avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 407 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... decizie recuperare pensie incasata necuvenit
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

decizie recuperare pensie incasata necuvenit

Buna,

Bunica mea, a primit o decizie in care este specificat ca trebuie sa restituie suma de 8172 RON.

Bunica mea are 82 ani, sta la sat si are o pensie dupa bunicu, care era veteran de razboi, de 31 RON.

Conform hartiei primite, incepand din 2010 a primit si o pensie sociala in valoare de 227 RON - inca nu stiu exact pentru ce a fost pensia respectiva.

Decizia spune ca nu are voie sa aibe pensie sociala daca are pensie MAPN. si cere restituirea sumei de 8172 (pesia sociala primita pt 3 ani de zile).

Mai scrie aici ca decizia care nu este contestata in termen de 15 zile este definitiva si ca constituie titlu executoriu.

Intrebarile mele...

Este normal sa i se ceara restituirea sumei respective?
Ce poate sa faca bunica mea? Adica are o varsta de 82 ani si este si bolnava.
Daca trebuie restituita suma respectiva, cum se va face? Se retrage din pensia de 31 RON lunar? Trebuie platita toata odata, esalonat?
Daca nu face nimic, se poate ajunge la soaterea la licitatie a bunurilor care sunt pe numele ei?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: alex81d , utilizator 14:07, 28 Ianuarie 2013
Cred ca varianta cea mai buna pe care o aveti la dispozitie, este sa consultati urgent un avocat ca sa va incadrati in termenul de contestare de 15 zile.

Inteleg ca decizia de care vorbiti este trimisa de Casa de Pensii.
Am inteles,

Dar stie careva sa ma lamureasca daca este pe buna dreptate sau su decizia respectiva?

Am mai clarificat cateva detalii:
Bunica are pensie MAPN 92 RON
si inca o pesie de 31 RON (nu stiu exact pt ce)
in 2010 a primit 258 RON pensie sociala ca sa ajunga la un total de 350 ... am inteles ca asta este suma minima..

Acum cei de la pensii spun ca nu trebuia sa primesca pensia sociala de 258 pt ca are penise MAPN ... chiar daca cele doua cumulate nu ajung la 350...

Multumesc.
Update.

Am rezolvat. Dupa mai multe telefoane la Casa de Pensii Suceava, o doamna draguta a luat dosarul bunicii si in urma unei noi verificari au constatat ca totul era in regula si ca defapt bunica nu beneficia si de pensie MAPN.

Am ramas placut surprins de situatie :)

Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restituire parte pensie militara de urmas ruxy_p ruxy_p Buna ziua. Eu si fratele meu primeam pensie militara de urmas in urma decesului tatalui nostru in valoare de 1200lei/luna/persoana. In luna Noiembrie anul ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate coca apetroaei coca apetroaei Buna ziua Sunt pensionata medical si pe decizia de pensionare la mentiuni am \"lunile 9,11-2002; 3,5,12-2004; 11-2007; 12-2008; nu s-au valorificat, nu ... (vezi toată discuția)