asociatie de proprietaria avut loc o executare silita efectuata in numele unei banci. De ... (vezi toată discuția)