avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 912 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025. Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Referitor la codul fiscal- scutiri la plata ...
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Referitor la codul fiscal- scutiri la plata impozitelor

buna ziua, sunt un pensionar, locuiesc intr-o comuna din jud. Salaj, si pana in anul 2012 inclusiv am platit impozitul la comuna pentru toate bunurile ce ne apartin mie si sotiei, din anul 2013 sotia beneficiaza de certificat incadrare in gr. de handicap gr. II accentuat, si de la comisie ni s-a spus ca beneficiaza de scutire de impozit pentru curti cladiri si terenul aferent cladiri, cand am ajuns la serviciul taxe si impozite ni s-a spus ca nu beneficiem de scutire deoarece nu avem intabularea pe casa, titlul de proprietate fiind pe tatal meu si mama mea, fiind decedati de multa vreme,intrebarea e cum s-a incasat impozitul pana acum in perioada 1993-2012, va rog din suflet sa -mi raspundeti pentru ca doamna de la impozite si taxe ma ameteste cu discursul dinsei. va multumesc din suflet.
Cel mai recent răspuns: gmancila , utilizator 21:56, 25 Ianuarie 2013
Doamna de la impozite are dreptate. Trebuie sa faceti dovada ca bunurile pentru care dumneavoastra solicitati scutire de la plata impozitului sunt in patrimoniul dumneavoastra si al sotiei, adica sunt inregistrate pe numele dumneavoastra si al sotiei.
Nu are relevanta cum s-a incasat impozitul in perioada 1993 - 2012, scutirea de impozit se acorda strict proprietarului in al carui patrimoniu este bunul. Trebuie sa va inscrieti bunurile pe numele dumneavoastra si al sotiei si veti beneficia de scutirea de impozit.
Ultima modificare: Vineri, 25 Ianuarie 2013
Lucian Huzum, Consilier juridic
dar in momentul cand am platit impozitul de ce nu ma intrebat daca sunt proprietar pe locuinta
Pai doar nu era sa va refuze banii ... Asa este legislatia, beneficiaza de scutire la impozite anumite persoane care au in patrimoniu un bun.
Spuneti ca imobilul a apartinut parintilor dvs, facand succesiune dupa acestia, dvs veti fii mostenitorul lor, nu sotia dvs, asta inseamna ca dansa nefiind proprietara nu veti putea sa beneficiati de scutire. Scutire handicap, grad grav sau accentuat conform art 284 din Legea 571/2003, privind Codul Fiscal, se acorda la adresa de domiciliu al titularului de certificat, daca acesta este si proprietar.

Este bine sa verificati la impozite si taxe pe numele cui ati platit impozitul atatia anii, este normal sa fii platit pe numele parintilor dvs, nefiind facuta succesiunea dupa acestia. Nu ati fost intrebat in ce calitate platiti, pt ca la comuna se stie probabil ca sunteti mostenitor, iar in cazul persoanelor decedate, obligatia de plata apartine mostenitorilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scutiri de taxe locale cojocri61 cojocri61 Sotia mea este incadrata in gradul de handicap grav.Vreau sa stiu daca sunt scutit de taxe pe cladiri, teren si masina deoarece eu figurez in evidete ca ... (vezi toată discuția)
Taxe si impozite - scutiri pentru persoane cu handicap febletea febletea Buna ziua,sotul meu are certificat de handicap accentuat permanent.intrbarea mea este poate fii scutit pe impozit casa si teren daca nu suntem proprietari pe ... (vezi toată discuția)
Impozit,persoana cu handicap rusu apostu camelia rusu apostu camelia Buna seara.Tatal meu beneficiaza de o pensie de handicab gr.1 accentuat.In aceste conditii mai plateste impozit pe terenuri si cladiri?Daca are doua cladiri ... (vezi toată discuția)