In codul muncii la art.137 al.3 se prevad urmatoarele:
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
Intrebarea mea este: ce valoarea se poate stabili pentru acest spor, exista o alta precizare undeva sau se stabileste la nivel de unitate valoarea acestui spor?
Baza legala in acest sens nu am...ce e drept. Sunt convinsa ca nu exista o limita superioara a cuantumului sporului de orice fel ar fi el, in suma fixa sau in procent. In cadrul mai multor controale de la ITM am primit acest raspuns si l-am luat drept bun. Nu am cercetat mai in amanunt acest aspect pt ca noi am decis acordarea unui spor minim si anume 1%, care se incadreaza.
Despre controalele facute de ITM cunosc destule amanunte .. insa niciodata nu am auzit asa ceva la un inspector ITM, avand n vedere ca nu exista baza legala pentru stabilirea cuantumului minim sau maxim al acestui spor.
Daca este sa mai iau dupa un inspector ITM , atunci acest spor trebuie acordat numai in cota procentuala , nu si in cota fixa ori Ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus, adica unde legea nu distinge, nici noi nu trebuie sa distingem.
am nevoie de inca o lamurire....unde se stipuleaza valoarea acestui procent?..(in cazul meu nu este vb.de contract colectiv de munca), pot sa stipulez in regulamentul intern sau intr-un act aditional la contractul individual de munca?
Da, se poate stabili intr-un act aditional al c.i.m. si/sau in reg.intern la capitolul referitor la drepturile si obligatiile angajatorului si ale salariatilor.
Pensie alimentara
gogoia
doresc sa stiu daca in calculul pensiei alimentare ( conform legii)se iau si si alte venituri in calcul cum sunt :
prime - dar care nu au caracter permanent ... (vezi toată discuția)